Baltic Sea Shipping – Sail into the future!   

Under Finlands tid som ordförande för Östersjöstaternas råd (Council Of the Baltic Sea States, CBSS) är havspolitik en av tyngdpunkterna. År 2014 inleddes följaktligen i havspolitiska tecken den 16 januari i form av en konferens för Östersjöaktörer som ägde rum på kryssningsfartyget Viking Grace. Konferensen är ett av de viktigaste evenemangen under Finlands ordförandeskap.

Närmare hundra experter på Östersjöregionens sjöfart deltog i Baltic Sea Shipping-evenemanget.

Ett viktigt samtalsämne var den gröna teknologins möjligheter inom sjöfarten i framtiden, likaså alternativa bränslen så som flytande naturgas (LNG). Förutom teknologi diskuterades infrastruktur, prissättning och finansiering av investeringar med mera. De gemensamma rekommendationerna finns införda i ett utkast till åtgärder. I utkastet ingår bland annat rekommendationer för framtida svaveldirektiv för östersjöstaternas havstrafik.  Vissa konferensdeltagare kommer att fortsätta arbeta med utkastet och målet är att behandla förslagen under den första veckan i juni i Åbo, där inte bara CBSS-toppmötet äger rum, utan dessutom ett forum om EU:s Östersjöstrategi samt Baltic Development Forum.

Närmare hundra experter på Östersjöregionens sjöfart deltog i evenemanget på Viking Grace . Förvaltningen, näringslivet, finanssektorn och forskningsinstanser var representerade. Huvudsakliga arrangörer var Kommunikationsministeriet och trafiksäkerhetsverket Trafi, och samarbetsparterna var HELCOM, Baltic Development Forum samt den Nordliga dimensionens trafik- och logistikpartnerskap.

Vid sidan av konferensprogrammet hade deltagarna möjlighet att bekanta sig med fartyget och dess maskinrum. Viking Grace är det första stora passagerarfartyget i världen som använder flytande naturgas som bränsle. Fartyget har konstruerats med de bästa tänkbara miljöanpassningarna i åtanke.

För mer information:

ambassadör Satu Mattila, tel. +358 295 350547

vesi