Erityisedustaja Urpilainen kannusti nuoria toimintaan rauhan puolesta Ahtisaari-päivillä

Erityisedustaja Urpilainen kannusti nuoria toimintaan rauhan puolesta Ahtisaari-päivillä

Osallistuessaan torstaina Ahtisaari-päivien kouluvierailuille ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen kannusti nuoria toimintaan rauhan ja turvallisuuden puolesta.

Jutta Urpilainen kiitti rauhanaloitteesta, joka johti YK:n päätöslauselman 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus hyväksymiseen YK:n turvallisuusneuvostossa 9.12.2015. Päätöslauselma esittää muun muassa nuorten vahvempaa osallistumista rauhanprosesseihin ja konfliktien jälkeiseen jälleenrakennukseen. Aloite lähti suomalaisista nuorisojärjestöistä.


”Aloite on esimerkki siitä, että suomalaisnuoret voivat vaikuttaa. Siksikin on luontevaa, että Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa aloittanut kansallisen toimeenpano-ohjelman valmistelun. Ohjelma määrittää, kuinka Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma viedään käytäntöön Suomessa. Tässäkin valmistelussa halutaan kuulla nuorten ajatuksia ja ideoita”, Urpilainen kannusti nuoria rauhantyöhön.


”Suomen kouluista ja oppilaitoksista erilaisuuden kohtaamisen ja sovinnon rakentamisen paikkoja”
Urpilainen muistutti, että koulut ja oppilaitokset voivat olla sovinnon ja yhteyden rakentamisen foorumeja. Näin oli myös Suomessa kansalaissodan jälkeen, jolloin oppivelvollisuuden astuttua voimaan nuoret eri yhteiskuntaluokista kohtasivat kansakoululuokissa.

"Sovinnon foorumeina voivat toimia myös yliopistot. Esimerkiksi sisällissodan jälkeisessä Burundissa hutujen ja tutsien väliset viholliskuvat olivat niin vahvat, että heimojen välinen vuorovaikutus oli lähes mahdotonta. Näissä oloissa Bujumburan yliopiston kristillinen opiskelijaliike oli kohtaamisen ja sovinnon foorumi. Voimme yhdessä tehdä myös Suomen kouluista ja oppilaitoksista erilaisuuden kohtaamisen ja sovinnon rakentamisen paikkoja", Urpilainen haastoi.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen, puh. 0505113059.