Britannia ei halua Natolle kilpailijaa

(STT)


Britannia ei halua EU:n luovan puolustusydintä, joka olisi päällekkäinen tai kilpailisi Naton kanssa. Suurin osa EU:n nykyisistä ja tulevista jäsenistä on tästä Britannian ja Suomen kanssa samaa mieltä, arvioi Britannian Eurooppa-ministeri Denis MacShane.

MacShane vieraili torstaina ja perjantaina Suomessa ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen (kesk.) vieraana keskustelemassa EU:n pian alkavasta hallitustenvälisestä konferenssista. Britannia pyrkii vaikuttamaan siihen, että Nato säilyisi Euroopan puolustuksen runkona. EU:n puolustuksen ei pidä kehittyä tähän suuntaan, MacShane sanoi.

- Irak-kiistojen jälkeen Eurooppa ei todellakaan tarvitse ehdotuksia, jotka johtaisivat vielä pahempaan jakautumiseen, ministeri sanoi STT:lle.

Toisin kuin Suomi, Britannia ei pidä mitenkään välttämättömänä, että jokaisella EU-maalla on oma komissaarinsa.

- Mutta me ymmärrämme, että tämä on monille maille tärkeä kysymys, ja kuuntelemme mielellämme.

EU:n presidentin tai neuvoston puheenjohtajan tehtävän perustaminen on sitä vastoin ollut Britannialle tavoite EU-konventin alusta lähtien. MacShane katsoi laajentuvan EU:n ehdottomasti tarvitsevan puheenjohtajan, joka voi toimia välittäjänä ja yhdyshenkilönä.

- Henkilökohtaisesti uskon, että hänet valitaan todennäköisesti pienestä jäsenmaasta, MacShane sanoi, mutta ei ryhtynyt nimeämään ehdokasta Suomesta tai muualta.

STT, 5.9.2003


EU
NATO