EU ja Indonesia aloittavat vapaakauppaneuvottelut – vaikuta Suomen intressien määrittelyyn

EU ja Indonesia lanseerasivat vapaakauppaneuvottelut heinäkuussa, ja neuvotteluiden on määrä alkaa syksyllä 2016. Tavoitteena on laaja ja kunnianhimoinen vapaakauppasopimus, joka kattaisi kaikki keskeiset kaupankäynnin osa-alueet.

Indonesian markkinoilla on paljon potentiaalia suomalaisille yrityksille, mutta se on edelleen varsin haastava markkina, jossa on erilaisia ulkomaisten toimijoiden markkinoillepääsyä hankaloittavia ja rajoittavia tekijöitä. Perinteisten tullien ohella palvelukaupan ja julkisten hankintojen markkinat ovat edelleen melko suljetut. Vapaakauppasopimuksilla pyritään helpottamaan yritysten perustamiseen sekä toimintaan vaikuttaviin toimiin kohdemaassa sekä velvoittaa osapuolimaat sitoutumaan muun muassa läpinäkyvyyttä edistäviin määräyksiin, kuten lupavaatimusten ja -menettelyiden julkaisuun, kohtuullisiin lupakäsittelyaikoihin jne.

Ulkoministeriö kartoittaa parhaillaan Suomen intressejä kyseisissä vapaakauppaneuvotteluissa markkinoillepääsyn ja kaupanesteiden osalta. Toivomme tietoa suomalaisyritysten intresseistä ja erilaisista kaupan käynnin haasteista Indonesian markkinoilla 19.9.2016 mennessä. Tarvittaessa lisätietoja asiasta antaa Markkinoillepääsy-yksikkö TUO-20 (tuo-20@formin.fi).

Toivoisimmekin tietoja yrityksen perustamiseen tai toimintaan, lupien saamiseen, palveluiden tarjoamiseen (rajat yli tai paikan päällä mukaan lukien digitaalinen kauppa) tai toimintaympäristöön laajemmin liittyvistä haasteista sekä intresseistä sekä hankaluuksista osallistua Indonesian julkisten hankintojen kilpailutuksiin. Myös tiedot henkilöiden maahantuloon liittyvistä hankaluuksista ovat tervetulleita.

EU
kauppa