Representationscheferna dryftar Finlands framtida utmaningar i Helsingfors

Cheferna för Finlands utrikesrepresentationer, ambassadörerna, chargé d'affaireserna och generalkonsulerna, sammanträder denna vecka i Helsingfors till sitt årliga möte. Huvudtemat för mötet, som hålls den 23-27 augusti i riksdagens nya tillbyggnad, är utrikesförvaltningen och Finlands framtida utmaningar. För introduktionen till dessa utmaningar svarar utöver utrikesminister Erkki Tuomioja, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och nordiska samarbetsministern, miljöminister Jan-Erik Enestam även bland annat statssekreterare Raimo Sailas, verkställande direktör Leif Fagernäs och ordförande Lauri Ihalainen, som behandlar det finländska välfärdssamhällets överlevnad.



Professor Paul Lillrank redogör för utmaningarna inom produktionen av offentliga tjänster och understatssekreterare Juhani Turunen granskar reformen av statsförvaltningen. "Nyckeln till utrikesministeriets framgång ligger i att vi går i spetsen för reformen av den statliga centralförvaltningen", konstaterade understatssekreterare Hannu Himanen, då han på fredagen redogjorde för mötesprogrammet för medierna.

Den förändrade åldersstrukturen och generationsväxlingen är mycket påtaglig vid utrikesministeriet; det uppskattas att hälften av ministeriets personal kommer att gå i pension fram till 2015. "Alla som slutar kan inte ersättas med nya, eftersom arbetskraften inom den statliga sektorn proportionellt sett inte längre kan öka. Det är en utmaning att klara av de ökade kraven med ett minskat personalantal”, konstaterade Himanen. Utrikesministeriet blir tvunget att konkurrera om kompetenta och språkkunniga människor på arbetsmarknaden.

Utrikesministeriet har även inlett projekt som syftar till att effektivera verksamheten och sätta frågorna i viktighetsordning. I detta skede gäller projekten främjande av export och internationalisering samt konsulära frågor och visumärenden, berättade Himanen.

Representationschefsmötet dryftar även Finlands ställning i en allt mer globaliserad värld, där de inledande anförandena hålls av den av statsministern tillsatta globaliseringsgruppens ledare, överdirektör Anne Brunila, samt generaldirektören för Finlands Akademi, Raimo Väyrynen. Den globala säkerheten och de transatlantiska förbindelsernas framtid är temat för en paneldebatt med generaldirektören för sekretariatet vid EU:s råd, Robert Cooper, samt professorerna Juha Sihvola och Burkhard Aufferman. Slutligen tar representationscheferna även upp förberedelserna inför Finlands EU-ordförandeskap år 2006.

Representationschefsmötena har anordnats redan sedan 1959. Finland har en representation i 76 stater och dessutom sju ständiga representationer vid EU, FN och övriga internationella organisationer.

Bandupptagningar av utrikesminister Erkki Tuomiojas inlägg på tisdagen och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis och miljöminister Jan-Erik Enestams inlägg på onsdagen kommer att läggas ut på utrikesministeriets webbsidor. Även i övrigt redogörs dagligen för mötets gång på våra sidor.