Erja Tikka ny Östersjöambassadör

Finland har fått en ny Östersjöambassadör. Erja Tikka inledde sitt arbete den 15 oktober och Timo Rajakangas som skött uppdraget sedan 2010 har blivit Finlands ambassadör i Kroatien.

Erja Tikka flyttar till Helsingfors från andra sidan Östersjön, Hamburg. Foto: Eero Kuosmanen Erja Tikka flyttar till Helsingfors från andra sidan Östersjön, Hamburg. Foto: Eero Kuosmanen

Östersjöambassadören arbetar vid utrikesministeriets Europaavdelning och ansvarar för Finlands Östersjöpolitik och målsättningar som helhet samt för samordnandet av olika aktörer och funktioner. Ambassadören är nationell kontaktperson för EU:s Östersjöstrategi och samtidigt ordförande för samordningsgruppen för de förvaltningsområden och organisationer som ägnar sig åt Östersjön. Östersjöambassadörens uppgift är att främja Finlands mål och samarbete i EU och på andra internationella arenor samt att upprätthålla kontakten till andra Östersjöaktörer.

Tikka flyttade till Helsingfors från andra sidan Östersjön där hon varit generalkonsul i Hamburg 2009–2013. Hennes verksamhetsområde var Tysklands norra delstater, som också är aktiva i Östersjösamarbetet. Kontakten till olika Östersjöaktörer var en central del av generalkonsulatets verksamhet.

Tikka har tidigare arbetat som biträdande chef för utrikesministeriets informations- och kulturavdelning, som chef för informationsgruppen och som pressekreterare vid Finlands ambassader i London och Bonn. Innan Tikka började arbeta vid utrikesministeriet jobbade hon bland annat som journalist och var aktiv inom politiken.

För mera information: Erja Tikka, tfn 0295 351 824, fornamn.efternamn@formin.fi