Vuoden 2018 arktisessa kokouskalenterissa tapahtumia Helsingistä Kittilään

Suomen arktinen puheenjohtajakausi on pian puolivälissä, sillä Suomi vastaanotti puheenjohtajuuden toukokuussa 2017. Suomen kausi huipentuu ulkoministerikokoukseen Rovaniemellä toukokuussa 2019, mutta jo sitä ennen on luvassa monia isoja arktisia kokouksia ja tapahtumia.

Oulussa pidettiin arktinen virkamieskokous myös syksyllä 2017. Kokousta johti arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen. Kuva: Arktisen neuvoston sihteeristö / Linnea Nordström

Arktisen merenkulun turvallisuus esillä kevään aikana

Tämän vuoden ensimmäinen suuri puheenjohtajakauden ohjelmaan kuuluva tapahtuma on 22. helmikuuta arktisen merenkulun turvallisuutta ja erityisesti niin sanottua polaarikoodia käsittelevä konferenssi(Linkki toiselle web-sivustolle.) Helsingissä. Sen järjestää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n arktisten alueiden merenkulun turvallisuutta säätelevä polaarikoodi on nyt ollut voimassa vuoden. Suomi pitää sen toimeenpanoa erittäin tärkeänä. Siksi polaarikoodin toimeenpanoa vauhditetaan myös konferenssilla.

Merenkulkuun ja sen turvallisuuteen liittyy myös maaliskuussa Oulussa järjestettävä arktinen öljyntorjuntaharjoitus ja kansainvälinen konferenssi. Harjoituksesta vastaa ja konferenssin järjestää Suomen ympäristökeskus Syke.

Arktinen superviikko Levillä maaliskuussa

Meteorologinen yhteistyö ja viestintäyhteyksien kehittäminen ovat pääaiheita arktisella superviikolla maaliskuussa Levillä.

Levin arktisella superviikon teemaoja ovat mm. meteorologinen yhteistyö sekä viestintäyhteydet. Kuvassa Sodankylän Arktinen avaruuskeskus. Kuva: Pauli Heikkinen

Ilmatieteen laitos järjestää Levillä 20. maaliskuuta arktisen ilmatieteen huippukokouksen, joka kokoaa yhteen arktisten maiden meteorologisten laitosten pääjohtajat sekä alan toimijoita ympäri maailman. Tapahtuman pääpuhujia ovat liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sekä Maailman ilmatieteen järjestön, WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Arktisen neuvoston virkamieskomitea taas kokoontuu samalla viikolla Levillä täysistuntoonsa. Kokouksen puheenjohtajana toimii arktinen suurlähettiläs AleksiHärkönen. Kokouksen pääaiheita ovat meteorologinen yhteistyö ja viestintäyhteydet arktisella alueella.

Aleksi Härkösen mukaan Suomi haluaa edistää konkreettista yhteistyötä.

”Arktisten maiden meteorologinen yhteistyö parantaa ilmastotieteen tutkimusta, sään ääri-ilmiöiden ennustettavuutta sekä ilma- ja laivaliikenteen turvallisuutta”, Härkönen sanoo.

Virkamieskomiteaan osallistuvat neuvoston jäsenmaiden arktiset suurlähettiläät, alkuperäiskansajärjestöjen edustajat sekä tarkkailijoita arktisen alueen ulkopuolisista valtioista ja kansainvälisistä järjestöistä.

Kaikissa Suomessa järjestettävissä arktisissa kokouksissa noudatetaan ympäristövastuullisuutta niin tarjoiluissa, hankinnoissa, kokousmateriaaleissa kuin oheisohjelmassa. Ulkoministeriön yhteistyökumppanina greenmeeting-kokouskonseptin kehittämisessä on WWF Suomi.

Myös Euroopan komissio ja Euroopan unionin ulkosuhdehallinto järjestävät Levillä seminaarin arktisesta tutkimuksesta ja tieteellisestä yhteistyöstä.

Lisäksi Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmä pitää siellä oman kokouksensa samalla viikolla.

Syksyllä tapahtumien keskiössä Rovaniemi ja Oulu

Ensi syksyn suurimmat arktiset tapahtumat keskittyvät Rovaniemelle. Maa- ja metsätalousministeriö järjestää syyskuussa Arctic Resilience -foorumin, jonka teemana on ilmastonmuutokseen sopeutuminen.

 Arktinen yliopisto (UArctic) järjestää syyskuussa kongressin(Linkki toiselle web-sivustolle.) Oulussa ja Helsingissä. Kongressin avaa Monacon ruhtinas Albert.

Arktisten maiden ympäristöministerit kokoontuvat Rovaniemelle lokakuussa. Samaan aikaan Rovaniemellä järjestetään suuri Arktinen biodiversiteetti -konferenssi.

”Konferenssit ja kokoukset ovat se näkyvä osa arktisesta yhteistyöstä. Kokousten näkyvyydellä ja vaikuttavuudella edistetään arktista agendaa”, johtava arktinen asiantuntija René Söderman painottaa.