Anu Laamanen chef för nationella säkerhetsmyndigheten

Under statsrådets sammanträde den 6 oktober utnämndes utrikesrådet Anu Laamanen till chef för den nationella säkerhetsmyndigheten vid utrikesministeriet. Tjänsten är tidsbunden till och med den 31 augusti 2020.

Anu Laamanen har tidigare varit chef för Finlands ambassad i Wien. Vid utrikesministeriet har hon bland annat tjänstgjort som biträdande avdelningschef och enhetschef vid den politiska avdelningen.  Inom utrikesrepresentationen har hon också erfarenhet av ambassaderna i Genève och Oslo och av Finlands ständiga representation vid OSSE och FN. Laamanen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1986.

Utrikesministeriet är Finlands nationella säkerhetsmyndighet (National Security Authority, NSA). Ministeriet styr den nationella verksamheten och ansvarar bland annat för beredningen av internationella avtal som rör informationssäkerhet.  Den nationella säkerhetsmyndighetens uppgift är att i enlighet med lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet styra och övervaka att internationell säkerhetsklassificerad information som förmedlas till Finland skyddas och hanteras ändamålsenligt.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413