Tiedotteet
-
Selvityshenkilö Elina Björklund luovutti Team Finland –ulkomaantoimintojen uudistamiseen liittyvän raporttinsa
Selvityshenkilö Elina Björklund luovutti 31.1.2025 raporttinsa Team Finland –ulkomaantoimintojen uudistamisesta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolle sekä elinkeinoministeri Wille Rydmanille.
-
Teollisuudesta ja kauppapolitiikasta vastaavat ministerit keskustelevat EU:n kilpailukyvyn vahvistamisesta ja Yhdysvallat-suhteesta
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu EU:n kilpailukyvystä ja kauppapolitiikasta vastaavien ministerien epäviralliseen yhteiskokoukseen Varsovassa 3-4. helmikuuta 2025. Ministerit keskustelevat siitä, miten teollisuus- ja kauppapolitiikoilla voidaan tukea EU:n globaalia kilpailukykyä. Kokouksessa käsitellään myös EU:n ja Yhdysvaltain suhteita. Ministerit keskustelevat lisäksi EU:n jäsenehdokasmaiden linkittymisestä sisämarkkinoihin osana EU:n arvoketjuja.
-
Houstonin pääkonsulaatin perustaminen ja muutoksia konsulipalveluiden antamiseen edustustoverkossa
Ulkoministeriö on lähettänyt lausunnolle esityksen koskien tasavallan presidentin asetuksen Suomen ulkomaanedustustojen sijaintipaikoista ja konsulipalveluiden järjestämisestä ulkoasiainhallinnossa annetun tasavallan presidentin asetuksen ja sen liitteen muuttamiseksi.
-
Slovenian ulkoministeri Tanja Fajon vierailee Suomessa
Slovenian ulkoministeri Tanja Fajon vierailee Suomessa 30.1. ja tapaa ulkoministeri Elina Valtosen.
-
Ulkoministeri Valtonen vierailee Latviassa ja osallistuu Latvian suurlähettiläskokoukseen
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Latviassa 28. tammikuuta. Valtonen pitää puheen Latvian suurlähettiläspäivillä sekä tapaa Latvian ulkoministerin Baiba Bražen.
-
Etyjin puheenjohtajan Etelä-Kaukasia-erityisedustaja on valittu
Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajana vuonna 2025. Ulkoministeri Elina Valtonen on kutsunut puheenjohtajuuskauden Etelä-Kaukasia-erityisedustajakseen Christoph Spätin.
-
EU:n ulkoasianneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Lähi-idän tilanteesta ja Yhdysvalloista
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 27. tammikuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen.
-
YK:n katastrofiriskien vähentämisestä vastaavan toimiston pääjohtaja vierailulle Suomeen
YK:n katastrofiriskien vähentämisestä vastaavan toimiston (UNDRR) pääjohtaja, apulaispääsihteeri Kamal Kishore vierailee Suomessa 27.–28.1.2025.
-
Ulkoministeri Valtonen esittelee Suomen Etyj-puheenjohtajuusohjelman Wienissä
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Wienissä 23. tammikuuta. Hän esittelee Suomen puheenjohtajuusohjelman Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin pysyvälle neuvostolle, jossa ovat edustettuina järjestön 57 osallistujavaltiota ja 11 kumppanimaata.
-
Aina matkailu ei ole mutkatonta - Ulkoministeriö tukena maailmalla
Ulkoministeriö ja Suomen edustustot maailmalla antoivat konsulipalveluita yhteensä noin 205 000 asiakkaalle viime vuonna. Ulkoministeriön ympärivuorokautista päivystystä hoitavaan päivystyskeskukseen tuli vuoden aikana yhteensä noin 6 800 yhteydenottoa.
-
Ministerit Valtonen ja Tavio osallistuvat Maailman talousfoorumin vuosikokoukseen Davosissa
Ulkoministeri Elina Valtonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio matkustavat Maailman talousfoorumin (World Economic Forum, WEF) 55. vuosikokoukseen, joka järjestetään Sveitsin Davosissa 20.–24. tammikuuta. Myös tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu talousfoorumiin.
-
Etyjin pääsihteeri Sinirlioğlu vierailee Suomessa
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin uusi pääsihteeri Feridun Sinirlioğlu vierailee Helsingissä 16. tammikuuta Etyjin puheenjohtajana toimivan ulkoministeri Elina Valtosen kutsusta.
-
Ulkoministeri Elina Valtonen puhuu pakotekonferenssissa Haagissa ja tapaa Alankomaiden ulkoministerin Caspar Veldkampin
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee 15. tammikuuta Haagissa ja puhuu Alankomaiden järjestämässä pakotekonferenssissa. Lisäksi hän keskustelee Alankomaiden ulkoministerin Caspar Veldkampin sekä Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) edustajien kanssa.
-
Ministeri Tavio vienninedistämisvierailulle Pohjois-Ruotsiin
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio tekee vierailun Ruotsiin 15.-17. tammikuuta yhdessä mittavan yritysvaltuuskunnan kanssa.
-
Ulkoministeri Valtonen vieraili Ukrainassa
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili 8. tammikuuta Kiovassa, Ukrainassa, jossa tapasi maan presidentti Volodymyr Zelenskyin, pääministeri Denys Shmyhalin, ulkoministeri Andrii Sybihan ja parlamentin puhemies Ruslan Stefanchukin. Kyseessä oli ministeri Valtosen ensimmäinen maavierailu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajan tehtävässä.
-
Etyjin puheenjohtajan erityisedustajat vuonna 2025
Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajana vuonna 2025.
-
Ulkoministeri Valtonen vierailee Moldovassa
Ulkoministeri Elina Valtonen vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Vierailu tapahtuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajan roolissa.
-
Suomi aloittaa Etyjin puheenjohtajana
Suomi aloittaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2025 alkaen. Puheenjohtajuuskaudellaan Suomi painottaa Etyjin periaatteita, tukea Ukrainalle sekä järjestön ja osallistujavaltioiden resilienssin vahvistamista.
-
Suomi tukee ihmisoikeuksien toteutumista kehittyvissä maissa yhteistyössä kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kanssa
Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä 10 miljoonaa euroa kansainvälisten kansalaisjärjestöjen ihmisoikeustyölle vuosille 2025–2026. Rahoituksella edistetään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kehityspolitiikan tavoitteita.
-
Sivuakkreditoinnit Mongoliaan ja Liberiaan
Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 19. joulukuuta kaksi uutta sivuakkreditointia.
-
Suomen elinkeinoelämälle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n COP30-ilmastokokoukseen
Suomi valmistelee maapaviljonkia seuraavaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Belémissä, Brasiliassa 10.-21.11.2025. Ympäristöministeriö ja ulkoministeriö tukevat paviljongin valmistelua yhteistyössä yritysten, kaupunkien, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.
-
Toiminta-avustusta suomalaisille YK-taustaisille kansalaisjärjestöille
Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä kaksi miljoonaa euroa toiminta-avustusta suomalaisten YK-taustaisten kansalaisjärjestöjen perustoimintaan sekä niiden tekemään viestintä- ja globaalikasvatustyöhön Suomessa vuosina 2025–2027. Tukea saa viisi järjestöä.
-
Suomi vahvistaa tukensa Internetin hallintofoorumille
Internetin hallintofoorumi (Internet Governance Forum, IGF) toimii ensisijaisena monitoimijafoorumina sidosryhmien väliselle vuoropuhelulle kansainvälisestä digipolitiikasta ja internetin hallinnosta. Suomi on yhdessä Alankomaiden ja Saksan kanssa vahvistanut sitoumuksensa IGF:n tukemiseen yhteensä noin 550 000 euron rahoituksella vuonna 2024.
-
Suomi valmistelee pääkonsulaatin avaamista Houstoniin
Ulkoministeriö jatkaa edustustoverkon vahvistamista avaamalla kolmannen pääkonsulaatin Yhdysvaltoihin. Sen sijaintipaikkana on Houstonin kaupunki Texasin osavaltiossa.
-
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio yhdistymisvapautta koskevassa asiassa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 17. joulukuuta 2024 antanut tuomion yhdistymisvapautta koskevassa asiassa. EIT katsoi yksimielisesti, ettei Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 11 artiklaa (kokoontumis- ja yhdistymisvapaus) ollut loukattu. EIS 14 artiklan (syrjinnänkielto) osalta EIT jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.
-
Ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita kohdentaa toimia Venäjän varjolaivastoon puuttumiseksi
Tallinnan JEF-kokouksen 16.12. yhteydessä ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita on ilmoittanut ryhtyvänsä tarkistamaan Venäjän käyttämiltä öljytankkereilta vakuutustodistuksia. Vakuutustodistuksia tarkistetaan näiden niin kutsuttujen varjoalusten reitillä Englannin kanaalissa, Tanskan salmissa ja Suomenlahdella. Lisäksi pakotteita kohdennetaan yhä enemmän Venäjän varjolaivastoon kuuluviin öljytankkereihin.
-
EU listaa Venäjän hyväksi toimivia tahoja 15. pakotepaketissa ja hybridipakotejärjestelmässä
15. pakotepaketissa EU kohdentaa lisälistauksia Venäjän sotilaallisesti, poliittisesti tai taloudellisesti vaikutusvaltaisiin tahoihin vastauksena Venäjän jatkuvaan hyökkäyssotaan ja siviilikohteisiin kohdistettuihin iskuihin Ukrainassa. EU puuttuu pakotteilla myös varjolaivaston toimintaan. EU varoittaa yrityksiä Venäjän liiketoimintaympäristön huonontumisesta ja kehottaa harkitsemaan liiketoimintasuhteista vetäytymistä ja uudesta Venäjän-liiketoiminnasta pidättäytymistä. EU tekee ensimmäiset listaukset uudessa, Venäjän epävakauttavia toimia koskevassa pakotejärjestelmässä (nk. hybridipakotejärjestelmässä). Listalle asetetaan henkilöitä, jotka ovat toimeenpanneet Venäjän epävakauttavaa politiikkaa jäsenmaissa tai kolmansissa maissa.
-
EU pakotelistaa Valko-Venäjällä ihmisoikeusrikoksia tehneitä ja demokratian tilaa heikentäneitä henkilöitä ja yhteisöjä
Pakotelistattujen joukossa on mm. Valko-Venäjän oikeuslaitoksen edustajia, vankiloiden johtohenkilöitä sekä toimijoita, joiden nähdään syyllistyneen merkittäviin ihmisoikeusrikoksiin ja heikentäneen demokratian tilaa Valko-Venäjällä. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät pakotteiden laajentamisen 16. joulukuuta.
-
Ulkoministeriö jatkaa tukea International Disability Alliance –järjestölle
Ulkoministeriö jatkaa valtionavustuksen maksatuksia International Disability Alliance -järjestölle (IDA) selvitettyään, ulottuivatko epäillyt väärinkäytökset myös Suomen rahoittamaan hankkeeseen. Ennen maksatusten jatkamista ulkoministeriö kuitenkin perii takaisin 6 506 euroa. IDA vahvistaa organisaation hallintoa ja on sitoutunut uudistamisen jatkotoimien seurantaan ja raportointiin.
-
EU:n ulkoasianneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Lähi-idän tilanteesta ja Georgiasta
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 16. joulukuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen.
-
Suomelta harppauksia kohti tehokkaampaa kehitysyhteistyötä – OECD:n kehitysapukomitean vertaisarviointiraportti Suomen kehityspolitiikasta ja -yhteistyöstä julki
OECD:n kehitysapukomitea DAC:n (Development Assistance Committee) vertaisarviointi koskien Suomen kehitysyhteistyötä ja –politiikkaa julkaistiin perjantaina 13. joulukuuta 2024. Vertaisarvioitsijoina toimivat Itävalta ja Tšekki ja ensimmäistä kertaa mukana tarkkailijana oli kansalaisyhteiskunnan edustaja, kansalaisjärjestöjen kattojärjestö FINGO. DAC vertaisarvioi jäsentensä kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa noin 6-7 vuoden välein.
-
Ulkoministeriön maksuasetus vuodelle 2025 voimaan 1.1.2025
Ulkoministeriön uusi maksuasetus vuodelle 2025 tulee voimaan 1.1.2025. Useat nykyisin maksutta käsiteltävät ulkoministeriön suoritteet muuttuvat maksullisiksi 1.1.2025 lukien.
-
Suomalainen yhteiskunta tukee laaja-alaisesti Ukrainan jälleenrakentamista
Ulkoministeriö julkaisi 12. joulukuuta toisen osan Suomen kansallisesta Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmasta. Suomen tuki sisältää kehitysyhteistyötä, humanitaarista apua ja materiaaliapua. Ukrainan jälleenrakentaminen on useiden vuosien työ, joka edellyttää laaja-alaista kansainvälistä tukea ja osallistumista. Suomi on toiminnassa vahvasti mukana.
-
Palvelusopimus turvaa vienninedistämistyön jatkuvuuden
Team Finland -uudistus etenee. Business Finlandin ulkomaantoiminnot integroidaan ulkoasiainhallintoon siirtymäkauden jälkeen. Business Finlandin ulkomaanverkoston määräraha siirtyy ulkoministeriön hallinnonalalle 1.1.2025. Palvelusopimus turvaa vienninedistämispalveluiden jatkumisen katkeamattomana.
-
Suomelta humanitaarista apua nopeasti paheneviin kriiseihin
Ulkoministeriön loppuvuoden humanitaarisen avun päätöksissä painottuvat Ukraina, suuret pakolaiskriisit Afrikassa, Lähi-idän humanitaarinen tilanne ja kouluruokailun tukeminen. Yhteensä humanitaarista apua myönnetään nyt 41,2 miljoonalla eurolla.
-
Ulkoministeri Valtonen Pohjoismaiden N5-ulkoministerikokoukseen
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu 10. joulukuuta etäyhteyksin järjestettävään Pohjoismaiden ulkoministerien N5-kokoukseen.
-
EU:n ja Mercosur-maiden välinen kauppasopimus on kaivattu piristysruiske suomalaiselle teollisuudelle
Euroopan komissio ja Mercosur-maat Brasilia, Argentiina, Paraguay ja Uruguay ovat päässeet tänään sopuun kauppasopimuksesta. Voimaan astuessaan sopimus avaisi ison markkina-alueen Euroopan unionin yrityksille. Mercosur-alueen korkeiden tullien poistamisen odotetaan säästävän EU-yrityksiltä arviolta 4 miljardia euroa tulleja vuodessa, vauhdittaen kauppaa, investointeja ja talouskasvua. Kaupanesteiden purkaminen tukee osaltaan myös eurooppalaisten yritysten toimitusketjujen monipuolistumista.
-
Suomi tukee maailman köyhimpiä maita rahoittavaa Kansainvälistä kehitysjärjestöä
Suomi osallistuu Maailmanpankkiin kuuluvan Kansainvälisen kehitysjärjestö IDAn 21. lisärahoitukseen 107 miljoonalla eurolla. Rahasto tukee maailman köyhimpiä maita.
-
Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman
Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
-
Suomi kasvattaa osallistumistaan Naton Ukrainalle antamaan turvallisuustukeen
Suomi vahvistaa osallistumistaan Naton Ukrainalle antamaan turvallisuus- ja koulutustukeen. Tasavallan presidentti päätti Suomen osallistumisesta enintään kuudella sotilaalla 5. joulukuuta.
-
Kehityspoliittinen toimikunta tutustui Tigrayn humanitaariseen tilanteeseen ja Suomen kehitysyhteistyön saavutuksiin Etiopiassa
Kansanedustajista koostuva Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) delegaatio vieraili 24.–30. marraskuuta Etiopiassa tutustumassa Tigrayn humanitaariseen tilanteeseen ja Suomen kehitysyhteistyön maaohjelman tuloksiin. Delegaatiota johti KPT:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jani Kokko (sd.). Mukana olivat myös kansanedustajat Inka Hopsu (vihr.), Tuomas Kettunen (kesk.), Ari Koponen (ps.) ja Sari Tanus (kd.).
-
Ulkoministeri Valtonen Etyjin ministerineuvoston kokoukseen
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ministerineuvoston kokoukseen, joka järjestetään Maltalla 5.–6. joulukuuta. Kuluvana vuonna Etyjin puheenjohtajamaana toimii Malta. Suomi on Etyjin puheenjohtaja vuonna 2025.
-
Ulkoministeri Valtonen Naton ulkoministerikokoukseen
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen Brysselissä 3.–4. joulukuuta.
-
YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous vierailee Suomessa
YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous vierailee Suomessa 3.-4. joulukuuta. Hän tapaa Tasavallan Presidentti Alexander Stubbin, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion sekä sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen. Hän osallistuu myös ulkoministeriössä UN Womenin työtä ja sen tuloksia käsitteleviin vuosikonsultaatioihin.
-
Armenian ulkoministeri Ararat Mirzoyan vierailee Suomessa
Armenian ulkoministeri Ararat Mirzoyan vierailee Helsingissä 28.–29. marraskuuta ulkoministeri Elina Valtosen kutsusta.
-
Ulkoministeriön selvitys: venäläisten suhtautuminen Suomeen ristiriitaista, asenteissa ei edellisvuoteen verrattuna suuria muutoksia
Suomen Moskovan-suurlähetystön tilaaman kyselytutkimuksen mukaan kielteisesti Suomeen suhtautuvien venäläisten määrä ei kasvanut edellisvuoteen verrattuna, mutta asenteiden tiukentuminen on ilmeistä muutaman vuoden tarkastelujaksolla. Suomeen liitetään kuitenkin edelleen joitain myönteisiä mielikuvia. Positiivisinta on nuorten asennoituminen.
-
Maanantai 25.11. on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä – kampanja näkyy myös valtioneuvoston rakennusten valaisussa
Kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään YK:n päätöksellä 25.11. Naisiin kohdistuva väkivalta on myös Suomessa suuri ongelma, jonka ratkaiseminen kuuluu kaikille. Valtioneuvoston linna ja ulkoministeriön Merikasarmi valaistaan oranssiksi osana kansainvälistä kampanjaa.
-
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavio vierailulle Nepaliin
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vierailee Nepalissa 25.–28. marraskuuta.
-
Apulaisosastopäällikkö kehityspoliittiselle osastolle
Valtioneuvosto määräsi istunnossaan 1. joulukuuta uuden apulaisosastopäällikön kehityspoliittiselle osastolle.
-
Valtiosihteeri Rajala Halifaxin turvallisuusfoorumiin ja Washingtoniin
Ulkoministeri Elina Valtosen ja puolustusministeri Antti Häkkäsen poliittinen valtiosihteeri Pasi Rajala osallistuu Kanadassa järjestettävään Halifaxin turvallisuusforumiin 22.–24. marraskuuta. Matkalla Halifaxiin Rajala käy Washingtonissa.