Afghanistans nationella handlingsplan för Kvinnor, fred och säkerhet har publicerats

Afghanistans nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet har blivit godkänd. Afghanistans president Ashraf Ghani höll ett tal där han konstaterade att landets grundlag förpliktigar regeringen att garantera alla medborgare lika rättigheter. Han betonade att kvinnornas perspektiv är centralt i administrationen beslutsfattande.

Kvinnornas roll i fredsförhandlingarna ska vara reell, inte symbolisk, intygade president Ashraf Ghani. Bild: Afghanistans utrikesministerium

President Ghani tackade Finland för stödet som getts när landet sammanställt sin handlingsplan. Chargé d'affaires Anna Savolainen, som företrädde Finland under tillställningen när planen offentliggjordes, framförde utrikesminister Timo Soinis hälsning där han konstaterade att handlingsplanen visar på landets engagemang i att stärka kvinnornas rättigheter och ställning med målet att bygga en bättre framtid.

Syftet med FN:s säkerhetsråds resolution 1325 ”Kvinnor, fred och säkerhet” är att skydda kvinnor och flickor i konflikter och trygga deras mänskliga rättigheter, att förebygga våld mot kvinnor samt att främja kvinnors jämnbördiga deltagande i fredsförhandlingar och återuppbyggnad. FN:s medlemsstater har sammaställt nationella handlingsplaner för att genomföra resolutionen.

Finland har understött arbetet för Afghanistans nationella plan i mer än fyra år.

Som en del av processen för att skapa handlingsplanen arrangerades regionala konsultationer dit representanter för regionens administration och civilsamhälle bjöds in. Bild: Afghan Women Network

Prioriteterna i handlingsplanen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), som sträcker sig över åtta år (2015–2022), är indelade i fyra pelare: deltagande, skydd, förebyggande samt nödhjälp och återhämtning. Med hjälp av dessa strävar man bland annat efter att öka kvinnors andel i beslutsfattandet, i val och i fredsprocessen.

Målet är också att skydda kvinnor från våld genom att förnya lagstiftningen och verkställa den, genom att förbättra kvinnors tillgång till rättssystemet, erbjuda stöd åt våldsoffer samt att öka de allmänna kunskaperna om konsekvenserna av våld.

Handlingsplanen strävar efter att förebygga våld mot kvinnor. Det måste bli ett slut på straffriheten för våld mot kvinnor och kvinnor måste få en starkare ställning inom säkerhetssektorn och rättsväsendet. Det är viktigt att få med männen och pojkarna i arbetet mot våldet.

Handlingsplanens mål och åtgärder är uppställda i en matris där det också ingår indikatorer för att underlätta uppföljningen samt en tidtabell. För varje åtgärd nämns det också vem som är ansvarig.

De viktigaste aktörerna i genomförandet är ministerierna och myndigheter i hela landet. Ministerierna ska årligen rapportera till utrikesministeriet om hur arbetet framskrider. En delutvärdering av genomförandet kommer att göras om två år.

Också civilsamhället har en betydande roll i att stödja genomförandet, till exempel genom informationsspridning och självständiga uppföljningar. Det internationella samfundets stöd för handlingsplanen är också viktigt. Finland håller på och planerar hur man ska stödja genomförandet.

Katja Tiilikainen

Skribenten arbetar vid Finlands ambassad i Kabul

ihmisoikeudet