EU arvioi Tansania-suhteitaan

EU antoi torstaina 15. marraskuuta lausunnon, jossa se ilmaisi huolensa Tansanian viimeaikaisesta poliittisesta kehityksestä. EU:lla ja sen jäsenmailla on laajat ja tiiviit suhteet Tansaniaan. Suomen Tansanian suurlähettiläs Pekka Hukka kertoo, mitä maassa on meneillään.

Mihin EU:n huolet liittyvät?

Eu jäsenmaineen on jo jonkin aikaa seurannut huolestuneena Tansanian poliittista ja ihmisoikeuskehitystä. Aiemmin myönteinen, vaikkakin hidas kehitystrendi on näissä asioissa taittunut. Kansalaisyhteiskunnan, poliittisen puolueiden ja median toimintavapautta on rajoitettu ja ihmisoikeustilanne, mukaan lukien seksuaalivähemmistöjen asema, on viime vuosina heikentynyt. Ja tämän EU nyt nostaa vahvasti esille.

EU haluaa myös selkeyttää diplomaattikunnan toimintamahdollisuuksia maassa. EU:n esittämän kritiikin vuoksi Tansania vaati viime viikolla EU:n lähettilästä poistumaan maasta ja samalla EU kutsui hänet konsultaatioihin Brysseliin.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

EU laatii kokonaisvaltaisen arvion suhteestaan Tansaniaan.

EU ja sen jäsenmaat ovat yksi Tansanian keskeisimmistä yhteistyökumppaneista niin poliittisissa kuin kaupallisissa suhteissa. Tansania on myös yksi suurimmista EU:n kehitysyhteistyön kohdemaista. Tavoitteena on, että myönteinen kehitys saadaan takaisin raiteilleen. Siksi EU jatkaa yhteydenpitoa laajasti yhteiskunnan eri toimijoihin. Niin kuin EU:n lausunnossa sanotaan, niin EU on sitoutunut ylläpitämään suhteita vakaan, demokraattisen ja syrjimättömän Tansanian kanssa.

Tanska ilmoitti kuitenkin leikkaavansa apuaan. Ovatko muut reagoimassa samoin?

Tanska on päättänyt jättää maksamatta osan tämän vuoden kehitysavustaan Tansanialle. Päätöksen yhteydessä viitattiin maan viimeaikaiseen kehitykseen, ihmisoikeuksien tilaan ja äskettäin tapahtuneeseen seksuaalivähemmistöihin kohdistettuun kampanjaan. Muut maat eivät ole tietojemme mukaan jäädyttämässä kehitysapuaan.

Mistä esillä olleessa seksuaalivähemmistöihin kohdistuvassa kampanjassa oli kyse?

Marraskuun alussa Dar es Salaamin alueen maaherra ilmoitti aloittavansa kansalaisten moraalia kohottavan kampanjan, jonka tarkoituksena oli pidättää homoseksuaalisiin tekoihin syyllistyneitä ihmisiä. Jo ennen kampanjan varsinaista aloitusta Tansanian ulkoministeri Mahiga kuitenkin ilmoitti kampanjan olevan maaherran omaa ajattelua eikä maan hallituksen virallinen linja. Ulkoministeri totesi, että Tansanian hallitus on sitoutunut allekirjoittamiinsa kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Kampanja näyttää ainakin tällä kertaa hiipunen ennen kuin se varsinaisesti alkoikaan.

Mikä on seksuaalivähemmistöjen asema Tansaniassa? Entä muualla Afrikassa?

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa, niin kuin useimmissa Afrikan maissa, siirtomaa-ajalta periytyvällä lailla kielletty. Tansanian nykyhallinto suhtautuu homoseksuaalisuuteen edellistä hallitusta kielteisemmin. Myös tavallisten kansalaisten yleinen mielipide on homoseksuaalisuutta kohtaan torjuva. Seksuaalisuuteen liittyvät asiat katsotaan ylipäänsä ihmisten yksityiselämän piiriin kuuluviksi eikä niistä keskustella julkisesti. Seksuaalivähemmistöihin liittyvä keskustelu nousee julkisuuteen usein sisäpoliittisista syistä tai populistisessa ja länsimaisia arvoja kritisoivassa tarkoituksessa.

Vaikuttaako tilanne Suomen ja Tansanian yhteistyöhön?

Seuraamme tarkasti tilannetta Tansaniassa. Ihmisoikeuksien edistäminen ja kansalaisten aseman parantaminen ovat tärkeitä osia Suomen kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaa kaikkialla maailmassa. Tansaniassa Suomi, osana EU:ta, pitää ihmisoikeuskysymyksiä säännönmukaisesti esillä keskusteluissa maan viranomaisten kanssa. Suomi osallistuu myös EU:n kokonaisvaltaisen arvion laadintaan.

Suomi on tukenut Tansaniaa, koska se on yksi maailman vähiten kehittyneimmistä maista, jossa yli 40 prosenttia ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Tämä tarkoittaa 25 miljoonaa ihmistä. Meidän ajatuksemme on, että olemalla läsnä maassa esimerkiksi kehitysyhteistyön kautta voidaan paremmin vaikuttaa Tansanian yhteiskunnalliseen ja ihmisoikeuskehitykseen. Tämä liittyy myös asenteiden muuttumiseen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien toteuttamiseksi. Lisäksi Suomi tukee sekä alueellisia että Tansaniassa toimivia ihmisoikeuksia puolustavia järjestöjä.

Lisätietoja: Suomen Tansanian-suurlähettiläs Pekka Hukka, puh. +255 754 400 041.