Medling i vardagen och konflikter i världen diskuterades under Ahtisaaridagen

Den nationella Ahtisaaridagen firades i år för tredje gången torsdagen den 7 november. Det erbjöds ett digert program, särskilt i årets huvudort Kuopio. Under Ahtisaaridagen 2013 hann man både med aktuella analyser om världens tillstånd, program ordnat av skolelever och prisutdelning till vardagens medlare.

Foto: Harri Kilpi

 

I finländska skolor fostras framtidens fredsmedlare

Medling är viktigt i det finländska samhället. Redan i skolor och daghem övar sig barnen i att lösa konflikter. Under Ahtisaaridagen är skolorna i fokus.

På torsdagen besökte president Martti Ahtisaari två skolor i Kuopio och delade ut pris till skolornas medlarelever. Idén med att dela ut pris varje år är att uppmärksamma elever, grupper eller personal som skapar en försonande atmosfär.

Pietari Turunen valdes till medlarelev och fick pris i Kuopion lyseo. Foto: Inna Perheentupa Pietari Turunen valdes till medlarelev och fick pris i Kuopion lyseo. Foto: Inna Perheentupa

"Temat för årets Ahtisaaridag var rättvisa. Att alla ska bemötas jämlikt. Mitt budskap till er, bästa elever, är att ni ska tro på er själva och stödja varandra", sade president Ahtisaari.

I gymnasiet Kuopion lyseo överräckte president Ahtisaari en fredsduva till medlareleven Pietari Turunen som skolkamraterna hade utsett tillsammans.

"Jag har försökt lyssna till allas åsikter och se till att alla blir hörda. Också de som inte alltid vågar öppna munnen", sade Turunen när han just fått ta emot glasduvan.

Skolkamraterna motiverade valet av Turunen med att han lyckats förebygga konflikter i skolan. Dessutom karaktäriserades Turunen som tolerant, artig och positiv.

"Han sprider glädje omkring sig och sätter på det sättet stopp för en negativ jargong", beskrev skolkompisen Anni Savolainen.

På Kuopio torg gladde sig folk åt de 300 ballonger som en grupp skolelever skickade upp som en påminnelse om fredens betydelse.

I Helsingfors blev utrikesminister Erkki Tuomioja utfrågad om aktuella utrikespolitiska frågor av gymnasieeleverna i Etu-Töölön lukio. Under paneldiskussionen som arrangerats av eleverna diskuterades bland annat situationen i Syrien, EU:s roll som fredsmedlare och mänskliga rättigheter.

Utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingforsgymnasiet Etu-Töölöön lukio. Foto: Eero Kuosmanen Utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingforsgymnasiet Etu-Töölöön lukio. Foto: Eero Kuosmanen

"De mänskliga rättigheterna är universella principer. Som stat har vi inte bara rätt utan och en plikt att följa med de mänskliga rättigheternas tillstånd i andra länder. Det är också viktigt att Finland är mål för andras granskning", påminde utrikesminister Tuomioja.

När eleverna ställde frågor om Syrien konstaterade minister Tuomioja att det är den största tragedin i vår närhistoria.

"Den enda hållbara lösningen är att få ett slut på kriget. Vi måste lyckas skapa trygga förhållanden i Syrien så att de som flytt sina hem kan återvända."

Utrikesministern påminde om att grannländerna Turkiet, Jordanien och Libanon bär ett enormt lass i att hjälpa Syrien och att också de behöver stöd.

Den finländska samhällsfredens framtid väckte diskussion

Ahtisaaridagen kulminerade i en offentlig paneldiskussion i Östra Finlands universitet där president Martti Ahtisaari, professorn i sociologi Juho Saari, direktören för Människorättscentret Kristiina Kouros och chefen för Krishanteringscentret Jukka Tuononen deltog. Diskussionen leddes av chefredaktören för Savon Sanomat Jari Tourunen.

Situationen i Mellanöstern och Syrien och samhällsfreden i Finland skapade diskussion. Är ni orolig för rättvisan i samhället, frågade chefredaktör Tourunen president Ahtisaari.

"Nej. Jag kämpar för den. Jag ser inte hur vi skulle kunna ge avkall på det som vi redan uppnått. Det är till exempel viktigt att var och en – vare sig man är född i en rik eller fattig familj – får en god utbildning. Men var och en ska också använda de privilegier de fått", sade Ahtisaari.

Hatpropaganda diskuterades också livligt.

"Det är samma sak som förekommer utomlands. Vi har inte bara ännu upplevt de radikalare formerna av hatpropagandan. När män i tjugoårsåldern är sysslolösa tillräckligt länge, börjar det att hända", konstaterade Jukka Tuononen från Krishanteringscentret.

Nästa år kommer Ahtisaaridagen till Åbo

I Åbo fick man försmak av nästa års Ahtisaaridag redan på onsdagen när skolelever ställde till en flash mob på Hansatorget. Nästan hundra ungdomar överraskade förbipasserande med att sjunga och dansa, bland annat en fredsjenka. Genom jippot gjorde de reklam för nästa års Ahtisaaridag som ska ordnas i Åbo.

Kammarkören vid Östra Finlands universitet uppträdde på Ahtisaaridagen. Foto: Harri Kilpi Kammarkören vid Östra Finlands universitet uppträdde på Ahtisaaridagen. Foto: Harri Kilpi
kriisinhallinta