Spaniens utrikesminister tror på sämja om EU-konstitutionen och Irakresolutionen

"Javier Solana vore ett riktigt gott val till ordförande för EU-kommissionen, om det inte vore så att vi har en bättre finländsk kandidat", kommenterade utrikeminister Solanas entre i ordförandespekulaktionerna. Tuomioja och Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos höll en gemensam presskonferens i Helsingfors i samband med Moratinos Finlandsbesök Moratinos berättade att Spanien inte har en officiell ståndpunkt i ordförandefrågan, men att Spanien nog skulle stöda Solana om han sökte uppdraget.

Tuomioja berättade att de hade diskuterat EU- och globala frågor. Vid sammanträdet hade EUs konstitution och budget, unionens och de latinamerikanska ländernas toppmöte, Helsingfors-processen samt situationen i Mellanöstern och Irak. De sistnämnda frågorna är ett specialgebit för Moratinos, som fungerat som EUs särskilda sändebud för Mellanöstern.

Moratinos ser de pågående förhandlingarna om EUs konstitutionella fördrag som den största utmaningen under den närmaste tiden. Det vore utomordentligt viktigt att nå sämja, ty det skulle ge EU-medborgarna en tro på framtiden och möjliggöra en bättre beredskap för att möta internationella utmaningar. Trots utmaningarna tror Moratinos att EU kan nå en kompromiss på regeringskonferensen i juni. Han litar sig på att ordförandelandet Irland lägger fram ett gott kompromissförslag, som alla kan enas om.

Vad gäller den centrala frågan om röstfördelning, bör man fästa vikt vid det att balansen mellan kommissionen, parlamentet och ministerrådet inom EU bevaras, konstaterade Moratinos. Hän förstår att de små länderna är oroliga för sin representation i de olika organen. "Men i förhandlingarna måste man också beakta Spaniens intressen", påminde han. Han tycker inte att Spaniens förslag till lösning skulle försvåra beslutsfattandet, eftersom förslaget skulle möjliggöra 30 miljoner olika röstningskombinationer för beslut.

Enligt Moratinos stämmer det inte att Spanien skulle ha ogillat EU-utvidgningen pga att man skulle ha gått miste om det stöd som skulle kanaliseras till de nya medlemsländerna. Spanien är faktiskt ett av de starkaste stöttepelare de nya medlemmarna har. Spanjorerna förstått att de nya länderna nu måste få erfara samma solidaritet som de själv fick i tiderna. "Spanien fruktar inte de nya medlemmarnas inträde och de behöver inte heller vara rädd för Spanien", summerade han.

Moratinos poängterade vikten av att EU aktivt deltar i lösandet av problemen i Mellanöstern. EU har viktiga intressen i regionen och kan inte bara sitta och rulla med tummarna. Förenta staternas och Storbritanniens förslag till ny Irak-resolution i FN är ett steg i rätt riktning. Ju fortare man kan nå resultat, desto bättre. Moratinos litar på att man uppnår sämja.

På tal om Spaniens relationer till Förenta staterna, så anser Moratinos dem fortfarande vara goda. Vi har inga meningsskiljaktigheter utan för en kontinuerlig dialog. Utrikesministern vill även korrigera ett påstående att Spaniens statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero skulle stöda John Kerry till USAs president. Socialisterna har förvisso haft bättre relationer till demokraterna än till republikanerna, men nu då Zapatero är premiärminister, så är det inte hans sak att blanda sig i Förenta staternas inre angelägenheter.

RealVideo-inspelningen av ministrarnas presskonferens: