Den nya viseringscentralen i Bangkok underlättar vid arbetstoppar 

”Hos oss syns det när bären mognar i Finland”, säger teamledaren för visum- och migrationsteamet vid Finlands ambassad i Bangkok Liisa Uschanov-Eskelinen. Behandlingen av visumansökningar effektiveras i november då utrikesministeriet öppnar en ny viseringscentral i Bangkok.

Liisa Uschanov-Eskelinen kontrollerar att allt är färdigt i viseringscentralen i Bangkok. Foto: Pilvi Auvinen.

Till Finlands ambassad i Bangkok inlämnas cirka 8 000 visumansökningar om året. Som livligast är verksamheten på vårarna – med som mest över 500 ansökningar i veckan – då thailändska bärplockare ansöker om visum till Finland.

Finland intresserar även i övrigt.

”Vänskapsförhållanden som knutits på semesterresor syns som svarsbesök till Finland”, berättar Liisa Uschanov-Eskelinen. ”Finland lockar också allt fler unga och vanliga turister som lockas av till exempel natur och design.”

Ambassadens kundservicelokaler har blivit trånga och servicen har överbelastats. Lösning till detta söks genom att utlokalisera verksamhet.

”Vår service effektiviseras märkbart då den nya viseringscentralen handhar mottagandet av ansökningar och insamlingen av biometriska kännetecken. Nu kan ambassadens personal koncentrera sig på själva beslutsfattandet”, säger Finlands ambassadör i Bangkok Kirsti Westphalen.

God visumservice stöder Finlandsturismen

Thailand har redan i åratal varit ett av de finländska turisternas favoritmål. Ett aktivt resande önskas också med riktning Finland.

”Det är till fördel för alla att visumtjänsterna är så effektiva som möjligt”, säger utrikesministeriets chef för allmänhetstjänster Lauri Aaltonen.

Förutom ansökningsmängden har även VIS-systemet som togs i bruk i november 2013 inverkat på ansökningarnas behandlingstider. Det förutsätter att visumsökandens fingeravtryck tas i samband med mottagandet av ansökan.

Finland ansluter sig till övriga nordiska länders sällskap

Personer som ska resa till Finland kan från och med den 14 november ansöka om visum vid Bangkoks viseringscentral. Av de övriga nordiska länderna använder redan Norge, Sverige och Danmark samma central. För mottagandet av visum och tidsbokningsarrangemang ansvarar VFS Global som har fyra års erfarenhet av att sköta Finlands viseringscentraler i Ryssland och Ukraina.

Viseringscentret i Bangkok klarar av att ta emot över hundra ansökningar per dag. I takt med utlokaliseringen tas en elektronisk blankett i bruk som redan länge varit i bruk i Ryssland. Uträttandet av ärenden underlättas också av de tilläggstjänster viseringscentret erbjuder såsom möjlighet till passfotografering, användning av internet och beställandet av ett visumförsett pass direkt till hemadressen.

För mera information: chefen för utrikesministeriets allmänhetstjänster Lauri Aaltonen, tfn 358 295 351 044, lauri.aaltonen@formin.fi, och teamledaren för Bangkokambassadens visum- och migrationsteam Liisa Uschanov-Eskelinen, tfn +66 22078718, liisa.uschanov-eskelinen@formin.fi (tidsskillnad + 5 timmar).