Aasian kehityspankki: Julkiset varat tasaamaan tuloeroja

Asian Development Outlook 2014 -raportin mukaan että Aasian mailla olisi varaa kasvattaa julkisia menojaan köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Aasian kehityspankin tämänvuotinen kehitysraportti käsittelee finanssipolitiikkaa kaikkia hyödyttävän talouskasvun edistäjänä.

Raportti on suoraa jatkoa vuoden 2012 raportille, joka käsitteli epätasa-arvoa ja totesi, että 1990-luvun alusta 2000-luvun loppuun tuloerot ovat kasvaneet yhdessätoista maassa. Niissä asuu 82 prosenttia Aasian asukkaista. Vertailukelpoista tietoa on kaikkiaan 28 maasta.

Kasvusta huolimatta tuloerot eivät Aasiassa kokonaisuutena ole yhtä korkeat kuin Latinalaisessa Amerikassa.

Raportin pääviesti on, että valtion finanssipolitiikan on reagoitava kasvavaan tulonjaon ongelmaan aikaisempaa vahvemmin. Tähän asti finanssipolitiikka on pääsääntöisesti keskittynyt talouskasvun tukemiseen muun muassa julkisilla investoinneilla talouden perusrakenteisiin.

Nyt tarvitaan enemman valtion investointeja, jotka vahvistavat köyhimpien ja haavoittuvien väestöryhmien tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua talouteen ja hyötyä taloudellisesta kehityksestä.

Nepalissa lähes 90 prosenttia lapsista käy koulua ja yli 72 prosenttia koululaisista etenee kahdeksannelle luokalle asti. Panostusta tarvitaan opetuksen laadun parantamiseen ja sen tasaisuuteen eri puolella maata. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Lisää varoja koulutukseen,
terveyteen ja sosiaaliturvaan

Raportin pääviestejä on menojen lisääminen opetukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvan rakentamiseen.

Raportti korostaa myös julkisten infrastruktuuri-investointien tärkeyttä. Aasian kehityspankin mukaan tasaveroisia mahdollisuuksia luova finanssipolitiikka auttaa selviämään epätasa-arvon kasvusta.

Päättäjät Aasian kehittyvissä maissa ovat perinteisesti käyttäneet finanssipolitiikkaa pääasiassa  kasvun vahvistamiseen tulonjaon sijaan.

Raportissa on vertailevaa tilastotietoa, jonka mukaan Aasian julkiset investoinnit (osuus BKT:sta 2010) opetukseen, terveyteen ja sosiaaliturvaan ovat suhteessa pienempiä kuin Latinalaisessa Amerikassa.

Koulutus

Terveydenhuolto

Sosiaaliturva

Teollisuusmaat

5,3 %

8,1 %

20,0 %

Latinalainen Amerikka

5,5 %

3,9

12,0 %

Aasian kehittyvät maat

2,9 %

2,4 %

6,2 %

Lähde: Asian Development Outlook 2014

Raportti toteaa, että Aasian mailla on yleisesti ottaen varaa kasvattaa julkisia menojaan köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Ikääntyminen esimerkiksi Kiinassa luo kuitenkin pidemmällä aikavälillä rakenteellisia menopaineita Aasiassakin, joten tulopuolen vahvistaminen verotuksella on ensiarvoisen tärkeää.

Raportti arvioi, että väestön ikääntyminen nostaa julkisten menojen osuutta terveydenhuollossa 2,4 prosentista 7,3 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Nopeasti vanhenevassa Itä-Aasiassa nousu on vieläkin rajumpi: 3,0 prosentista 9,7 prosenttiin.

Veropohja kaipaa laajentamista

Aasian on raportin mukaan vahvistettava veropohjaansa, joka on kapeampi kuin Latinalaisessa Amerikassa.

2000-luvulla verotulojen osuus bruttokansantuotteesta oli keskimäärin 17,8 prosenttia Aasian kehitysmaissa, mikä on selvästi vähemmän kuin Latinalaisen Amerikan 21,8 prosenttia ja OECD-maiden 31,9 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti verotulojen osuus BKT:sta on 28,6 prosenttia.

Luvut osoittavat Aasian kehityspankin mukaan selvästi, että alueen maiden on veronkannon tehostamisen ohella myös pyrittävä laajentamaan veropohjaansa, jotta ne pystyvät vahvistamaan eriarvoisuutta vähentävää finanssipolitiikkaa taloudellisesti kestävällä tavalla.

Max von Bonsdorff

Kirjoittaja työskentelee Aasian kehityspankin Suomen johtokuntatoimiston neuvonantajana.

Lue raportti: