Arabiska medier skapar ny politisk kultur
I det västerländska medvetandet dök den qatariska al-Jazeera upp med sina videoinspelningar av Usama bin Laden och sin nyhetsförmedling om terrorattackerna hösten 2001.
"Vi har lyckats höja taket för yttrandefriheten och skapa en ny politisk kultur”, försäkrar Triki. Redan flera år innan al-Jazeera blev känd i väst hade kanalen en stor tittarskara i arabländerna."
Triki talade vid ett seminarium om de arabiska massmedierna som ingår i utrikesministeriets kampanj ”Tusen och ett steg”. Seminariet anordnades av nyhetsbyrån IPS och utrikesministeriet.
Al-Hurra betonar frihet och demokrati
Al-Jazeera fick en konkurrent i februari, då den USA-stödda al-Hurra inledde sina sändningar i Mellanöstern. Al-Hurra fortsätter de amerikanska Voice of Americas och Radio Libertys arbete. Kanalen grundar sig på Radio Sawa, som inledde sin verksamhet två år tidigare och som sänder nyheter på arabiska och popmusik för unga lyssnare. "Radiostationen klarade sig bra och gav mod till att inrätta en tv-kanal, berättar al-Hurras chefredaktör Mouafac Harb. Han är en erfaren journalist och var med om att grunda Radio Sawa.
Al-Hurra kritiseras för att gå i Förenta staternas ledband. ”Vi har fria händer”, försäkrar Harb. "Som en brandmur mellan oss och USA:s administration fungerar en politisk styrelse, som består av fem republikaner och fyra demokrater. De kommer från den privata sektorn."
Arabländerna har pengar. Varför har de då ingen utveckling, frågar sig Harb, och ser svaret i avsaknad av frihet. ”Vårt uppdrag som journalister är ett demokratiskt samhälle”, säger han.
Internet och satellitkanaler hjälper massmedierna att överleva. Till följd av dem har man varit tvungen att lätta på kontrollen, tror Harb. Tekniken har enligt honom blivit avsevärt bättre, men budskapet är fortfarande outvecklat. ”Tekniken finns där, men det finns utrymme för förbättringar när det gäller innehållet.”
Mouafac Harb anser att al-Jazeera har tappat en del av sitt ursprungliga uppdrag på vägen. Enligt honom blandar den ihop känslor och information i sin nyhetsförmedling. "Vi måste som journalister tänka över om terroristerna utnyttjar oss då vi visar ett videoband som något gett oss”, betonar han.
Varför är araberna arga?
Den bild som västerlänningar får av araber berättar ofta om hat. Varför är araberna arga? ”Araberna är missnöjda med sina egna regeringar”, svarar al-Jazeeras Triki på publikfrågan. ”När fundamentalisterna inte har lyckats byta ut makthavarna i sina egna länder, har de dragit slutsatsen att det är skäl att rikta kampen mot den största fienden, dvs. Förenta staterna.”
Det finns enligt Triki all orsak att vara arg. ”De arabiska republikerna är mindre demokratiska än kungadömena”, konstaterar han tillspetsat. ”Biologin är den enda väljaren. Vi har inte en enda tidigare president i livet, endast döda presidenter.”
Medierna ignorerar kvinnorna
Kvinnorna syns just inte i arabländernas massmedier. ”De arabiska medierna har stort ansvar för att de gamla attityderna kvarstår”, kritiserar Awatef Abdel el-Rahman, som är professor i journalistik vid universitetet i Kairo.
Institutionen för journalistik som leds av Abdel el-Rahman har granskat nyhetsförmedlingen riktad till kvinnor. "Kvinnobilden är mycket mera omfattande än vad man kan tro av massmedierna”, säger han och anser att en orsak till detta är den låga andelen kvinnor i journalistkåren. I Egypten är andelen kvinnliga journalister ca 30 procent, i Tunisien 20 procent.
"Mediadirektörerna har ingen åsikt om kvinnofrågor och kvinnorna beaktas inte som målgrupp. Särskilt kvinnorna på landsbygden, beduiner och fattiga kvinnor åsidosätts”, bedömer professorn. Som exempel på kontroversiella frågor som inte beaktas nämner han familjerätt, kvinnors rättigheter och skyddet av föräldralösa flickor.
Al-Jazeera har förändrat de arabiska medierna, erkänner Abdel el-Rahman, men betonar att det finns utrymme för förbättringar när det gäller kanalens inställning till jämställdheten mellan könen. Till exempel al-Jazeeras "Endast för kvinnor" är diskriminerande som programnamn. Varför talar man inte om familjen, frågar han.
Marja-Leena Kultanen
Länkar
global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Al-Jazeera (på engelska)
english.aljazeera.net(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Al-Hurra
www.alhurra.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)