Understatssekreterare Anne Sipiläinen vid rodret för en aktiv utrikespolitik

Tjänstemannaledningen för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik byttes ut under sommaren. Den nya understatssekreteraren uppmuntrade diplomaterna till modig rapportering under ambassadörsmötet i augusti.

Anne Sipiläinen är en av utrikesministeriets fyra understatssekreterare. Tre av dem är kvinnor. Foto: Marja-Leena Kultanen

”Vi får inte en aktiv utrikespolitik om vi inte själva gör den”, framhöll understatssekreterare Anne Sipiläinen med ansvar för utrikes- och säkerhetspolitiken.

Utrikesministeriet har enligt Sipiläinen en viktig roll när det gäller invandringsfrågor. Flyktingsituationen i Europa dominerar EU:s agenda och ambassadernas rapportering är central.

Flyktingsituationen påverkar planeringen av utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet oberoende av de planerade nedskärningarna. Situationen syns också indirekt i krishanteringen eftersom det handlar om att ingripa i de grundläggande orsakerna till flyktingkrisen.

Sipiläinen själv har en bakgrund inom flyktingfrågor. Under Finlands EU-ordförandeskap 2006 var hon ordförande för EU:s arbetsgrupp för migrations- och asylfrågor och var tillsammans med kommissionen EU:s chefsförhandlare under två betydande migrationskonferenser.

”Situationen var på många sätt lika som nu, men givetvis i en mindre skala. Redan då konstaterade vi att måste ingripa i de bakomliggande orsakerna som leder till att människor söker asyl”, säger hon.

Det syns i arbetet att utrikes- och säkerhetspolitiken är i ett brytningsskede

En av understatssekreterarens viktigaste uppgifter är att arbeta för den långsiktiga strategiska planeringen. Högst upp på uppgiftslistan ligger ärenden som rör brytningsskedet i utrikes- och säkerhetspolitiken och beredningen av dem. Det utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen till riksdagen är på utrikesministeriets ansvar.

Sipiläinan försöker följa med utrikes- och säkerhetspolitikens övergripande utmaningar, såsom utvecklingen i så kallade bräckliga stater, konflikter och fredsmedling samt hur kvinnors ställning och hur jämlikheten utvecklas.

Tre kvinnor i ledningen

Utrikesministeriets tjänstemannaledning är just nu historiskt kvinnodominerad, tre av fyra understatssekreterare är kvinnor.

”Det har aldrig tidigare suttit en kvinna på min post. Det säger något om att utrikesministeriet följer med sin tid. Det finns inget uppdrag som en kvinna inte skulle kunna ha”, säger Anne Sipiläinen.

Det finns ett intresse för Finlands erfarenheter i världen, berättar hon. Internationellt påverkansarbete är den nya jämlikhetsambassadören Anne Lammilas uppgift.

”Att främja jämlikhet och kvinnors ställning är ett naturligt område för oss att visa utrikespolitiskt initiativ”, förklarar Sipiläinen.

Nu när det finns mindre pengar till åtgärder till exempel genom utvecklingssamarbete måste vi vara ännu smartare och smidigare än tidigare.

Vardagen inspirerar

Vardagen och familjen är viktiga för Anne Sipiläinen.

”Jag har en man, som jobbar i Åbo under veckorna, och två barn, varav den äldre redan börjat studera. Vi är på tumanhand med den yngre i vardagen. Jag försöker alltid hinna hem och laga kvällsmat”, berättar hon.

Sipiläinen kommer ursprungligen från Villmanstrand och området är viktigt för henne. Att plocka svamp och röra sig i skogen, fritid utan tidtabeller, är hennes favoritsysselsättning.

Marja-Leena Kultanen

muuttoliike