Budjettituen avunantajat seuraavat väärinkäytösepäilyjä tarkasti Tansaniassa

Lehtiuutisten mukaan avunantajat olisivat jäädyttämässä Tansanialle annettavaa budjettitukea. Taustalla ovat epäilyt väärinkäytöksistä valtiollisen sähköyhtiön yksityisen sopimuskumppanin omistusjärjestelyissä 1990-luvulla. Suomen Tansanian-suurlähettiläs Sinikka Antila tarkentaa lehtitietoja: Suomi ja muut budjettituen antajat seuraavat tiiviisti tansanialaisviranomaisten tutkintaa asiasta. Johtopäätökset tehdään vasta tutkinnan valmistuttua.

Ruotsalainen OmVärlden-lehti uutisoi syyskuun lopulla, että Ruotsi olisi päättänyt jäädyttää budjettitukensa Tansanialle.  Tansanialainen päivälehti The Citizen tarttui samaan aiheeseen lokakuun alussa ja uutisoi, että avunantajat yleisesti olisivat jäädyttämässä budjettitukeaan.

Suomi toimii Tansanian budjettitukiryhmän puheenjohtajana. Mistä näissä uutisissa on kyse, suurlähettiläs Sinikka Antila?

”Ruotsi, Suomi ja muut budjettitukea Tansanialle antavat maat seuraavat meneillään olevaa tutkintaa. Se liittyy valtiollisen sähköyhtiön ja yksityisen sopimuskumppanin järjestelyihin: 1990-luvulla tehdyistä voimalaitos- ja sähkönmyyntikaupoista syntyi erimielisyyksiä, joiden selvittelyyn liittyi noin 120 miljoonan dollarin talletus sulkutilille. Epäilyt väärinkäytöksistä liittyvät näiden sulkutilillä olevien varojen vapautukseen. Koska valtiollinen sähköyhtiö on saanut tukea valtion budjetista, kyse on ainakin osittain julkisten varojen käytöstä ja siksi asia on budjettitukea antaville maille tärkeä.”

Osa avunantajista on lykännyt tukimaksujaan ja nyt avunantajat odottavat tutkinnan valmistumista. Tansanian omat seurantajärjestelmät ovat tarttuneet asiaan ja niiden on annettava viedä tutkinta asiallisesti loppuun asti. Vasta sen jälkeen on mahdollista vetää johtopäätökset siitä, onko väärinkäytöksiä tapahtunut, ja jos on, niin minkä verran.”

Miten tutkinta on edennyt?

”Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä viime maaliskuussa tansanialainen päivälehti The Citizen. Lehdissä esitettyjen epäilysten johdosta viranomaiset pyysivät asian tutkintaa. Tansanialaisviranomaiset pyysivät maan valtiontalouden tarkastusvirastolta erityistilintarkastusta, ja maan pääministeri pyysi korruption vastaista toimistoa tutkimaan asiaa.”

”Suomi käy budjettitukiryhmän puheenjohtajana dialogia Tansanian hallituksen kanssa.   Tansanian valtiovarainministeri ja hallituksen ylin johto tapasivat vastikään koko budjettitukiryhmän. Ministeri vahvisti hallituksen ottavan tapauksen ja siihen liittyvän erityistilintarkastuksen erittäin vakavasti.”

Miten paljon Suomi antaa Tansanialle budjettitukea? Pitäisikö tukea miettiä uudelleen, jos siihen liittyy selkeitä väärinkäytösten riskejä?

”Suomi on antanut Tansanialle tänä vuonna 11 miljoonaa euroa budjettitukea. Mikäli erityistilintarkastuksessa tai tapauksen jatkokäsittelyssä ilmenee mittavia puutteita tai väärinkäytöksiä, se voi vaikuttaa Suomen tulevaan vuoden 2015 budjettitukimaksuun. Tärkeintä on, että havaittuihin ongelmiin puututaan tehokkaasti.”

”Kehitysyhteistyön tehtävänä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Kun lahja-apu loppuu, kumppanimaan on pystyttävä itse hoitamaan tehtävät, joihin ne ovat aiemmin saaneet ulkoista tukea. Budjettituki on hyvä työkalu väärinkäytösriskien vähentämiseen: maan omat budjetti- ja taloushallintojärjestelmät ja julkisten varojen seuranta sekä korruption vastaiset toimet kehittyvät. Tämä käynnissä oleva tutkinta on yksi esimerkki siitä.”

Millaisia ovat Suomen kokemukset budjettituen suhteesta väärinkäytöksiin?

”Budjettituesta teetettiin laaja arviointi, joka valmistui viime vuoden elokuussa, ja sen mukaan budjettituki toimii tässä suhteessa muita apumuotoja tehokkaammin. Budjettituen myötä Tansanian omat kansalliset järjestelmät ovat kehittyneet vastuullisemmiksi ja läpinäkyvämmiksi.”

”Viime vuosina Tansanian valtiontilintarkastajan raportointi on parantunut huomattavasti. Myös parlamentilla on entistä vahvempi rooli rooli budjetin ja tilintarkastusraporttien käsittelyssä.”  

”Pienimuotoisesta korruptiosta (petty corruption) langetetaan aiempaa enemmän rangaistuksia, ja tänä vuonna kaksi korkean tason korruptiotapausta on saatettu päätökseen ja tuomiot langetettu. Lisäksi valtion sähköyhtiön Tanescon ja Dar es Salaamin satamaviranomaisen entiset pääjohtajat on asetettu syytteeseen korruptiosta. Entisten pääjohtajien väärinkäytökset tulivat ilmi Tansanian valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuksissa viime vuonna.”