Understatssekreterare Elina Kalkku: Ett ansvarstagande Finland är starkare

Understatssekreteraren med ansvar för utvecklingspolitiken Elina Kalkku önskar att bilden av Finland som internationell aktör är tydlig. ”Det är viktigt att signalera utåt att Finland bryr sig och bär sitt ansvar”, säger Kalkku.  

Finland är ett litet exportberoende land i Europas nordöstra hörn. Enligt Kalkku har Finlands framgångar i internationella jämförelser inom olika områden, och vår förmåga och vilja att bära ansvar för internationella problem, gett oss ett gott anseende runt om i världen. Det stärker Finlands ställning, både utrikespolitiskt och ekonomiskt. Men man måste vara beredd att arbeta för sitt anseende.

”Nyckeln till vår egen välfärd är ett öppet och internationellt samhälle. Internationella relationer ger vårt land och vår ekonomi kunnande, kreativitet och dynamik som vi nu så mycket behöver”, bedömer Kalkku.

Understatssekreterare Elina Kalkku ansvarar för utvecklingspolitiken vid utrikesministeriet. Foto: Marko Huttunen.

Kalkku tror inte att enstaka brister kan fläcka hela Finlandsbilden.

”Helhetsintrycket är viktigt. Håller vi fast vid de värderingar som vårt eget nordiska välfärdssamhälle bygger på? Är vi en del av det ansvarstagande förmögna väst, en aktiv medlem av Norden och EU, med idéer och kunnande som vi kan dela med oss av?"

I sitt utvecklingssamarbete kommer Finland att öka sitt stöd till krisdrabbande områden och flyktingarnas ursprungsländer. Människor vill framför allt leva i fred i sitt hemland och tjäna sin utkomst där, och det borde vara möjligt. Vi måste också stärka bärkraften i de utvecklingsländer som tar emot flyktingar. Det humanitära biståndets betydelse blir allt större. I den rådande flyktingsituationen är det viktigt att upprätta ett fungerande samarbete mellan EU-länderna och andra parter.

Mot större helheter

Den nya utvecklingspolitiska redogörelsen utgår från regeringsprogrammet och från de globala målen för hållbar utveckling som fastställdes i FN i september.

”I redogörelsen tar vi ställning till hur och var Finlands utvecklingsmedel ska användas. Varför ska Finlands samarbeta med vissa partnerländer och vad ska vi få till stånd? Vilka organisationer och institutioner stöder Finland och varför?”, sammanfattar Kalkku.

”När vi har mindre pengar och personal att tillgå måste vi planera väldigt noga och se större helheter. Det administrativa arbetets andel får inte växa, tvärtom.”

Våra partnerländer och -organisationer har sållats väldigt noga. Alla Finlands samarbetsländer utom Kenya hör till världens minst utvecklade länder.

Redogörelsens tyngdpunkt ligger på kvinnor och flickor, demokrati och samhällens funktionsduglighet, utvecklande av utvecklingsländernas ekonomi för att skapa arbetsplatser, näringar och välfärd, samt tryggande av mat, vatten och energi. De mänskliga rättigheterna och ekologisk hållbarhet beaktas i allt arbete, liksom minskandet av fattigdom och ojämlikhet. De här prioriteringarna är den finländska utvecklingspolitikens ryggrad. Vi ska också stärka stödet till fredsmedling och fredsprocesser samt investeringar för hållbar utveckling. Det finländska civilsamhällets insats är viktig också i fortsättningen, och organisationerna är viktiga samarbetspartner för utrikesministeriet, trots att vi har mindre pengar att dela ut.

Genom utvecklingssamarbetet lägger vi grunden för ett mångsidigt mellanstatligt samarbete i framtiden.

Ett långvarigt samarbete har skapat starka band till många länder. Utvecklingssamarbete är en god grund för ett mångsidigt samarbete och stöder till exempel handel och innovationssamarbete. Finländska företag har mycket viktigt kunnande, produkter och teknik att erbjuda utvecklingsländer.

”Tio år i ledningen för utrikesministeriets avdelning för Asien och Amerika har hjälp mig se hur stater utvecklas och blir framgångrika – eller inte utvecklas. Finland är del av en värld som har förändrats mycket. Den internationella situationen och den tilltagande konkurrensen kräver på ett annat sätt anpassningsförmåga av oss när det gäller förändringar."

"Finland kan vara dynamiskt, öppet och internationellt samtidigt som vi håller fast vid värderingar som är viktiga för oss och vid grundpelarna för vår utveckling, som jämlikhet och vår nationella identitet”, säger Elina Kalkku.

Outi Einola-Head

ihmisoikeudet
kauppa
kestävä kehitys