Afrikan kehityspankin pääjohtaja Kaberuka tapasi ministeri Hautalan

Kehitysministeri Heidi Hautala toivoo pankilta enemmän huomiota hyvän hallinnon kehittämiselle. 

Kehitysministeri Heidi Hautala tapasi Afrikan kehityspankin pääjohtajan Donald Kaberukan perjantaina 30. elokuuta. Hautala ja Kaberuka keskustelivat Afrikan kehityspankkiryhmän roolista ja asemasta Afrikassa.

Pankin kymmenen vuoden strategian lähtökohtana on optimistinen tulevaisuudennäkymä Afrikasta. Keskustelussa Hautala totesi olevansa vaikuttunut pankin ajattelusta vihreän kasvun suhteen.

Afrikan kehityspankin pääjohtaja Donald Kaberuka, kehitysministeri Heidi Hautala ja pankin johtokuntaedustaja Heikki Tuunanen. Kuva: Laura Torvinen Afrikan kehityspankin pääjohtaja Donald Kaberuka, kehitysministeri Heidi Hautala ja pankin johtokuntaedustaja Heikki Tuunanen tapasivat ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla 30. elokuuta 2013. Kuva: Laura Torvinen

Afrikan kehityspankin tavoitteena on säilyttää afrikkalainen omaleimaisuutensa. Se pyrkii hyödyntämään saavutuksiaan ja kilpailuetuaan joustavana sekä luotettavana maanosan omana kehitysorganisaationa.

Sen haasteena on vastata seuraavan vuosikymmenen aikana lukuisiin Afrikan kehityksessä tapahtuviin muutoksiin. Afrikan haasteista puhuttaessa ministeri Hautala tiedusteli voisiko pankki antaa enemmän huomiota hyvän hallinnon edistämiselle.

Pääjohtaja Kaberuka totesi vastauksessaan, että muun muassa Somalian Mogadishussa ihmiset toivovat vettä ja sähköä – eivät niinkään hyvää hallintoa.

Hautalan ja Kaberukan tapaaminen oli merkittävä muun muassa siksi, että pankin johtokunnassa on pitkästä aikaa suomalaisjäsen. Heikki Tuunanen edustaa Pohjoismaiden ja Intian äänestysryhmää kesään 2016 asti.

Johtokuntakaudella Suomi painottaa vihreän osallistavan talouden etuja ja pyrkii varmistamaan, että kehityspoliittisen ohjelmamme läpileikkaavat tavoitteet – sukupuolten välinen tasa-arvo, toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys sekä ilmastokestävyys – ovat vahvasti mukana pankin kaikessa toiminnassa.