22.3.2024

Bosnia ja Hertsegovina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Maassa on suhteellisen turvallista, mutta mahdollisia mielenosoituksia tai joukkokokouksia on hyvä välttää. Matkailijoita kehotetaan pysyttelemään asutuilla alueilla sekä liikkumaan luonnossa vain oppaan johdolla (miinavaara). Mahdollisia mielenosoituksia tai joukkokokouksia tulee välttää.

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa Bosnia-Hertsegovinan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/bosnia-and-herzegovina(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Tärkeitä puhelinnumeroita:

  • Yleinen hätänumero 112
  • Poliisi 122
  • Palokunta 123
  • Ambulanssi 124
  • Tiepalvelu 1282

Bosnia ja Hertsegovina elää 1992–1995 välisenä aikana käydyn sodan jälkeistä jälleenrakentamisen ja rauhan vahvistamisen aikaa. Sota aiheutti suuria tuhoja vuonna 1992 itsenäiseksi julistautuneessa valtiossa, ja sodan jäljet ovat yhä näkyvissä kaikkialla maassa. Bosnia ja Hertsegovinan omien poliisivoimien toimintakyky on ratkaisevasti parantunut ja turvallisuus on lisääntynyt. Maan jälleenrakentaminen edistyy ja yhteiskuntarakenteet ovat vakautumassa. Maassa on edelleen kansainvälisiä tarkkailijoita ja rauhanturvaajia.

Suurimman matkailijoitakin uhkaavan riskitekijän muodostaa sodanaikaisten rintamalinjojen ja maan nykyisten kahden entiteetin (Bosnia ja Hertsegovinan federaatio ja Serbitasavalta) välisen raja-alueen raskaasti miinoitettu vyöhyke, josta on pystytty raivaamaan vain murto-osa. Lisätietoa miinoista ja niiden raivauksesta löytyy sivustolta: http://www.bhmac.org/?page_id=747&lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rikollisuus

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta liikennekulttuurista. Omalla autolla liikkuvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Liikenne on Bosnia ja Hertsegovinan merkittävin turvallisuusriski. Vaaratilanteita aiheuttavat moottoriteiden ylinopeudet, pienempien teiden suuret tilannenopeudet, uhkarohkeat ohitukset sekä kapeat vuoristotiet yhdistettynä ajotapoihin.

Talvirengaspakko on voimassa 15. marraskuuta – 15. huhtikuuta välisenä aikana. Talvella vuoristoteillä ajettaessa hyvä olla myös lumiketjut. Rattijuopumuksen raja on 0,3 promillea.

Luonnonolot

Bosnia ja Hertsegovina sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristyksien uhka on olemassa. Voimakkaita, tuhoja aiheuttavia maanjäristyksiä tapahtuu kuitenkin harvoin. Järistyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Rankkasateiden yhteydessä tulvat ja maanvyörymät ovat mahdollisia ja voivat aiheuttaa suuriakin tuhoja.

Terveys

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevasta linkistä:
BiH Fedraation kansanterveyslaitos http://www.fmoh.gov.ba/index.php/novosti-iz-ministarstva/519-novi-koronavirus-2019-ncov(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Republika Srpskan kansanterveysinstituutti
https://phi.rs.ba/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta.

Julkinen terveydenhuolto ei ole länsimaisella tasolla.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat