Viidettä kertaa järjestettävä National Dialogues -konferenssi (NDC) kokoaa 15.-16. kesäkuuta Helsinkiin noin 120 rauhan rakentamisen ammattilaista 30 eri maasta. Kahden konferenssipäivän aikana pureudutaan kansallisten vuoropuhelujen merkitykseen ja haasteisiin muuttuvassa maailmassa. Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää konferenssin avauspuheenvuoron ja osallistuu avauspaneeliin.
Yhdistyneiden kansakuntien rotusyrjinnän poistamista käsittelevä komitea (CERD) antoi 13. kesäkuuta 2022 ratkaisunsa (Opinion) saamelaisten vaaliluetteloon hyväksyttyjä henkilöitä koskevassa asiassa.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailee 14.-17. kesäkuuta 2022 New Yorkissa ja Washingtonissa. Vierailulla esillä ovat sekä YK:n kehitysjärjestöjä koskevat kysymykset, Euroopan turvallisuustilanne että maiden välinen kaupallinen yhteistyö erityisesti metsäalalla.
YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu 50. istuntoonsa Genevessä 13.6.-8.7.2022. Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin.
Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokouksen 13.–15. kesäkuuta. Kokoukseen on kutsuttu Pohjoismaiden ulkoministereiden lisäksi 25 Afrikan maan ulkoministerit.
Ulkoministeriön asettama työryhmä ehdottaa kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain muuttamista siten, että lain soveltamisala kattaisi kansainvälisen avun lisäksi myös Suomen kansallisesta tarpeesta, ilman ulkopuolista pyyntöä tapahtuvan Suomen viranomaisen toiminnan itsenäisesti tai toista Suomen viranomaista tukien Suomen alueen ulkopuolella kansainvälisen oikeuden rajoitukset huomioiden (muu kansainvälinen toiminta). Lisäksi selvennettäisiin, että lakia voitaisiin soveltaa myös Suomen keskeisimpien kumppanien kanssa tapahtuvaan yhteistoimintaan.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn Helsingissä 7. kesäkuuta.
Euroopan unioni on julkaissut 3. kesäkuuta 2022 uusia pakotteita. Uusilla pakotteilla muun muassa kielletään venäläisen raakaöljyn ja öljyvalmisteiden tuonti.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailee Turkissa 6.−8. kesäkuuta.
Ulkoministeriö järjestää nuorille ulkomaalaisille toimittajille suunnatun thisisFINLAND Foreign Correspondents' Programme -koulutusohjelman 5.−11. kesäkuuta 2022. Ohjelmassa 13 kansainvälistä toimittajaa ja mediavaikuttajaa tutustuu Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan viikon ajan.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Luxemburgissa perjantaina 3.6.2022. Neuvoston asialistalla ovat valmistautuminen WTO:n 12. ministerikokoukseen sekä keskustelu EU:n kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Kokouksessa luodaan katsaus myös EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin ja kauppasopimusten toimeenpanoon.
Erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu pikakaista mahdollistaa oleskeluluvan saamisen 14 vuorokaudessa. Pikakaista käynnistyy kesäkuun alussa. Käsittelyajan palvelulupaus on yksi monista toimista, joilla hallitus sujuvoittaa osaajien maahanmuuttoa.
Tšekin ulkoministeri Jan Lipavský vierailee Suomessa 2. kesäkuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin ja EU:n vastuuvirkamiehet kokoontuvat 30.–31.5. Kuusamon Rukalla suurlähettiläs Jari Vilénin johdolla sopimaan Barents-yhteistyön jatkoaskelista Suomen puheenjohtajuuskaudella.
Ulkoministeriö jatkaa edustustoverkon laajentamista ja vahvistamista hallitusohjelman mukaisesti. Syksyllä avataan uudelleen Islamabadissa, Pakistanissa sijaitseva suurlähetystö, joka jouduttiin sulkemaan vuonna 2012 osana edustustoverkon supistamista. Suomi avaa lisäksi uuden pääkonsulaatin Mumbaihin, Intiaan.
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee 25.–27. toukokuuta Washingtonissa, jossa hän tapaa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä hallinnon ja kongressin edustajia. Lisäksi ministeri Haavisto esiintyy turvallisuuspolitiikkaan keskittyvän CSIS-ajatushautomon (Center for Strategic and International Studies) keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena on Suomen näkemykset transatlanttisesta turvallisuudesta.
Ukrainan kunta- ja aluekehitysministeri Oleksiy Chernyshov vierailee Suomessa 24.-25. toukokuuta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu World Economic Forumin (WEF) vuosittaiseen tapaamiseen, joka järjestetään 22.-26. toukokuuta Sveitsin Davosissa. Alkujaan tapaaminen piti järjestää jo helmikuussa, mutta vaikea koronavirustilanne siirsi tapahtuman toukokuulle.
Euroopan neuvoston 132. ministerikomitean kokous järjestetään 19.-20. toukokuuta 2022 Torinossa. Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori edustaa Suomea kokouksessa, jonka keskiössä on vankkumattoman tuen osoittaminen Ukrainalle ja keskustelu järjestön tulevaisuudesta.
Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan-edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta turvallisuussyistä helmikuussa, kun Venäjä aloitti sotilaallisen hyökkäyksensä. Kiovan turvallisuustilanne on nyt parantunut, ja Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Kiovaan.
Ryhmä kosovolaisia poliittisia päättäjiä ja poliittisia neuvonantajia vierailee Helsingissä ulkoministeriön ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kutsusta 19.–20. toukokuuta 2022.
Tasavallan presidentti on tiistaina 17. toukokuuta 2022 päättänyt valtioneuvoston esityksestä, että Suomi ilmoittaa Pohjois-Atlantin liitolle (Nato) kiinnostuksensa käydä keskustelut Natoon liittymisestä, ja asettanut valtuuskunnan Suomen liittymisestä käytäviin keskusteluihin Naton ja sen jäsenvaltioiden kanssa.
Venäjän ulkoministeriö ilmoitti asiasta Suomen suurlähettiläs Antti Helanterälle 17. toukokuuta Moskovassa. Venäjä on ilmoittanut vastaavista vastatoimista myös useille muille venäläisdiplomaatteja karkottaneille maille.
Suomen ja Euroopan turvallisuus- ja toimintaympäristössä on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Valtioneuvosto on sunnuntaina 15 toukokuuta 2022 hyväksynyt selonteon Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon (Nato).
Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat viimeistelleet sunnuntaina 15. toukokuuta selonteon Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon (Nato). Selonteko etenee valtioneuvoston yleisistuntoon tänään klo 17, ja hyväksymisen jälkeen se annetaan eduskunnalle.
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 16. toukokuuta. Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori edustaa Suomea kokouksessa. Ulkoasiainneuvoston pääaiheina ovat Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ja Länsi-Balkan.
Portugalin ulkoministeri João Gomes Cravinho vierailee Suomessa 13. toukokuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Jemenin edustalla Punaisellamerellä sijaitsevan FSO Saferin öljynsiirrosta on päästy sopuun YK:n johdolla. Öljynsiirto-operaatioon kerätään varoja apulupauskonferenssissa Haagissa 11. toukokuuta. Suomi tukee operaatiota miljoonalla eurolla.
Naton epävirallinen ulkoministerikokous järjestetään Berliinissä 14.–15. toukokuuta. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu kokouksen yhteydessä pidettävälle päivälliselle 14. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.
Ulkoministeri Haaviston valtiosihteeri Johanna Sumuvuori osallistuu 11. toukokuuta kansainvälisen Isisin vastaisen koalition ministerikokoukseen Marrakeshissa, Marokossa.
Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta. Tänä vuonna Eurooppa-päivän päätapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Ohjelmassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluja Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. Osana päivän ohjelmaa ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää avoimen tilaisuuden ”Euroopan turvallisuus murroksessa – Euroopan unionin suunta”.
Ulkoministeriö ja sisäministeriö järjestävät 5.5.2022 kutsupohjaisen keskustelutilaisuuden, jonka aiheina ovat Suomen painopisteet ja tavoitteet EU:n siviilikriisinhallinnan kehittämiseksi sekä kansalliset valmiutemme kokonaisvaltaiseen kriisinhallintaan.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti Robert Spano vierailee Suomessa 5.–6. toukokuuta.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailee Italiassa 2.−5. toukokuuta.
Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vierailee Suomessa 29. huhtikuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2021 Timanttiteko-palkinnon ulkoministeriön tekoälyavusteiselle data-analytiikkakokeilulle. Turvallisuuskomitean mukaan hanke on esimerkillisesti toteuttanut yhteiskunnan turvallisuusstrategian tavoitteita.
Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist osallistuu pohjoismaisten yhteistyöministerien virtuaaliseen kokoukseen 26. huhtikuuta. Kokouksen pääaiheita ovat Pohjoismaiden ministerineuvoston lähialueyhteistyö Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen valossa, pohjoismainen kriisiajan yhteistyö sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Pohjoismaiden neuvoston välisen vuoropuhelun kehittäminen ministerineuvoston budjettiin liittyen.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa 27. huhtikuuta Helsingissä vierailevan Espanjan ulkoministeri José Manuel Albaresin.
Kööpenhaminassa päämajaansa pitävä YK:n projektipalvelujen toimisto UNOPS (United Nations Office for Project Services) on tiedottanut ulkoministeriötä, että sen vaikuttavuussijoittamisen ja innovaatiotyön S3i-ohjelmatoimiston johtajaan kohdistuvasta väärinkäytösepäilystä on aloitettu sisäinen tutkinta.
Valtioneuvosto on hyväksynyt keskiviikkona 13. huhtikuuta ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta ja antanut sen eduskunnan käsiteltäväksi. Selonteossa arvioidaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön perustavanlaatuista muutosta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Selonteko ei sisällä johtopäätöksiä eikä siinä esitetä uusia turvallisuuspoliittisia linjauksia.
Ukrainan sota lisää nälkää ja aliravitsemusta myös muualla maailmassa. Suomen 26,1 miljoonan euron tuella kotimaiset ja kansainväliset järjestöt vastaavat hätään muun muassa Somaliassa, Myanmarissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkisti 12. huhtikuuta sen kehitysapukomitea DAC:iin kuuluvien EU-maiden viime vuoden kehitysyhteistyötä koskevat alustavat tiedot. Suomi raportoi vuonna 2021 kehitysyhteistyömenoja kokonaisuudessaan 1214 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna eniten nousivat kehityspoliittiset finanssisijoitukset.
Osallistuminen jalkapallon EM-kisoihin toi Suomelle uudenlaista näkyvyyttä vuonna 2021, kertoo ulkoministeriön mediakatsaus. Aiemmilta vuosilta tutut kärkiteemat onnellisuus ja koronatoimenpiteet säilyttivät vahvan asemansa yhdessä Suomen yhteiskunnallisten vahvuuksien kanssa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina 11. huhtikuuta 2022 Luxemburgissa. Kokouksen pääaiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja EU:n uusi Global Gateway -strategia.
Yhdistyneiden kansakuntien vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea julkisti 7. huhtikuuta 2022 yksilövalitusasiassa antamansa Suomea koskevan ratkaisun vammaisen henkilön henkilökohtaisen avun voimavaraedellytystä koskevassa asiassa.
Ulkoministeriön ulkoisia verkkosivuja vastaan on kohdistunut perjantaina 8.4.2022 palvelunestohyökkäys, joka alkoi noin klo 12.00. Tilanne on normalisoitunut noin kello 13.00 alkaen.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailee Kööpenhaminassa 7.−8. huhtikuuta.
Naton ulkoministerikokous järjestetään Brysselissä 6.-7. huhtikuuta 2022. Kokouksessa on tarkoitus käsitellä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Naton strategista konseptia sekä kansainvälistä turvallisuustilannetta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Moldovan tukikonferenssiin ja Pohjoismaiden ulkoministerien sekä Ranskan ulkoministerin tapaamiseen 5. huhtikuuta Berliinissä.
Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist osallistuu pohjoismaisen geeniresurssikeskus NordGenin uusien toimitilojen avajaisiin Ruotsin Alnarpissa huhtikuun 4. päivänä 2022.