Etyj kokoaa korkeaa tasoa Helsinkiin

Perjantaina 10. heinäkuuta järjestettävässä epävirallisessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin korkean tason kokouksessa juhlistetaan Etyjin 40-vuotista taivalta ja keskustellaan Euroopan turvallisuuden haasteista.

Epävirallinen korkean tason kokous järjestetään Finlandia-talolla. Kuva: OSCE Parliamentary Assembly

Korkean tason kokous juhlistaa vuonna 1975 Helsingissä järjestettyä huippukokousta ja Helsingin päätösasiakirjan allekirjoittamista. Suomella on ollut merkittävä rooli ja vastuu Etyjin ja sen edeltäjän Etykin (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi) toiminnassa.

Kokoukseen on ilmoittautunut Etyjin niin sanottuun troikkaan kuuluvien Sveitsin ja Serbian ulkoministerien lisäksi varaministeritason osallistujia Etyjin 57 osallistujavaltiosta. Ilmoittautuneita on nyt yli 220.

Korkean tason kokousohjelmaan perjantaina kuuluu juhlistamistilaisuus, jossa puhuvat ulkoministeri Timo Soinin lisäksi Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhalter ja Serbian ulkoministeri Ivica Dačić, Saksan liittohallituksen Etyj-erityisedustaja Gernot Erler, Etyjin pääsihteeri Lamberto Zannier sekä Euroopan nuorisofoorumin puheenjohtaja Johanna Nyman. YK:n pääsihteeri esittää tervehdyksensä edustajan välityksellä.

Tämän jälkeen ohjelmassa ovat epäviralliset korkean tason keskustelut, joissa käsitellään ajankohtaisia turvallisuuskysymyksiä, muun muassa Ukrainan kriisiä.

Kokouksen yhteydessä järjestetään delegaatioiden johtajille lounastilaisuus, jossa pääpuhujana on Etyjin viisasten paneelin puheenjohtaja suurlähettiläs Wolfgang Ischinger.

Yhteisen ohjelman lisäksi ministeritason vierailla on kahdenvälisiä tapaamisia muun muassa presidentti Sauli Niinistön kanssa.

ETYJ
ihmisoikeudet
turvallisuus