Stödprogrammet för högskolornas utvecklingssamarbete reformeras i början av 2016 

Stödprogrammen för högskolornas utvecklingssamarbete North–South–South och HEI ICI slås samman. Man har uppställt tydliga resultatmål för verksamheten under den nya programperioden 2016–2018, och samarbetet koncentreras till de länder som är Finlands partnerländer inom det bilaterala utvecklingssamarbetet. Programperiodens totalfinansiering uppgår till 12 700 000 euro.

Utrikesministeriet har understött högskolornas deltagande i utvecklingssamarbetet och samtidigt högskolornas globala ansvarstagande genom två separata stödinstrument: ett utbytesprogram för läroanstalter med högre utbildning North-South-South (NSS) och ett stödprogram för att stärka kapaciteten för läroanstalter med högre utbildning (Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument, HEI ICI).

År 2014 gjordes en internationell utvärdering av programmen och då konstaterades det att programmen stödjer relevant verksamhet. I utvärderingen rekommenderades dock att stödformerna slås samman för att nå bättre resultat och effekter.

Enligt rekommendationen slås stödformerna samman till ett högskoleprogram från och med 2016. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka undertecknade den 7 december 2015 ett finansieringsbeslut om en fortsatt period för programmet (Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument HEI ICI) för 2016–2018.

Programmets resultatmål

Målet för programperioden 2016–2018 är att stärka högskolorna genom att utveckla den administrativa, för vetenskapsgrenen specifika, metodologiska och pedagogiska kapaciteten samt kvaliteten, funktionsförmågan och forskningsmiljön vid högskolorna. Målet är också att öka utbudet samt tillgängligheten till information och utbildning. Nedan räknas upp vilka resultatmål (outputs) som uppställts för programperioden. Det finns separata indikatorer för att följa upp hur målen uppnås.

  1. Bättre möjligheter till en högklassig högskoleutbildning och tillgång till forskningsdata
  2. Bättre kvalitet på undervisningen och forskningsmiljön
  3. Stärkt förvaltningskapacitet vid högskolor som stödjer personalens kompetens
  4. Högskolornas förstärkta roll och ställning i samhället.

Beaktande av principerna i Finlands utvecklingssamarbete

Programmet stödjer på ett omfattande sätt de prioriterade områdena i Finlands utvecklingssamarbete. Till dem hör stärkande av kvinnors och flickors ställning, utveckling av ett stabilt och fungerande samhälle, energi, vatten och hållbar matproduktion samt utveckling av den privata sektorn. Investeringarna i forskning, utbildning och medborgarnas utbildningsnivå är på lång sikt också investeringar i utvecklingen av ett stabilt, fungerande och jämlikt samhälle.

I fortsättningen koncentreras högskoleprogrammet i allt högre grad till Finlands nuvarande och tidigare långvariga partnerländer inom utvecklingssamarbetet samt till länder som deltar i regionala samarbetsprogram och där Finland har en beskickning. Samarbetet kan i specialfall stödjas även när man vill stärka relationerna mellan Finland och ett land där Finland inte har en beskickning.

Programmets förvaltning, finansiering och tidtabeller

Enheten för utvecklingspolitik KEO-10 ansvarar för programmets totalfinansiering, uppföljning och styrning vid utrikesministeriet. Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO administrerar programmet på uppdrag av utrikesministeriet.

Programmets totalfinansiering för 2016–2018 uppgår till sammanlagt 12 700 000 euro. Av finansieringen ska omkring 93 procent riktas som statsunderstöd till högskolornas projekt och ca 7 procent till programförvaltningen. Högskolorna investerar i projekten sina egna såväl ekonomiska som immateriella resurser. Kravet är att projektens självfinansieringsandel är 20 procent, utöver vilket högskolorna använder sin egen expertis när det gäller både projektförvaltningen och innehållsfrågorna.

Avsikten är att följande ansökningsomgång inleds i början av 2016. Det är meningen att en till två ansökningsomgångar ordnas under programperioden. De längsta projekt som finansieras ur programmet är 3-åriga. Närmare information om programmets tidtabeller kommer att ges under första hälften av 2016. 

Ytterligare information: Sari Lehtiranta, enhetschef, enheten för utvecklingspolitik / KEO-10, tfn +358 295 352 139, sari.lehtiranta(at)formin.fi
Marianne Rönkä, inspektör, enheten för utvecklingspolitik / KEO-10, tfn +358 295 351803, marianne.ronka(at)formin.fi

kestävä kehitys
koulutus