Utrikes- och säkerhetspolitiska statsunderstöd för 2025: frågor och svar

Fråga: Kan jag komplettera ansökan efter ansökningstiden till exempel med en fastställd verksamhetsplan och budget?

Svar: I 22 § i förvaltningslagen (Komplettering av handlingar) står att ”om en handling som har tillställts en myndighet är bristfällig, ska myndigheten uppmana avsändaren att komplettera handlingen inom en viss tid, om det inte är onödigt med tanke på avgörandet av ärendet.  Avsändaren av handlingen ska upplysas om hur handlingen ska kompletteras. En part kan också på eget initiativ komplettera sin ansökan eller någon annan handling som parten har gett in för behandlingen av ett ärende, samt under behandlingens lopp ge in sådana handlingar som behövs för att ärendet ska kunna avgöras.” Svaret är alltså ja, du kan komplettera din ansökan. 

Notera att bedömningen inleds direkt efter ansökningstidens utgång och kompletteringarna beaktas endast fram tills dess det är möjligt med tanke på bedömnings- och beslutsprocessen.

Fråga: Har de utrikes- och säkerhetspolitiska statsunderstöden något att göra med understöd som beviljas från utrikesministeriets andra finansiella instrument (till exempel programstöd)? Om så är fallet, hur påverkar dessa varandra?

Svar: Sökanden kan inte beviljas finansiering för verksamheter om sökanden får understöd som beviljats av utrikesministeriet eller en annan offentlig aktör för samma verksamhet.

I utlysningen står att vid bedömningen av ansökningar beaktas också den finansieringshelhet som sökanden får av utrikesministeriet samt det ansökta understödets förhållande och mervärde med tanke på organisationens helhetsfinansiering. När det gäller andra ansökningar om statsunderstöd från utrikesministeriets kan man på motsvarande sätt vid bedömningen beakta den övriga finansieringshelheten som sökanden fått från utrikesministeriet och/eller det ansökta understödets förhållande och mervärde med tanke på organisationens helhetsfinansiering, inklusive det eventuella understöd som sökanden får under denna ansökningsomgång. Bedömningskriterierna framgår av utlysningarna av de olika understöden.  

Fråga: I utlysningen står att understödet kan sökas av sammanslutningar som stöder främjandet av företagens internationella företagsverksamhet samt utvecklingen och tillhandahållandet av tjänster som syftar till internationalisering. Gäller detta också annan verksamhet än den verksamhet som har med återuppbyggnaden av Ukraina att göra?

Svar: Ja, det gör det.

Fråga: Kan understödet sökas av en icke-vinstdrivande aktör med FO-nummer som inte är en stiftelse eller organisation?

Svar: De kriterier som gäller sökande finns i utlysningen under punkt För vem/vad kan understöd beviljas. Det slutliga beslutet om sökandens rätt till understöd fattas utifrån kriterierna i samband med bedömningen av ansökningarna.

Fråga: Har ni tänkt att under temat Ekonomiska relationer som bidrar till Finlands tillväxt också godkänna verksamhet som i första hand riktar sig till finländska aktörer (till exempel små och medelstora företag som siktar på internationell expansion eller rekrytering) eller kräver en lyckad ansökan att verksamheten också riktar sig till internationella målgrupper? 

Svar: Kriterierna för sökanden och ansökan anges i utlysningen.  Det slutliga beslutet om sökandens rätt till stöd och ansökans godtagbarhet fattas utifrån kriterierna i samband med bedömningen av ansökningarna.

Fråga: Vår organisation är inte registrerad i arbetsgivarregistret. Avsikten är att ett företag som ägas av organisationen ska fakturera organisationen för lönekostnader som motsvarar de faktiska realiserade kostnaderna. Är detta ok? Ska vi ange de här kostnaderna i kostnadsförslaget som personalkostnader eller som kostnader för köpta tjänster?  

Svar: Sökanden ska specificera projektkostnaderna i ansökan. Ministeriet ser på kostnaderna och den föreslagna verksamheten ur ett helhetsperspektiv i samband med bedömning av ansökningarna. Sökanden kan i ansökan ange personalkostnader eller kostnader för köpta tjänster. Sökanden ska specificera och motivera kostnaderna. Ministeriet bedömer om kostnaderna är motiverade i förhållande till målen, funktionerna, kvaliteten, tidsplanen och målgruppen.

Fråga: Finns det några begränsningar för att i fortsättningen utnyttja resultaten för kommersiella ändamål? Vi menar inte verksamhetens faktiska resultat som är offentligt tillgängliga, utan nya kommersiella möjligheter som verksamheten eventuellt ger som resultat.

Svar: Enligt standardvillkoren för statsunderstöd, moment 249050, punkt 4.5 ska mottagaren av statsunderstöd se till att de immateriella rättigheterna till resultat som åstadkommits i verksamheten eller projektet tillkommer mottagaren eller användaren av statsunderstödet i enlighet med lag eller med stöd av ett separat avtal. Resultaten av den verksamhet som är föremål för understöd ska vara offentliga och allmänt tillgängliga samt kunna utnyttjas för allmännyttiga ändamål. Detta kan innebära bland annat att fotografier och läromedel ska kunna utnyttjas i stor utsträckning.  Mottagaren av statsunderstöd ska offentliggöra resultaten av verksamheten i den form som utrikesministeriet fastställer närmare.

Något slutligt svar på en så här omfattande fråga är det utifrån denna information inte möjligt att ge i detta skede.