Tiedotteet
-
YK:n kestävän kehityksen seurantakokous pureutuu Agenda2030 -tavoitteiden haasteisiin
YK:n korkean tason kestävän kehityksen poliittinen foorumi High Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) järjestetään New Yorkissa 10.–19. heinäkuuta 2023. Kokouksen aiheina ovat koronapandemiasta toipumisen kiihdyttäminen ja kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda2030) toteuttaminen.
-
Suomi jatkaa Venäjän kansalaisten matkustusrajoituksia
Suomi jatkaa Venäjän federaation kansalaisten matkustamisen rajoituksia valtioneuvoston 6.7.2023 tekemällä periaatepäätöksellä. Venäjän kansalaisten ei-välttämätöntä matkustusta Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle rajoitetaan edelleen toistaiseksi. Samalla rajoituksia kiristetään liikematkustajien, kiinteistönomistajien ja opiskelijoiden osalta.
-
Venäjä karkottaa yhdeksän Suomen Venäjän-edustustoissa työskentelevää henkilöä ja ilmoitti sulkevansa Suomen Pietarin-pääkonsulaatin
Venäjän ulkoministeriö ilmoitti asiasta Suomen suurlähettiläälle Antti Helanterälle 6. heinäkuuta Moskovassa. Lisäksi Venäjä ilmoitti peruvansa Suomen Pietarin-pääkonsulaattia koskevan toimiluvan 1.10. alkaen.
-
Ulkoministeri Valtonen osallistuu Naton pääsihteerin koollekutsumaan kolmikantakokoukseen
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kutsunut koolle korkean tason kolmikantakokouksen Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä Brysselissä 6. heinäkuuta 2023.
-
Suomi on Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) puheenjohtajamaa 2023-2024
Suomi aloittaa Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) puheenjohtajamaana 1. heinäkuuta 2023 alkaen.
-
EU:n 11. pakotepaketti keskittyy Venäjälle asetettujen pakotteiden kiertämisen estämiseen
Yhdennessätoista pakotepaketissa EU ottaa käyttöön merkittäviä uusia toimia Venäjälle asetettujen pakotteiden kiertämisen estämiseksi erityisesti kolmansien maiden kautta. Toimet sisältävät useita mahdollisuuksia listata pakotteita kiertäviä ja kiertämisessä avustavia tahoja. Pakotteilla laajennetaan vientikieltoja ja kauttakulkukieltoa Venäjän läpi sekä henkilöpakotelistauksia.
-
EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, suhteista Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibiaan sekä digitaalisesta diplomatiasta
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa 26. kesäkuuta. Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Elina Valtonen.
-
Ulkoministeri Valtonen ensivierailuille Ruotsiin ja Viroon
Ulkoministeri Elina Valtonen tekee ensivierailunsa Ruotsiin keskiviikkona 21. kesäkuuta ja Viroon torstaina 22. kesäkuuta.
-
Suomi painottaa naisten ja tyttöjen oikeuksia sekä vastuuvelvollisuuden toteutumista YK:n ihmisoikeusneuvostossa
YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu 53. istuntoonsa 19. kesäkuuta–14. heinäkuuta Genevessä, Sveitsissä.
-
Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteistyömekanismi tapasi Ankarassa
Suomen, Ruotsin ja Turkin neljäs pysyvän yhteisen mekanismin kokous järjestettiin 14. kesäkuuta Ankarassa. Keskusteluihin osallistuivat Suomen, Ruotsin ja Turkin lisäksi Naton sihteeristön edustajat.
-
Valtaosa suomalaisista ajattelee, että Venäjän hyökkäyssota lisää kehitysyhteistyön tarvetta
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan Venäjän hyökkäyssota lisää 85 prosentin mielestä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tarvetta. Suhtautuminen kehitysyhteistyöhön kuitenkin jakaa suomalaisia entistä enemmän.
-
Suomi jatkaa pitkäaikaista tukeaan YK:lle naisten ja tyttöjen aseman sekä lasten ja koulutuksen hyväksi
Suomi tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kanavoimalla tukea tehokkaiksi havaituille YK-toimijoille. Suomen tukemat YK-järjestöt UNFPA, UNICEF, UN Women ja UNDP edistävät Suomen ulkopoliittisia tavoitteita ja arvoja, kuten naisten ja tyttöjen sekä vammaisten ihmisten oikeuksia ja tasa-arvoa.
-
Suomi osallistuu Pohjoismaiden ulkoministerien N5-kokoukseen
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Islannissa järjestettävään N5-ulkoministerikokoukseen 12.–13. kesäkuuta.
-
Naton Ottawan sopimus tuli voimaan
Valtioneuvoston yleisistunto antoi 8. kesäkuuta asetuksen Ottawan sopimuksesta eli Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdystä sopimuksesta.
-
OECD:n ministerit etsivät ratkaisuja geopoliittisesti ja taloudellisesti epävarmassa tilanteessa
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) neuvoston ministerikokous järjestetään Pariisissa 7.–8. kesäkuuta. Kokouksen teemana on kestävän tulevaisuuden turvaaminen. Ministerit keskustelevat myös Ukrainan jälleenrakennuksesta.
-
Suomelle suosituksia YK:n lapsen oikeuksien komitealta
Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien komitea on 2. kesäkuuta antanut Suomelle suosituksensa koskien Suomen yhdistettyä viidettä ja kuudetta määräaikaisraporttia lapsen oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanosta sekä valinnaisia pöytäkirjoja.
-
Ulkoministerit Haavisto ja Blinken allekirjoittivat 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman
Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat Suomen ja Yhdysvaltain välistä 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman Helsingissä 2. kesäkuuta. Julkilausumassa todetaan yhteinen tahtotila tiivistää yhteistyötä 6G:n tutkimuksen ja kehityksen kannalta keskeisillä aloilla ja lisätä vuorovaikutusta suomalaisten ja yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä.
-
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen
Naton epävirallinen ulkoministerikokous järjestetään Oslossa 31. toukokuuta – 1. kesäkuuta. Suomi osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen toista kertaa liittokunnan jäsenenä.
-
Helsingin Etelämanner-kokous välittää vahvan viestin ilmastotoimien kiireellisyydestä
Etelämanner-yleissopimuksen osapuolikokous (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 29. toukokuuta–8. kesäkuuta 2023. Kokous tuo Helsinkiin noin 400 maailman johtavaa Etelämanner-asiantuntijaa.
-
Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken vierailulle Suomeen
Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi 2. kesäkuuta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin vierailua Suomeen.
-
EU:n kauppaministerit keskustelevat suhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Brysselissä torstaina 25. toukokuuta. Ministerit keskustelevat EU:n kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan sekä valmistautumisesta WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen. Lisäksi kokouksessa luodaan katsaus EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin.
-
Ilmastoaktivisti Helena Gualinga ulkoministeriön puhujavieraana Maailma kylässä -festivaalilla
Harvoin Suomessa esiintyvä suomalais-ecuadorilainen ilmastoaktivisti Helena Gualinga esiintyy ulkoministeriön kutsumana Maailma kylässä -festivaalilla Helsingin Suvilahdessa lauantaina 27.5.
-
Venäjä irtisanoi sotilaallisia arviointikäyntejä koskevan Suomen ja Venäjän kahdenvälisen sopimuksen
Suomi vastaanotti tänään Venäjältä tiedon, että Venäjä irtisanoo Suomen ja Venäjän välille tehdyn kahdenvälisen sopimuksen ylimääräisistä sotilaallisista arviointikäynneistä 1. kesäkuuta alkaen. Sopimuksessa on sovittu yhdestä vuosittaisesta Venäjän arviointikäynnistä Suomeen ja toisaalta Suomen arviointikäynnistä Venäjän Leningradin sotilaspiirin alueelle. Kahdenvälisellä, vuonna 2000 tehdyllä sopimuksella on täydennetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yhteydessä sovittua Wienin asiakirjaa.
-
YK:n kidutuksen vastaisen komitean ratkaisu turvapaikanhakijan käännyttämistä koskevassa asiassa
YK:n kidutuksen vastainen komitea antoi 23. toukokuuta ratkaisun Suomea vastaan tehdyssä valitusasiassa, joka koskee turvapaikanhakijan käännyttämistä Venäjälle. Komitea katsoo ratkaisussaan, että valittajan käännyttäminen Venäjälle loukkaisi kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen 3 artiklaa (kielto karkottaa, palauttaa tai luovuttaa ketään toiseen valtioon, jos on perusteltu syy uskoa, että hän olisi siellä vaarassa joutua kidutetuksi).
-
Ulkoministeriö esittelee kehitysyhteistyön tuloksia Maailma kylässä -festivaalilla
Ulkoministeriö osallistuu pääyhteistyökumppanina Helsingin Suvilahdessa järjestettävälle Maailma kylässä -festivaalille 27.–28. toukokuuta. Tämän vuoden festivaaliteema on "Muutosvoima!".
-
Ulkoministeri Haavisto vierailee Bostonissa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Bostonissa, Yhdysvalloissa 19.–21. toukokuuta.
-
EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Länsi-Balkanista ja Afrikan sarvesta
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 22. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.
-
EU-pakotteiden kiertäminen pääaiheena rajavaltioiden kokouksessa Helsingissä
Pakotteiden kiertämisen estäminen on EU:n jäsenvaltioiden yhteinen tehtävä, erityisesti niiden jäsenvaltioiden, jotka ovat pakotteiden toimeenpanon eturintamassa Venäjän vastaisella rajalla. Rajavaltiot Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja EFTA:n jäsenvaltio Norja tapasivat 15.–17. toukokuuta Helsingissä yhteistyönsä edistämiseksi.
-
Ulkoasiainhallinto ottaa käyttöön gov.fi-päätteen sähköpostiosoitteissa
Ulkoministeriön ja Suomen ulkomaanedustustojen henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat 15. toukokuuta alkaen pääsääntöisesti muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi. Muutos on osa valtioneuvoston sähköpostiosoitteiden yhtenäistämistä.
-
Suomelta humanitaarista apua nälästä kärsiville
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on lisännyt nälkää maailmassa ja kasvattanut globaaleja humanitaarisen avun tarpeita. Siksi Suomen vuoden 2023 humanitaarisessa avussa painotetaan elämää pelastavaa ruoka-apua.
-
Ulkoministeri Haavisto vierailee Tukholmassa
Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa 11.–13. toukokuuta Tukholmaan, Ruotsiin, jossa hän osallistuu Road to Vilnius -seminaariin, EU-maiden ulkoministerien epäviralliseen Gymnich-kokoukseen ja EU:n indopasifiseen foorumiin. Ministeri Haavistolla on matkan aikana myös lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia.
-
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio henkilötietojen käsittelyä koskevassa asiassa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 9. toukokuuta 2023 antanut tuomion henkilötietojen käsittelyä koskevassa asiassa. EIT:n mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 6 (oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin) ja 9 artiklaa (ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus) ei ollut loukattu.
-
Ulkoministeri Haavisto osallistuu Itämeren valtioiden neuvoston foorumiin Berliinissä
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) merituulivoimafoorumiin Berliinissä, Saksassa 9. toukokuuta. Merituulivoimafoorumia isännöivät Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ja Tanskan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen.
-
EU:n kehitysministerit etsivät ratkaisuja kansainväliseen kehitysrahoitukseen
EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kehitysministerikokoonpanossa 4. toukokuuta Brysselissä.
-
Kehityspoliittisen toimikunnan hallitusohjelmaviestit 2023: Uuden hallituksen on vahvistettava Suomen globaalia vastuuta ja vaikuttavuutta
Tulevan hallituksen tulee edistää globaalia kestävää kehitystä ja vahvistaa Suomen positiivista kädenjälkeä maailmalla. Näin turvataan myös Suomen oma turvallisuus pitkällä aikavälillä. Tämä on Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) keskeinen viesti hallitusohjelman tekijöille.
-
Alivaltiosihteeri Sauer osallistui Pohjoismaiden ja Baltian ulkoministerien vierailulle Moldovaan ja Ukrainaan
Alivaltiosihteeri Kai Sauer vieraili Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Viron ulkoministereiden kanssa Chisinaussa, Moldovassa ja Odessassa, Ukrainassa 27.–28. huhtikuuta.
-
Ulkoministeriö päättää Suomen evakuointioperaation Sudanista
Ulkoministeriö päättää Suomen evakuointioperaation Sudanista huomenna torstaina 27. huhtikuuta.
-
Suomi ja Etelä-Afrikka solmivat rauhanvälityksen yhteistyötä koskevan aiesopimuksen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulla Etelä-Afrikassa allekirjoitettiin 25. huhtikuuta Suomen ulkoministeriön ja Etelä-Afrikan ulkoministeriön välinen rauhanvälityksen yhteistyötä koskeva aiesopimus.
-
Tahdonvastaiselta katoamiselta suojaava ihmisoikeussopimus voimaan Suomessa
Suomessa tulee voimaan uusi ihmisoikeussopimus. Kaikkien henkilöiden suojelemiseksi tahdonvastaiselta katoamiselta tehty kansainvälinen yleissopimus tulee Suomen osalta voimaan 23. huhtikuuta 2023. Yleissopimus ratifioitiin kuukautta aikeisemmin New Yorkissa.
-
EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja EU:n globaalista toimintaohjelmasta
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa 24. huhtikuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.
-
Suomi edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, verotuksen läpinäkyvyyttä ja kouluruokailua kehittyvissä maissa yhdessä kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kanssa
Ulkoministeriö myönsi yhteensä 13 miljoonaa euroa viidelle kansainväliselle kansalaisjärjestölle vuosille 2023–2025. Kyse on vakiintuneesta valtionavustushausta, joka toteutettiin viimeksi vuonna 2021.
-
Viron uusi ulkoministeri vierailee Suomessa
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Viron ulkoministerin Margus Tsahknan Helsingissä 18. huhtikuuta.
-
Ukrainan tuki nosti Suomen julkisen kehitysyhteistyön tasoa vuonna 2022
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan asetti painetta kehitysyhteistyömenoille niin Suomessa kuin monissa muissakin EU-maissa, kertovat OECD:n tänään julkistamat vuotta 2022 koskevat alustavat tiedot. Suomessa kasvoivat erityisesti kehitysyhteistyöksi laskettavat pakolaiskulut.
-
Ulkoministeri Haavisto vieraili Somaliassa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Mogadishussa, Somaliassa 7. huhtikuuta. Hän tapasi Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamudin, ulkoministeri Abshir Omar Jaman, ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija M. Almakhzoumin sekä kansainvälisiä toimijoita.
-
Ulkoministeri Haavisto vierailee Keniassa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Nairobissa, Keniassa 6.–7. huhtikuuta. Hän tapaa muun muassa Kenian ulkoministeri Alfred Mutuan, YK:n ympäristöjärjestö UNEPin ja muiden kansainvälisten järjestöjen johtoa sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Esillä vierailulla ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, kahdenväliset suhteet ja Afrikan sarven alueelliset kysymykset, mukaan lukien rauha ja turvallisuus, nuorten osallistuminen rauhanprosesseihin ja ympäristö- ja ilmastokysymykset.
-
Valtioneuvosto antoi asetuksen Pohjois-Atlantin sopimuksesta
Valtioneuvoston yleisistunto antoi 5. huhtikuuta asetuksen Pohjois-Atlantin sopimuksesta. Pohjois-Atlantin sopimus on Naton perustamissopimus.
-
Ulkoministeriö sulkee toimipisteen Petroskoissa
Ulkoministeriö on päättänyt tilapäisesti sulkea Pietarin-pääkonsulaatin alaisen Petroskoin-toimipisteen.
-
Ulkoministeri Haavisto tallettaa Suomen liittymiskirjan ja osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen Brysselissä
Ulkoministeri Pekka Haavisto tallettaa 4. huhtikuuta Suomen liittymiskirjan Pohjois-Atlantin sopimukseen. Liittymiskirja talletetaan Brysselissä Yhdysvaltain hallitukselle ja tallettamisen hetkellä Suomesta tulee Naton jäsen. Lisäksi ministeri Haavisto edustaa Suomea samana päivänä alkavassa Naton ulkoministerikokouksessa.
-
Eduskuntavaaleissa äänesti ulkomailla ennakkoon 42 198 henkilöä
Suomen ulkomaanedustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen aikana antamassa äänensä yhteensä 42 198 henkilöä.
-
Toiminta-avustusta suomalaisille YK-taustaisille kansalaisjärjestöille
Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä kaksi miljoonaa euroa toiminta-avustusta suomalaisten YK-taustaisten kansalaisjärjestöjen perustoimintaan sekä niiden tekemään viestintä- ja globaalikasvatustyöhön Suomessa vuosina 2023–2024. Tukea saa viisi järjestöä.