Anne-Mari Virolainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi: globaalia vastuuta ja vienninedistämistä

Tasavallan presidentti nimitti esittelyssään 12. helmikuuta 2018 Anne-Mari Virolaisen uudeksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Edellinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen siirtyy sisäministeriksi.

Ulkomaankauppa ja -kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Kokoomusta edustava Anne-Mari Virolainen on kokenut kolmannen kauden kansanedustaja. Ennen ministerinimitystään hän toimi EU-asioista vastaavan eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana.

Aikaisemmin hän on istunut esimerkiksi valtiovarainvaliokunnassa ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Virolainen on ollut myös mukana Suomen valtuuskunnissa esimerkiksi Euroopan neuvostossa, Pohjoismaiden neuvostossa, Parlamenttien välisessä liitossa (IPU) sekä Itämeren parlamentaarikkokonferenssissa.

”On hienoa päästä jatkamaan ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä edeltäjieni Lenita Toivakan ja Kai Mykkäsen viitoittamalla uudistustiellä”, Virolainen kommentoi nimittämistään.

Ulkomaankaupasta vastaavana ministerinä Virolainen on nainen paikallaan. Uusi ministeri on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, joka kävi Turun kauppakorkeakoulussa ulkomaankaupan koulutusohjelman. Myös esimerkiksi suuressa valiokunnassa Virolaisen pöydällä oli jatkuvasti kauppapolitiikkaa koskevia asioita. Ulkomaankaupasta vastaavana ministerinä hän aikookin ottaa aktiivisen otteen vienninedistämiseen:

”Suomalaisyritysten osaamiselle on maailmalla kysyntää mm. puhtaissa ratkaisuissa, terveysteknologiaan liittyvissä tuotteissa ja ICT-alalla. Yksi tärkeimpiä tehtäviäni onkin avata suomalaisyrityksille ovia maailmalla yhdessä Team Finland -verkoston kanssa. Tulen myös kiertämään paljon Suomessa maakunnissa tapaamassa yrityksiä: kertomassa mahdollisuuksista mutta ennen kaikkea kuulemassa heidän ajatuksiaan siitä, miten voimme konkreettisesti viennissä avittaa”, Virolainen avaa näkymiään vienninedistämistä koskien.

Kehitysyhteistyön puolelta uudella ministerillä on kokemusta esimerkiksi Finnfundin hallintoneuvostosta.

”Suomen kehityspolitiikan prioriteetit on mietitty huolellisesti, painopisteenä mm. naiset ja tytöt sekä yrittäjyys. Kun resurssimme ovat rajalliset, tulee fokuksen olla selkeä. Erityistä huomiota kiinnitän tuloksellisuuteen ja vaikuttavuuteen”, Virolainen korostaa.

Ministerin perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi aikuista lasta. Vapaa-aikaansa tuleva ministeri viettää puutarhan hoidon, sienestyksen ja liikunnan parissa.

Ministeri Anne-Mari Virolaisen haastattelupyynnöistä voidaan sopia ministerin erityisavustajan Juha Kirstilän välityksellä, puh. 040 552 8200.