Avoimen datan aloite tuo läpinäkyvyyttä kehitysyhteistyöhön

Kansalaisten, poliitikkojen, virkamiesten ja kehitysyhteistyötoimijoiden tulee voida saada tietoa siitä, mihin kehitysyhteistyörahoitusta käytetään. IATI perusti rekisterin, jonka kautta avunantajien maksatustiedot on helppo löytää.

Ikkunan korjaamista Ugandassa. Kuva: Jason Nolte, US Army/Flickr Jo yli 130 toimijaa on liittynyt kansainväliseen avoimen datan aloitteeseen, jonka tavoitteena on tehdä kehitysyhteistyötä ja sen rahoitusta läpinäkyvämmäksi. Kuva Itä-Afrikan yhteisön ja Yhdysvaltojen yhteisestä koulunkunnostusprojektista Kitgumista, Ugandasta. Kuva: Jason Nolte, US Army/Flickr(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), CC BY-NC-ND 2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

International Aid Transparency Initiative -aloitteen edistymisestä julkaistiin maanantaina ensimmäinen vuosiraportti.

Jo yli 130 toimijaa on liittynyt tähän kansainväliseen avoimen datan aloitteeseen, jonka tavoitteena on tehdä kehitysyhteistyötä ja sen rahoitusta läpinäkyvämmäksi.

Mukana on toimijoita kaikilta kehitysyhteistyön tasoilta suurimmista rahoittajista alueellisiin kansalaisjärjestöihin.

IATI-aloite sai alkunsa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n järjestämässä kehityspolitiikan korkean tason kokouksessa Ghanan Accrassa vuonna 2008, jossa myös Suomi sitoutui siihen ensimmäisten joukossa.

Aloitteen potkaisi liikkeelle tarve tehdä kehitysyhteistyöstä läpinäkyvämpää kaikille.

Avunantajien maksatukset avoimessa rekisterissä

Kansalaisten, kansanedustajien, poliitikkojen, virkamiesten ja kehitysyhteistyötoimijoiden tulee voida saada tietoa siitä, mihin kehitysyhteistyörahoitusta käytetään.

IATI perusti tähän tarkoitukseen rekisterin, jonka kautta avunantajien maksatustiedot on helppo löytää.

Tällä hetkellä IATIin on sitoutunut yli 130 kehitysyhteistyötoimijaa. Niissä on erilaisia tahoja avunantajista säätiöihin ja kansalaisjärjestöihin. Suurista avunantajamaista viimeisimmäksi mukaan on liittynyt Saksa.

Aloitteen laajuudesta kertoo se, että perinteisen avunantajayhteisön lisäksi muun muassa Venäjä on ilmaissut kiinnostuksensa liittyä siihen sitoutuneisiin maihin.

Kansalaisillakin mahdollisuus tiedon käsittelyyn

Avunantajien ja hallitusten lisäksi IATI mahdollistaa myös kansalaisten syvemmän osallistumisen näiden tietojen käsittelyyn ja jopa uuden tiedon tuottamiseen. Aloite meneekin pelkkää tiedon esilletuomista pidemmälle.

Työn alla on yhteinen datan luokittelun standardi. Jos kaikki julkaisevat dataa samassa muodossa, sitä on helpompi vertailla ja yhdistää myös muihin aineistoihin.

Tämä mahdollistaa uudenlaisia näkymiä tuottaa tietoa esimerkiksi siitä, miten kehitysapu pitkällä aikavälillä toimii.

IATI:in toivotaankin avunantajien lisäksi muun muassa kehitysyhteistyötä tekeviä kansalaisjärjestöjä mukaan. Niiden tuottaman datan kautta voidaan seurata avunantajilta lähteneen avun perillemenoa aivan ruohonjuuritasolle asti.

Uutuutena suunnitellut maksatukset

Avunantajamaat  raportoivat jo vuosittain OECD:lle virallisen kehitysyhteistyörahoituksen eli ODAn käytöstä, ja ne tiedot ovat avoimesti saatavilla.

Uuden IATI-standardin myötä allekirjoittajamaat kuitenkin sitoutuvat jo käytettyjen kehitysyhteistyörahojen lisäksi julkistamaan tietoa muun muassa myös siitä, minkälaisia maksatuksia tulevaisuuteen on suunniteltu.

IATI vaatii myös jälkikäteen tulevaa vuosittaista OECD-raportointia huomattavasti ajantasaisempaa päivitystä maksatusdataan.

Korruption elintila pienenee

Parhaassa tapauksessa IATIn kautta tuotettu laajapohjainen tieto johtaa perustellumpaan ja pitkäjänteisempään päätöksentekoon niin kehitys- kuin avunantajamaissakin sekä tehokkaampaan kehitysyhteistyöhön.

Tietä avoimempaan ja demokraattisempaan kansalaisyhteiskuntaan se avaa jo nyt.

Esimerkiksi monet afrikkalaiset kansalaisjärjestöt ovat kiinnostuneita käyttämään avoimesta kehitysyhteistyödatasta saatua tietoa oman maansa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Korruption elintila pienenee, kun yhä useammat budjetti- ja maksatustiedot ovat julkisesti saatavilla.

Myös Suomi parantaa tietojärjestelmiään 

Myös Suomessa tehdään kovasti töitä tiedonkulun jouduttamiseksi.

”Ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla on aloitettu sisäisten tietojärjestelmien uudistaminen. Se sekä tehostaa hallintoamme että helpottaa ennen kaikkea tiedon tuotantoa ulkoisten sidosryhmien käyttöön”, kertoo tilastollisen seurannan ylitarkastaja Heidi Pokki kehityspoliittiselta osastolta.

”Tavoitteena on ottaa käyttöön tämä uusi ODA-virrat sisältävä tietovarasto vuoden 2013 aikana ja vähitellen laajentaa se kattamaan myös ulkoministeriön muu rahavirtoja koskeva tieto.”

Tämä IATIn raportti oli laatuaan ensimmäinen. Jatkossa kehitysyhteistyödatan avoimuuden edistymistä on tarkoitus seurata raportilla vuosittain.

Satu Ryynänen

***

Lisätty uutisluokitus 3.6.2014