EU håller krismöte för att lugna ner Mellan-Östern

"Det är nu EU:s uppgift att få med USA för att lugna ner situationen i Mellan-Östern i enlighet med de FN-resolutioner som amerikanerna själva godtagit", ansåg utrikesminsiter Erkki Tuomioja som skulle resa till EU:s extra utrikesministermöte. Han diskuterade på tisdag morgonen aktuella utrikespolitiska frågor med utrikesministeriets presstjänstemän som samlats i Helsingfors.

Alla parter har erkänt att EU behövs i fredsprocessen i Mellan-östern. EU hade mer än marginell inverkan på att USA fattade beslutet att stöda den palestinska ledaren Jasser Arafat, konstaterade Tuomioja. EU och USA har motsatt sig Israels målsättning att driva Arafat i landsflykt.

Vid EUs extra utrikesministermöte idag i Luxemburg skall man försöka finna en lösning som skulle stoppa den negativa trenden i konflikten. Enligt Tuomioja hade EU-ordföranden ännu i morse inte delat ut någonsomhelst dagordning över de viktigaste frågorna som skall behandlas över supén. Enligt nyhetsbyråerna skall utrikesministrarna diskutera hur kunna förverkliga FNs säkerhets resolution, som krävero omedelbart eldupphör och israelisk reträtt från de palestinska områdena.

Senast EUs utrikesministrar sammanträdde till ett extra möte var strax efter terrorattackerna i USA den 11 september.