ASEM tuo Aasian ja Euroopan saman pöydän ääreen

Aasia-Eurooppa-kokous tuo joulukuussa yhteen 51 maan ulkoministerit kahdelta mantereelta. ASEM-maat vastaavat yhdessä yli puolesta maailman väestöstä ja kaupasta. ASEM on hyvä paikka hakea yhteisiä ratkaisuja globaalien ongelmien kuten ilmastonmuutoksen ratkaisuun.

Amerikan ja Aasian osastopäällikkö Piritta Asunmaa. Kuva: Verna Leinonen.

Mikä ihmeen ASEM? Tämä oli tuttu ajatus myös Piritta Asunmaalle, kun hän aloitti Amerikan ja Aasian osastopäällikkönä. ASEM oli etäisesti tuttu uran alkuajoilta, mutta viime aikoina Asian ja Euroopan kokous on loistanut poissaolollaan kansainvälisten uutisten isoista otsikoista.

”Tänä syksynä ensimmäinen ASEM-kokoukseni sai minut kyllä innostumaan ASEMista. Kokous tuo yhteen 51 maata Euroopasta ja Aasiasta. Se on aikamoinen pöytäseurue, jonka kanssa keskustella maailman tilasta”, Asunmaa sanoo.

Euroopan ryhmän kuuluvat EU-maiden lisäksi Sveitsi ja Norja. Aasian ryhmään taas Aasian jättiläisten kuten Kiinan ja Intian lisäksi myös Venäjä ja Kazakstan sekä Australia ja Uusi-Seelanti. Lisäksi jäseniä ovat EU ja Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN.

Vuodesta 1996 asti toiminut ASEM tulee sanoista Asia-Europe Meeting. Nimen alla tapaavat niin pääministerit kuin muutkin ministerit, mutta virallista sihteeristöä tai virkamieskoneistoa yhteistyöfoorumilla ei ole.

”Tätä voisi pitää ASEMin heikkoutena, sillä sen kyky toimeenpanna asioita riippuu valtioista, mutta sama se on myös suuri vahvuus. Ei ole toista formaattia, joka mahdollistaa kahden mantereen johtajien vapaamuotoisen keskustelun ja ajatustenvaihdon”, Asunmaa sanoo.

ASEM kokoontuu joulukuun 15.–16. päivä Madridiin ulkoministerien voimin. Keskustelussa on muun muassa monenkeskisen järjestelmän tärkeys, ilmastonmuutoksen torjunta sekä erilaiset globaalit ja alueelliset asiat.

”ASEM-maat vastaavat yhdessä yli puolesta maailman väestöstä ja kaupasta, joten kyseessä on merkittävä foorumi tuoda esiin esimerkiksi Suomelle tärkeitä ilmastonmuutoksen torjunnan toimia. Tällaiset isot kansainväliset kokoukset ovat tärkeitä, kun luodaan yhteisymmärrystä globaalien ongelmien ratkaisuista. Meidän tulee toimia yhdessä”, Asunmaa sanoo.

Infografiikka ASEM Aasian ja Euroopan kohtaamisen areena.