Katainen och Haavisto i Etiopien: "Finland har en viktig roll när skolsystemen i de afrikanska länderna reformeras"

Statsrådets kommunikationsavdelning
Utrikesministeriet
Pressmeddelande 29/2014
28.1.2014


I fortsättningen får över 20 miljoner etiopiska barn bättre undervisning tack vare ett utbildningsprogram som Finland stöder. Programmet för att utveckla kvaliteten på grundundervisningen i Etiopien offentliggjordes i dag, i samband med statsminister Jyrki Katainens och utvecklingsminister Pekka Haavistos besök i Etiopien.

"Finlands mål är att säkerställa att alla elever har en egen lärobok och en kompetent lärare", sade minister Haavisto, som talade i Addis Abeba.

För att effekterna ska vara hållbara stärker programmet också skolförvaltningen. Skolorna beviljas finansiering, men samtidigt förbinder de sig att göra upp egna utvecklingsplaner. Finansieringen ska styras till åtgärder som förbättrar undervisningens kvalitet.

"Reformen av det etiopiska utbildningssystemet är en naturligt projekt för Finland. Vi har bedrivit utvecklingssamarbete med Etiopien ända sedan 1967. Vårt utvecklingssamarbete utgör en utmärkt grund även för finländska företags arbete i Etiopien och i andra länder i Afrika. Jag tror att vårt rykte som toppexperter inom utbildning kan öppna många dörrar när det gäller affärsverksamhet i Afrika", konstaterar statsminister Katainen.

Stödet för reformen av det etiopiska utbildningssystemet behövs eftersom elevantalet i de etiopiska skolorna har fördubblats och antalet lärare och skolor har tredubblats under de senaste tio åren.

"Idag börjar över 95 procent av de etiopiska barnen i första klass när de är sju år. Den svindlande elevtillväxten har tärt på den redan förut skrala skolbudgeten, och undervisningens nivå har försämrats", säger minister Haavisto.

Det program som nu inleds utgör en fortsättning på det utvecklingsprogram för undervisningssektorn i Etiopien, som Finland har understött åren 2009–2013. Resultaten från programmets första fas är lovande: skolorna har över en ny undervisningsplan och över 70 miljoner nya läroböcker, nästan 60 000 lärare har utbildat sig enligt de nya kraven och fler än 31 000 skolor har fått skolspecifik finansiering. Antalet elever, och i synnerhet andelen flickor, som avslutar grundskolan har ökat märkbart under programmet.

Finansiärer i det samfinansierade programmet är utöver Finland även Världsbanken, fonden Global Partnership for Education, DFID, USAID och Italien. Under de följande fyra åren stöder Finland programmet med sammanlagt 19,8 miljoner euro.

I Addis Abeba träffade statsminister Katainen och utvecklingsminister Haavisto Etiopiens president och premiärminister samt Afrikanska unionens ordförande. Ett av huvudmålen för ministrarnas resa var att främja exporten och att stödja finländsk företagsverksamhet. Även en Team Finland-delegation med 30 finländska företag deltar i resan till Etiopien. Ministrarnas resa i Afrika fortsätter på onsdag i Tanzania.

Ytterligare information: Milma Kettunen, utvecklingsministerns pressattaché, tfn 040 522 9869, och Kari Mokko, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 751 3281

koulutus