Brasiliansk minister lovade engagemang för EU-Mercosur-förhandlingar

Brasiliens utvecklings-, industri- och utrikeshandelsminister Luiz Fernando Furlan försäkrade vid sin presskonferens i Helsingfors i torsdags att Brasilien har engagerat sig starkt för de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och de latinamerikanska Mercosur-länderna. Furlan besöker Finland 19-20 augusti på inbjudan av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Under sitt besök träffar Furlan förutom minister Lehtomäki även utrikesminister Erkki Tuomioja, handels- och industriministeriets kanslichef Erkki Virtanen samt representanter för Finlands näringsliv.

Furlan uppskattade att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Europeiska unionen och Mercosur, en tullunion bestående av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, nu har slutförts till 80 procent. Trots att den bakre gränsen för förhandlingarna, mitten av oktober, snabbt närmar sig tror Furlan att man kan lyckas åstadkomma ett avtal om bara båda parterna på allvar går in för att slutföra förhandlingarna. "Om det hänger på oss kommer vi att få till stånd ett avtal”, konstaterade Furlan och sade sig även tro att EU:s handelskommissionär Pascal Lamy är fast besluten att åstadkomma ett avtal.

Furlan sade sig vara nöjd med de goda relationerna mellan Finland och Brasilien. Den bilaterala handeln mellan Finland och Brasilien har ökat och diversifierats under de senaste åren, men det finns en potential för en mera omfattande handel. Som bäst pågår ett antal handels- och investeringsprojekt mellan Finland och Brasilien, till exempel Stora Enso bygger som bäst världens största Veracel-cellulosafabrik som baserar sig på blekt eukalyptus i Brasilien och Finnair har beslutat köpa 12 nya passagerarplan i landet. Enligt Furlan visar dessa projekt att det både finns produktionsmöjligheter och marknader i Brasilien även för högkvalitativa teknologiska produkter. Enligt honom är Brasiliens ekonomiska tillväxt så snabb att utmaningen inte ligger i bristande tillväxt, utan snarare i att man inte hinner investera tillräckligt i infrastruktur, för att den skall hänga med i utvecklingen.

På frågan om vad han hade att säga till Finlands sockerbetsodlare, vars framtid sätts på spel av Världshandelsorganisationen WTO:s avgörande, konstaterade Furlan att han anser att WTO:s avgörande är rättvist. Han påpekade att största delen av Finlands BNP härrör från tjänster och att tre procent av BNP investeras i forskning och produktutveckling, vilket innebär att Finlands ekonomi ligger betydligt före många andra länders, som till exempel Brasiliens. De finländska odlarna har enligt Furlan även andra alternativ än sockerbetsodling, medan sockerfrågan är livsviktig för Brasilien, eftersom över tio procent av landets befolkning är sysselsatta inom jordbruket. Furlan påminde om att WTO:s pågående Dohas utvecklingsrunda uttryckligen har som mål att minska snedvridningarna inom den globala handeln samt förbättra tillträdet till marknaden, varför en illojal konkurrens som baserar sig på stöd och ett ineffektivt system för handelsutbyte inte kan fortgå, "Ett land kan inte vara självförsörjande gällande alla produkter”, konstaterade han, ”vissa länder är mera konkurrenskraftiga gällande vissa produkter och därför idkar de handel sinsemellan".





Brasiliens utvecklings-, industri- och utrikeshandelsminister Luiz Fernando Furlan besöker Finland

WTO