Aceh-underhandlingarna förlöpte konstruktivt – i april åter till Finland

Underhandlingarna mellan den indonesiska regeringen och Fria Aceh-rörelsen förlöpte mycket konstruktivt, berättade president Martti Ahtisaari, som fungerar som medlare vid förhandlingarna, vid en presskonferens på onsdagen, då parterna avslutat sin andra förhandlingsomgång i Finland. Fredsförhandlingarna började under Ahtisaaris medling i januari efter en paus på 20 månader.

Det följande mötet äger på Ahtisaaris förslag rum i april. Genom att lämna mars månad emellan får parterna tillräckligt mycket tid att fundera över öppna frågor. ”Jag skulle vara mycket besviken om parterna inte då skulle komma till Finland”, sade Ahtisaari.

Det väsentliga är nu att förhandlingarna kommit i gång, vilket man enligt Ahtisaari i och för sig kan betrakta som ett genombrott. I princip kommer man inte överens om någonting innan allt är överenskommet och i dagens läge siktar förhandlingsrundan på resultat mot slutet av juli, konstaterade Ahtisaari. Viktiga frågor är ett avtal om eldupphör, övervakningen av detta, fördelningen av inkomsterna från naturresurserna i landskapet och amnestin.

Trots att den indonesiska regeringen betraktar konflikten som en intern fråga, kommer åtminstone övervakningen av det viktiga avtalet om eldupphör att i sinom tid kräva utomstående hjälp. FN som en internationell organisation kommer sålunda inte i fråga, påminde Ahtisaari, men konstaterade att de regionala aktörerna eventuellt kunde stå till buds, såsom de sydostasiatiska ländernas organisation Asean eller Europeiska unionen.





President Ahtisaaris pressmeddelande (på engelska)