Anne Sipiläinen utnämndes till understatssekreterare med ansvar för utrikes- och säkerhetspolitik

Anne Sipiläinen har utnämnts till understatssekreterare med ansvar för utrikes- och säkerhetspolitik, Europa, Ryssland och Centralasien. Sipiläinen, som för närvarande är understatssekreterare med ansvar för utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik, övergår till sin nya uppgift i början av juli.

Understatssekreterare Anne Sipiläinen. Foto: Liisa Takala

Innan sitt nuvarande uppdrag var Sipiläinen ambassadör vid Finlands EU-representation i Bryssel, där hon var Finlands representant i COPS-kommittén (Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik).

Dessutom var hon ständig representant för Finland vid Västeuropeiska unionen (VEU), som beredde och verkställde EU:s beslut för den gemensamma försvarspolitiken innan Lissabonavtalet.

Utvecklingssamarbete och Europakorrespondens

Sipiläinen, som haft en lång karriär inom utrikesministeriet, har bland annat hunnit vara biträdande chef för politiska avdelningen samt chef för enheten för Europakorrespondens.och Europakorrespondent.

Hon har också arbetat mycket med utvecklingsfrågor redan innan hon ansvarade för dessa som understatssekreterare: då Sipiläinen kom till UM 1987 inledde hon sin karriär vid utvecklingslandshandelns byrå. Åren 1989-1992 tjänstgjorde hon vid ambassaden i Wien där hon bl.a. följde med FN:s industrialiseringsorganisation UNIDO, och när hon år 1992-1994 arbetade på UM:s avdelning för utvecklingssamarbete förberedde hon FN:s befolknings- och utvecklingskonferens i Kairo.

Under Finlands tid som EU-ordförande år 2006 var Sipiläinen ordförande för EU:s arbetsgrupp på hög nivå för invandring och asylsökande. Vid samma tid ordnade EU två stora migrations- och utvecklingsmöten med Afrika.

Offentlig debatt om utvecklingspolitik

Då Sipiläinen 2011 valdes till understatssekreterare med ansvar för utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik sade hon sig vilja ta del av den offentliga debatten om Finlands globala ansvar.

”Det är en del av detta jobb”, sade hon då. ”Jag tycker det är viktigt att föra in korrekta fakta i diskussionerna och konkret berätta hur nyttigt Finlands utvecklingssamarbete har varit.”

Hon påminner dock om att arbetet inte är allt.

”Utanför arbetet vill jag leva ett så normalt familjeliv som bara är möjligt.”