Afrikkalaisjohtajat kouluttautuvat tietoyhteiskunnan luojiksi

Afrikkalaisjohtajat ovat kahden vuoden ajan saaneet koulutusta tietoyhteiskunnasta Suomen tuella. Koulutuksen tarkoitus on tarjota keinoja kansallisten tietoyhteiskuntastrategioiden luomiseen.

Tietoyhteiskuntakurssi Keniassa. Kuva: Sarah Njeremani Tietoyhteiskuntakurssilta valmistuneet toimivat maidensa ministeriöiden keskijohdossa ja laativat työssään kansallisia tietoyhteiskuntastrategioita. Kuva: Niamh Brannigan.

130 ministeriön virkamiestä kahdeksasta Afrikan maasta valmistui Suomen tukemasta ALICT- tietoyhteiskuntajohtajuuden ohjelmasta heinäkuun alussa.  

Kurssi vahvistaa tulevaisuuden johtajien taitoja, jotta he voivat edistää tietoyhteiskuntaan siirtymistä omissa maissaan ja lisätä alueellista yhteistyötä. 

Kurssilta valmistuneet laativat työssään kansallisia tietoyhteiskuntastrategioita. Monien maiden kansallisissa visioissa tietopohjainen talous ja yhteiskunta mainitaan, mutta käytännössä välineet kansallisten strategioiden tekemiseen ovat olleet vähissä.

Välineitä kansallisten strategioiden tekoon

Afrikalla on hyvät mahdollisuudet taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin parannuksiin ensimmäistä kertaa Afrikan lähihistoriassa, totesi Dublin City -yliopiston rehtori Brian McGraith valmistujaisjuhlan puheessaan.

”Tarkoitus ei ole siirtää hallitus- ja toimintamalleja pohjoisesta etelään eikä tuoda eurooppalaisia tapoja Afrikkaan. Historia on opettanut, että se ei toimi. ALICTissa onkin kyse julkisen sektorin johtajien kouluttamisesta niin, että heillä on taidot muuttaa omia ministeriöitään, toimipaikkojaan ja kulttuureitaan. He voivat ohjata taloudellisen kasvun ja ihmisten potentiaalin innovaatioiksi ja sosiaaliseksi edistykseksi”, hän sanoi.

 ALICT- ohjelmaan tuli satoja hakemuksia Itä- ja Etelä-Afrikasta. Ohjelma kesti kymmenen kuukautta. Opiskelu tapahtui sekä verkossa että lähiopetuksessa.

Kurssilaiset perehtyivät esimerkiksi innovaatio-, tiede- ja teknologiapolitiikkaan sekä ICT-politiikkaan osana omien maidensa tulevaisuusvisioita.

Kurssin toteutti Nairobissa toimiva YK:n perustama kansainvalinen organisaatio GESCI yhteistyössä Dublin City -yliopiston kanssa. Kurssilaisten saama diplomi vastaa 60:ta prosenttia yliopiston opetus- ja koulutusjohtamisen maisterin tutkinnosta.

Suomi tukee kolme vuotta

Kurssin ensimmäinen 83-henkinen ryhmä valmistui viime vuonna. Valmistuneet ovat muodostaneet maissaan asiantuntijatyöryhmiä, jotka edistävät ICT- ja opetusalan kansallisten strategioiden kehittämistä.

Suomen ulkoministeriö tukee hanketta kolmen vuoden ajan. Kurssin sisältö on räätälöity vastaamaan tulevien johtajien ammatillisia kehitystarpeita tietoyhteiskunnassa.

“Ero kehittyvien ja kehittyneiden valtioiden välillä pienenee tiedon lisääntyessä. ALICT-ohjelma on yksi Afrikan unionin tärkeimmistä hankkeista tietoyhteiskuntien kehittämiseksi Afrikassa”,sanoiinfrastuktuurin ja energian komissaari Elham Ibrahim Afrikan unionin komissiosta.

tietoyhteiskunta