Förslag om FN:s hållbara utvecklingsmål klart

Förslaget om FN:s nya mål för hållbar utveckling omfattar många aspekter som är viktiga för Finland, bland annat målen som gäller vatten, sanitet och hygien. De reproduktiva rättigheterna, vilkas vikt understryks av Finland, inkluderades också till slut.

Den öppna arbetsgrupp som dryftat FN:s mål för hållbar utveckling har nu slutfört sitt uppdrag efter ett och ett halvt års arbete. Nu övergår förslaget om nya hållbara utvecklingsmål till FN:s generalförsamling för behandling.

Förslaget som tagits fram är en kompromiss som man var villig att lägga fram för generalförsamlingen. I den presenterar arbetsgruppen sjutton mål, och vart och ett omfattar flera delmål.

Det slutliga förslaget omfattar många aspekter som är viktiga för Finland, bland annat målen som gäller vatten, sanitet och hygien. De reproduktiva rättigheterna, vilkas vikt Finland understryker, inkluderades delvis.

Arbetsgruppen löste de svåraste frågorna i mindre specialgrupper vid sidan av sina allmänna sammankomster. Som väntat hörde sexuella och reproduktiva rättigheter till de besvärligaste ämnena, och det samma gällde målet som gäller fredliga samhällen och rättsstaten.

Målet om industrialisering, som många utvecklingsländer förespråkade, väckte mycket diskussion.

Ett av målen är att alla ska garanteras tillgång till jämställd och fullgod utbildning. Ungdomarna på bilden studerar vid en specialskola för personer med funkitonsnedsättningar i Choma, Zambia. Foto: Ville Palonen

Arbetet för att ta fram globala hållbara utvecklingsmål (Sustainable Development Goals, SDGs) fick sin början vid FN:s konferens för hållbar utveckling i juni 2012 (Rio+20). För ändamålet inrättades en öppen arbetsgrupp (Open Working Group on Sustainable Development Goals). Uppgiften anknyter till millenniemålen, som var satta till år 2015 och som behöver ersättas.

Finland fokuserar på mänskliga rättigheter och ojämlikhet

Finland har berett sina ståndpunkter gällande de hållbara utvecklingsmålen under utrikesministeriets ledning, i form av en nationell Post 2015-beredningsgrupp med bred bas, samt på ministernivå.

Finland understryker att de nya målsättningarna gäller alla länder. Också industriländerna måste förändra sin verksamhet så att man uppmuntrar hållbar utveckling. Dessutom agerar Finland aktivt för att de nya målen ska främja mänskliga rättigheter och rättigheterna hos de allra svagaste människorna.

I arbetsgruppens förslag utgår de flesta målen och delmålen från utfästelser som gäller mänskliga rättigheter, exempelvis målen om föda och vatten.

Målsättningarna tar på ett förtjänstfullt sätt upp de specialbehov som kvinnor, barn, ursprungsbefolkningar och andra diskriminerade grupper har. Finland anser att dessa grupper systematiskt måste beaktas i alla målsättningar.

Härnäst blir FN:s sakkunniggrupps rapport om strategialternativen för finansieringen av den hållbara utvecklingen klar. En av arbetsgruppens ordförande är finländska Pertti Majanen. FN:s generalsekreterare utarbetar under hösten ett dokument som man kommer att utgå från vid förhandlingarna mellan regeringarna.

Det är meningen att utvecklingsagendan efter 2015 (Post 2015), där de nya utvecklingsmålen utgör en central del, ska godkännas vid FN:s generalförsamling i september 2015.

Outi Einola-Head

17 Målsättningar

  • Utrota all form av fattigdom överallt
  • Utrota hunger, säkerställ matsäkerhet och förbättrad nutrition och förespråka hållbart jordbruk
  • Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar
  • Garantera en inkluderande, rättvis utbildning av god kvalitet och uppmuntra möjligheter till livslångt lärande för alla
  • Uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt
  • Garantera tillgång till och ett hållbart användande av vatten och sanitet för alla
  • Garantera tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla
  • Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb
  • Bygg upp en hållbar infrastruktur, förespråka inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation
  • Minska ojämlikheter inom och mellan länder
  • Gör städer och mänskliga bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara
  • Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster
  • Vidta viktiga åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess inverkan (i linje med FN:s ramavtal om klimatförändringen med UNFCCC)
  • Bevara och nyttja haven och marina resurser på hållbart vis
  • Skydda, återställ och uppmuntra till hållbar användning av ekosystemen på land, hantera skogen hållbart, bekämpa ökenspridning, stoppa och återställ landdegradering och stoppa förlusten av biologisk mångfald
  • Uppmuntra fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygg effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer
  • Stöd verkställandet av hållbar utveckling i större utsträckning och återuppta det globala partnerskapet för hållbar utveckling         

ihmisoikeudet