Arktiska rådet öppnar dörrar mot öst

Arktiska rådets ställning som centrum för arktispolitiken blir allt starkare. Rådets utrikesministrar som samlades till möte i Kiruna den 15 maj godkände sex nya medlemmar med observatörsstatus. De nya länderna är Kina, Indien, Sydkorea, Japan, Singapore och Italien. Också Europeiska kommissionen antogs i princip som observatör i Arktiska rådet, men det krävs ännu vissa undantagsarrangemang när det gäller handeln med sälprodukter.

Utrikesministrarna undertecknade också ett avtal om samarbete för att höja saneringsberedskapen när det inträffar oljeutsläpp till havs. Avtalet förpliktigar Arktiska rådets medlemmar att höja den nationella beredskapen, att öka samarbetet och utbytet av information samt att ordna gemensamma övningar och utbildningar.

Utrikesminister Erkki Tuomioja som företrädde Finland under mötet anser att beredskapsavtalet är en positiv öppning. ”Det vi ska göra inom en nära framtid är att sammanställa konkreta åtgärdsprogram utgående från avtalet”, säger minister Tuomioja.

Arktis är mera än bara tundra och glaciärer.

 

”Utgångspunkten för Finlands strategi för Arktis är att utnyttja vår arktiska specialkompetens och balansera den med miljöns krav och principerna för hållbar utveckling”, påminde Tuomioja. ”All ekonomisk verksamhet måste ske på ett sätt som beaktar sociala och kulturella aspekter och miljön ur invånarnas och särskilt ur ursprungsbefolkningarnas perspektiv. ”

Finlands nya strategi för Arktis blir färdig ännu under denna vår.

Arktis är mera än bara tundra och glaciärer

Europainformationen gav ut en boken ”Arktis kallar – Finland, EU och den arktiska regionen” den 16 maj. Europainformationen gav ut en boken ”Arktis kallar – Finland, EU och den arktiska regionen” den 16 maj. Idén med boken var att försöka se och förstå de stora förändringar som håller Arktis i sitt grepp just nu. De stora naturtillgångarna i Arktis intresserar stora delar av världen.

Man talar ofta om Arktis utifrån, hur regionen borde skyddas eller utnyttjas ekonomiskt. I den färska boken har avsikten varit att granska regionen inifrån, utgående ifrån människorna. Boken är skriven av vetenskapsinformatören Marjo Laukkanen och chefen för vetenskapskommunikation Markku Heikkilä vid Arktiska centret vid Lapplands universitet.

Arktiska rådets möte i Kiruna: