”I praktiken på utrikesministeriet förenas flera av mina intressen”

24-åriga Emma Vuorenmaa är praktikant vid utrikesministeriet under sommaren och har överraskats positivt av den avspända stämningen på ministeriets kommunikationsavdelning.

Foto: Karoliina Romanoff
Emma Vuorenmaa är praktikant vid utrikesministeriet under sommaren.

”Jag hade nog en allt för stel bild av praktik inom statsförvaltningen. Första dagen klädde jag mig till exempel i svart knälång kjol och högklackat eftersom jag trodde att klädkoden var mycket strikt”, skrattar Vuorenmaa.

Många möjligheter efter praktiken

Vuorenmaa studerar ekonomi vid Åbo universitet med internationell handel som huvudämne. Hon har internationella erfarenheter efter utbytesår i Australien och Ryssland.

Efter praktiken ska hon inleda höstterminen med att välja ett ämne för sin pro gradu-avhandling. ”Marknadsföring är det som intresserar mig mest och det ska jag få med i min gradu på något sätt” funderar Vuorenmaa.

Vuorenmaa anser att praktiken på utrikesministeriet ger henne goda möjligheter att förbättra sitt kunnande om kommunikation och planering av kampanjer. ”Vid utrikesministeriet är kommunikationsprojekten långsiktiga och det finns redan planer för det kommande året. I min praktik kan jag förena flera olika intresseområden” berättar Vuorenmaa.

Genast riktiga arbetsuppgifter

Vuorenmaa inledde sin praktik förra veckan och har redan kommit igång med det verkliga jobbet.

”Jag ansvarar för att webbplatsen ThisisFinland för Finlandsfrämjande och tidskriften Kauppapolitiikka om internationell handel syns i sociala medier” säger Vuorenmaa.

Ett av de stora projekten under den tre månader långa praktikperioden är en kampanj i sociala medier om middagsevenemanget Finnish Your Dinner(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) med Finland 100 år-tema. Kampanjen riktar sig till finländare som bor utomlands. De uppmuntras att bjuda in bekanta och obekanta på en finländsk middag. I Finnish Your Dinner-evenemangen deltar också flera av Finlands ambassader ute i världen. Åtminstone Addis Abeba, Buenos Aires, Jakarta, Kuala Lumpur, Sankt Petersburg, Tallinn och Washington är med.

Vuorenmaa har också lovat göra livesändningar från en internationell sci-fi-mässa i Helsingfors. ”Jag har aldrig tidigare gjort livevideor och nu får jag snabbt lära mig det i praktiken”, berättar Vuorenmaa.    

koulutus
työ