Tiedotteet
-
Suomi ja Etelä-Afrikka mentoroivat nuoria rauhanvälittäjiä
Suomi ja Etelä-Afrikka toteuttavat yhdessä nuorten rauhanvälittäjien mentorointiohjelman. Ohjelman julkaisivat ulkoministeri Elina Valtonen ja Etelä-Afrikan ulkoministeriön valtiosihteeri Zane Dangor National Dialogues Conference -rauhanvälitystapahtumassa Helsingissä 11. kesäkuuta.
-
Kysely: 80 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä köyhyyden poistamista ja eriarvoisuuden vähentämistä maailmasta
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan myös kehitysyhteistyötä pitää erittäin tai melko tärkeänä edelleen 62 prosenttia suomalaisista. Jo aiempina vuosina havaittu jakautuminen kehitysyhteistyöhön myönteisesti ja kielteisesti suhtautuviin näkyy läpi kysymysten.
-
Albanian ulkoministeri Igli Hasani vierailee Suomessa
Ulkoministeri Elina Valtonen tapaa Albanian Eurooppa- ja ulkoministeri Igli Hasanin 12. kesäkuuta Helsingissä.
-
Ulkoministeriö uudistaa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön myönnettäviä valtionavustuksia
Hallitusohjelman mukaisesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio on päättänyt lisätä rahoitusta siihen, että suomalaisten järjestöjen mahdollisuudet saada kansainvälistä rahoitusta paranevat. Uudistuksessa viestintä- ja globaalikasvatukseen (VGK) suunnattua hakukierrosta ei toteuta tällä hallituskaudella. Hakukierros YK-taustaisille järjestöille avataan syksyllä 2024. Tuolloin avustusta voi hakea vuosille 2025–2027.
-
Helsingissä järjestettävässä kuudennessa National Dialogues -konferenssissa keskustellaan rauhasta ja vuoropuhelusta monien kriisien koettelemassa maailmassa
Järjestyksessä kuudes National Dialogues -konferenssi järjestetään 11.-13. kesäkuuta. Kansallisia vuoropuheluja ja epävirallisia vuoropuheluprosesseja käsittelevä konferenssi (Conference on National Dialogues and Non-Formal Dialogue Processes) täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Konferenssi kokoaa yhteen yli 200 osanottajaa yli 60 maasta, ja sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten vuoropuheluprosesseja voidaan parhaiten mukauttaa nykyiseen, monien kriisien vaivaamaan globaaliin toimintaympäristöön. Ulkoministeri Elina Valtonen avaa konferenssin ja osallistuu nuorisoa ja rauhanrakentamista käsittelevään paneelikeskusteluun.
-
Itämeren valtioiden ulkoministerit kokoontuvat Porvooseen
Ulkoministeri Elina Valtonen emännöi Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) ulkoministerikokouksen Porvoossa 13.–14. kesäkuuta.
-
Ministeri Tavion vierailulla Etiopiaan ja Keniaan aiheina alueelliset kysymykset sekä kaupan edistäminen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vierailee Etiopiassa ja Keniassa 10.–14. kesäkuuta.
-
Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspaikoissa ulkomailla äänesti 15 221 henkilöä
Suomen ulkomaanedustustoissa kävi europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen aikana yhteensä 15 071 äänestäjää. Suomalaisilla aluksilla äänesti 150 miehistön jäsentä. Vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa äänesti ulkomailla, edustustoissa ja laivoissa, yhteensä 16 547 henkilöä.
-
Ministeri Tavio vierailulle Norjaan
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vierailee Oslossa 5. kesäkuuta ja tapaa Norjan elinkeinoministeri Cecilie Myrsethin, Norjan kehitysyhteistyövirasto Noradin johtaja Bård Vegar Solhjellin sekä liike-elämän edustajia.
-
Ulkoministeriö pyytää lausuntoa asetuksesta koskien vientivalvontaneuvottelukuntaa
Lausuntopalvelu.fissä on julkaistu lausuntopyyntö asetuksesta, jonka tarkoituksena on valmistella uusi valtioneuvoston asetus vientivalvontaneuvottelukunnasta.
-
This is FINLAND Magazine 2024–2025: muotia, pelisuunnittelua ja asunnottomuustyötä
Uudistunut This is FINLAND Magazine on julkaistu englanniksi. Monipuolinen sisältö kattaa aiheita suomalaisesta muodista pelimaailmaan ja onnellisuudesta sauna-arkkitehtuuriin.
-
Hallituksen esitys Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä puolustusyhteistyösopimuksesta on annettu eduskunnalle
Valtioneuvosto antoi 30. toukokuuta Suomen ja Yhdysvaltojen välisen puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymistä ja voimaansaattamista koskevan hallituksen esityksen eduskunnalle. Esitys sisältää sopimuksen voimaansaattamislain lisäksi kymmenen liitelakia. Esityksessä arvioidaan, että sopimuksen hyväksyminen eduskunnassa edellyttää kahden kolmasosan enemmistöllä tehtävää päätöstä.
-
EU:n kauppaministerit keskustelevat kilpailukyvystä, kauppapolitiikan tulevaisuudesta ja EU–Afrikka-kauppasuhteista
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu EU:n kauppaministerikokoukseen Brysselissä 30. toukokuuta. Kauppaministerit keskustelevat EU:n kilpailukyvyn ja kauppapolitiikan yhtymäkohdista ja tulevasta suunnasta sekä EU:n kauppa- ja investointisuhteista Afrikan maihin. Lisäksi kokouksessa luodaan katsaus helmikuussa Abu Dhabissa järjestettyyn Maailman kauppajärjestö WTO:n 13. ministerikokoukseen.
-
Ulkoministeriö antaa kirjallisen varoituksen Suomen Ottawan-edustuston päällikölle
Ulkoministeriö on antanut 29. toukokuuta virkamieslain mukaisen kirjallisen varoituksen Suomen Ottawan-edustuston päällikölle, suurlähettiläs Jari Vilénille. Varoitus annettiin, koska hän on rikkonut virkamiehen käyttäytymisvelvollisuutta. Vilénin käytös täyttää epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän määritelmät. Päätöksen varoituksen antamisesta teki henkilöstöjohtaja Kirsti Pohjankukka, jonka toimivaltaan asia kuuluu.
-
Ulkoministeri Valtonen Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen Prahassa, Tšekin tasavallassa 30.–31. toukokuuta.
-
EU on asettanut pakotteita vastauksena Aleksei Navalnyin kuolemaan vankeudessa
Euroopan unioni asetti 27. toukokuuta 2024 uusia pakotteita oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapaukseen liittyen ja perusti uuden Venäjän sisäistä tilannetta koskevan pakotejärjestelmän. Navalnyi kuoli vankeudessa Venäjällä 16. helmikuuta 2024. EU-jäsenmaiden yhteinen viesti on, että Venäjä on vastuussa Navalnyin kuolemasta.
-
EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Lähi-idän tilanteesta
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 27. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa poliittinen valtiosihteeri Pasi Rajala.
-
Schengen-viisumin hinta nousee kesäkuussa
EU-komissio on päättänyt 22. toukokuuta 2024, että Schengen-viisumin hintaa korotetaan 11. kesäkuuta 2024 alkaen. Korotus on maailmanlaajuinen.
-
EU teki merkittävän päätöksen Venäjän keskuspankkivarojen pysäyttämisestä johtuvien ylimääräisten tuottojen käytöstä
Vastauksena Venäjän laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainassa EU on asettanut pakotteita, jotka kieltävät liiketoimet Venäjän keskuspankin kanssa.
-
Suomalaisten sotilaiden osallistuminen EU:n koulutusoperaatioon Malissa on päättynyt
Suomen sotilaallinen osallistuminen EU:n Malissa toimineeseen EU Training Mission in Mali (EUTM) -koulutusoperaatioon on päättynyt ja viimeiset operaatioissa palvelleet neljä suomalaista sotilasta ovat palanneet kotimaahan. EUTM Mali on vuodesta 2013 koulutuksella ja neuvonnalla tukenut Malin asevoimia turvallisen toimintaympäristön saavuttamisessa.
-
Ulkoministeri Valtonen Lontooseen, Suomi ja Britannia allekirjoittavat julkilausuman strategisesta kumppanuudesta 20.5.2024
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Lontoossa 20.5.2024. Vierailun aikana ulkoministeri Valtonen tapaa Britannian ulkoministeri David Cameronin, ja ministerit allekirjoittavat tapaamisen yhteydessä julkilausuman Suomen ja Britannian strategisesta kumppanuudesta.
-
Ministeri Tavio osallistuu Maailman vesifoorumiin Indonesiassa
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu 19.–22. toukokuuta Maailman vesifoorumiin Indonesiassa. Korkean tason poliittinen foorumi vahvistaa YK:n vesikonferenssin alullepanemaa etenemistä kansainvälisissä vesiasioissa.
-
Matias Pajula ulkoministeri Valtosen erityisavustajaksi
Ulkoministeri Elina Valtonen on kutsunut erityisavustajakseen Matias Pajulan.
-
Vientivalvontalainsäädännön uudistus etenee
Valtioneuvosto antoi 16. toukokuuta kaksikäyttötuotteiden vientivalvontalainsäädännön uudistamista koskevan hallituksen esityksen eduskunnalle. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta ja samalla kumottavaksi nykyinen laki.
-
Euroopan neuvosto keskustelee ministerikokouksessaan Ukrainan tukemisesta ja eurooppalaisten arvojen puolustamisesta
Euroopan neuvoston 133. ministerikomitean kokous järjestetään 16.–17. toukokuuta Strasbourgissa, Ranskassa. Valtiosihteeri Pasi Rajala edustaa Suomea kokouksessa. Kokouksen yhteydessä juhlistetaan järjestön 75-vuotista taivalta.
-
Ulkoministeri Valtonen Portugaliin ja Saksaan
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee 14. toukokuuta Lissabonissa, Portugalissa ja 15. toukokuuta Berliinissä, Saksassa.
-
Saudi-Arabian liikenneministeri vierailee Suomessa
Saudi-Arabian liikenneministeri Saleh Al-Jasser vierailee Suomessa 13.–14. toukokuuta.
-
Ministeri Tavio osallistuu Qatar Economic Forumiin
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu Qatar Economic Forumiin Dohassa 14.-16.5.2024.
-
YK:n kidutuksen vastainen komitea antoi suosituksia Suomelle
Yhdistyneiden kansakuntien kidutuksen vastainen komitea tutki Suomen kidutuksen vastaisen yleissopimuksen nojalla antaman kahdeksannen määräaikaisraportin. Käsittelyn yhteydessä pidettiin Suomen valtuuskunnan julkinen, suullinen kuuleminen. Komitea julkisti loppupäätelmänsä ja suosituksensa Genevessä 10. toukokuuta.
-
Kriisinhallinta NYT: Keskustelua konflikteista ja rauhanrakentamisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa
Ulkoministeriö järjestää yhdessä kumppaneidensa kanssa kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista esittelevän Kriisinhallinta NYT -tapahtuman keskiviikkona 22. toukokuuta Katajanokan Wanhassa Satamassa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.
-
Suomi kotiutti Koillis-Syyriasta karkotetun Suomen kansalaisen
Koillis-Syyrian epävirallinen itsehallinto karkotti maanantaina 6. toukokuuta hallussaan pitämänsä Suomen kansalaisen Suomeen. Kyseessä on vuonna 2014 lapsena Syyriaan viety, nyt täysi-ikäinen mies. Häntä ei epäillä rikoksista Suomessa tai Syyriassa.
-
EU:n kehitysministerikokous keskittyy kriiseihin ja hauraisiin konteksteihin
Ulkoasiainneuvosto kokoontuu kehitysministerikokoonpanossa 7. toukokuuta 2024 Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio, joka tapaa kokouksen yhteydessä myös Euroopan komission ja ulkosuhdehallinnon edustajia.
-
Etyjin pääsihteeri vierailee Suomessa
Ulkoministeri Elina Valtonen tapaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) pääsihteerin Helga Schmidin Helsingissä 6. toukokuuta.
-
Konsulipalvelujen antaminen alkaa Suomen Dohan-suurlähetystössä kesäkuussa
Tasavallan presidentti on 3. toukokuuta 2024 vahvistanut Suomen ulkomaanedustustojen sijaintipaikoista ja konsulipalveluiden järjestämisestä ulkoasiainhallinnossa annetun tasavallan presidentin asetuksen liitteen muuttamisen. Asetukseen tehtyjen muutosten johdosta konsulipalveluiden antaminen aloitetaan Suomen Dohan-suurlähetystössä 1.kesäkuuta 2024 lukien.
-
Riikka Hietajärvi viestintä- ja maakuvavirkamieheksi Suomen Washingtonin-suurlähetystöön
Ulkoministeriö on nimittänyt Riikka Hietajärven viestintä- ja maakuvavirkamieheksi Suomen suurlähetystöön Yhdysvalloissa. Hietajärven kolmivuotinen kausi alkaa 1.6.2024.
-
OECD:n ministerit keskustelevat kestävän kasvun edistämisestä
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n ministerikokouksen pääteemana on kestävän ja osallistavan kasvun edistäminen sekä OECD:n roolin vahvistaminen kansainvälisillä areenoilla. Kokous pidetään 2.–3. toukokuuta Pariisissa. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.
-
Ulkoministeri Valtonen osallistuu Pohjoismaiden ja Afrikan ulkoministereiden kokoukseen Kööpenhaminassa
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu 2. toukokuuta Kööpenhaminassa, Tanskassa järjestettävään Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokoukseen (Nordic–African Foreign Ministers’ Meeting, NAFM).
-
Norjan ulkoministerin vierailu Suomessa siirtyy
Norjan ulkoministerin Espen Barth Eiden vierailu siirtyy toiseen ajankohtaan.
-
Norjan ulkoministeri vierailee Suomessa
Ulkoministeri Elina Valtonen tapaa Norjan ulkoministeri Espen Barth Eiden Helsingissä 29. huhtikuuta.
-
Valtioneuvosto antoi asetuksen Nato SOFA -sopimuksesta ja Pariisin pöytäkirjasta
Valtioneuvoston yleisistunto antoi 25. huhtikuuta 2024 asetukset Nato SOFAsta ja Pariisin pöytäkirjasta. Nato SOFA on Pohjois-Atlantin sopimuksen sopimuspuolten välillä niiden joukkojen asemasta tehty sopimus, joka koskee Naton jäsenvaltioiden joukkojen oikeudellista asemaa niiden oleskellessa virallisten tehtäviensä yhteydessä toisen Naton jäsenvaltion alueella. Pariisin pöytäkirja koskee Pohjois-Atlantin sopimuksen mukaisesti perustettujen kansainvälisten sotilasesikuntien asemaa, ja sillä ulotetaan tietyin mukautuksin Nato SOFAn määräykset Naton esikuntiin ja niiden sotilas- ja siviilihenkilöstöön.
-
Ministeri Tavio Kiovassa tukemassa Ukrainan jälleenrakentamista
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vieraili Kiovassa 25. huhtikuuta.
-
EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Lähi-idän tilanteesta ja Sudanista
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Luxembourgissa 22. huhtikuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen.
-
Ministeri Henriksson osallistuu Pohjoismaiden yhteistyöministerien kokoukseen
Pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu Pohjoismaiden yhteistyöministerien virtuaalikokoukseen perjantaina 19. huhtikuuta.
-
Ulkoministeri Valtonen vierailee Liettuassa
Ulkoministeri Elina Valtonen tapaa Liettuan ulkoministerin Gabrielius Landsbergisin Vilnassa 16. huhtikuuta.
-
Suomen tuki Ukrainalle jatkui myös kehitysyhteistyörahoituksella vuonna 2023
Venäjän hyökkäyssodasta kärsivän Ukrainan tukeminen näkyi selkeästi vuoden 2023 kehitysyhteistyömenoissa niin Suomessa kuin monissa muissakin EU-maissa, kertovat OECD:n tänään julkistamat tiedot. Ukraina oli toista vuotta peräkkäin Suomelta eniten kehitysyhteistyörahoitusta saanut maa.
-
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen medianäkyvyys on tehnyt Suomea tunnetuksi maailmalla
Suomen Nato-jäsenyysprosessi on tuottanut poikkeuksellisen määrän kansainvälistä mediahuomiota, mikä on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta Suomea kohtaan. Vertailevien maakuvatutkimusten mukaan Suomea tunnetaan nyt aiempaa paremmin ja Suomeen myös suhtaudutaan myönteisemmin. Tämä on eduksi, kun Suomi pyrkii vaikuttamaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin uusi julkaisu Suomi muiden silmin.
-
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu portugalilaisnuorten tekemässä ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia käsittelevässä valituksessa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on antanut tänään ratkaisun kuuden portugalilaisnuoren 33 valtiota mukaan lukien Suomea vastaan tekemässä ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia käsittelevässä valitusasiassa. Ratkaisu on lopullinen.
-
Ulkoministeri Valtonen NB8-ulkoministerikokoukseen Visbyhyn
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu 9.–10. huhtikuuta Visbyssä, Ruotsissa, Pohjoismaiden ja Baltian maiden keskinäisen yhteistyön NB8-ulkoministerikokoukseen.
-
Ministeri Tavio suuntaa suomalaisyritysten kanssa Kazakstaniin
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio johtaa Kazakstanin Almatyyn ja Astanaan 9.–12. huhtikuuta suuntautuvaa vienninedistämismatkaa.
-
Maakuvatyötä linjaava Finland Promotion Board asetettu uudelle toimikaudelle
Pääministeri Petteri Orpo on asettanut valtioneuvoston kanslian päätöksellä Suomen maakuvatyötä ohjaavan Finland Promotion Boardin toimikaudelle 15.3.2024–31.12.2027.