Avaruusteknologia kiinnostaa Afrikan unionia – yhteistyötä haetaan Suomesta

Afrikan unionin komission tieteestä, tutkimuksesta ja inhimillisistä resursseista vastaava komissaari Martial De-Paul Ikounga vieraili Suomessa lokakuussa. Kehitysministeri Paateron mukaan Suomi arvostaa Afrikan unionin roolia Afrikan ainoana mantereenlaajuisena järjestönä.  

Afrikan unioni on 54 Afrikan valtion muodostama kansalaisjärjestö. AU:n komissaari Martial De-Paul Ikounga tapasi Suomen-vierailullaan mm. kehitysministeri Sirpa Paateron. Kuva: Sonja Kekkonen

Komissaari Martial De-Paul Ikoungan vierailun alullepanijana oli Suomeen rekisteröitynyt yritys Space Technology and Science Group (STSG), joka suunnittelee avaruusteknologian viennin edistämistä Afrikkaan.

STSG toteuttaa avaruusteknologiahankkeita ja koulutusvientiä.

Komissaarin ohjelma koostui yritysvierailuista, luennoista sekä tapaamisista Otaniemen Innopolissa, Aalto-yliopistossa ja Omniassa Espoossa. Komissaari Ikounga tapasi myös kehitysministeri Sirpa Paateron ja kansanedustaja Pekka Haaviston.

Satelliittihanke vireille

Tapaamisessa kehitysministeri Paateron kanssa keskusteltiin yhteistyöstä Suomen ja Afrikan unionin kanssa.

"Suomi nähdään Afrikassa korkean teknologian maana, josta syystä Afrikan unioni ja Suomi voisivat tehdä yhteistyötä avaruusteknologian parissa. Afrikka on kiinnostunut tästä tieteenalasta. Esimerkiksi Pan-Afrikkalaisessa yliopistossa yksi sen viidestä laitoksesta keskittyy avaruusteknologiaan", Ikounga kertoi.

STSG on puolestaan solminut yhteistoiminta-asiakirjan Afrikan unionin, Etiopian hallituksen ja avaruusobservatorion kanssa. Ikoungan mukaan yhteistyöasiakirja tulisi nyt konkretisoida.

"Yhteistoiminta-asiakirja sisältää sitoumuksen toimittaa tietoliikennesatelliitti Afrikan unionille. Ennen sitä tullaan selvittämään satelliittitoiminnan sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia", STSG:n toimitusjohtaja Saleh Ahmed kertoi.

Tiede- ja tutkimusyhteistyö Afrikan unionin kanssa ovat Suomen kehityspolitiikan tavoitteita EU–Afrikka-strategian puitteissa. Ministeri Paatero kertoi Suomen tukevan Afrikan unionia ja haluavan kehittää tukimuotoja edelleen. 

"Suomi arvostaa Afrikan unionin roolia Afrikan ainoana mantereenlaajuisena järjestönä", hän totesi.

Rahoituskanavat pohdinnassa

Kansanedustaja Haavisto otti vastaan komissaari Ikoungan eduskunnassa. Keskustelussa sivuttiin Afrikan unionin, Kongon ja Euroopan unionin kehitystä. Haavisto kertoi aiemmasta toiminnassaan Afrikassa sekä yhteyksistä eri afrikkalaisiin vaikuttajiin.

Komissaari Ikounga kertoi vievänsä eteenpäin useita ideoita niin Afrikan unionin komissiolle kuin sen jäsenmaille. Vierailun jatkotoimenpiteenä selvitetään rahoituskanavia Afrikan unionin, Euroopan unionin ja STSG:n yhteistyönä, esimerkkinä Euroopan Investointipankin hallinnoima infrastruktuurirahasto.

Satelliittihankkeen edistämiseksi tehdään jatkossa yhteistyötä muun muassa Tekesin kanssa.

Tässä palvelussa myös:

Muualla verkossa: