Vänländerna förbinder sig till Helsingforsprocessen

Pressmeddelande 275/2005
9.9.2005


Ministrarna och deras representanter från vänländerna, dvs. Algeriet, Brasilien, Egypten, Kanada, Malaysia, Mexiko, Spanien, Storbritannien, Sydafrika, Thailand och Ungern, höll ett tidigt förmiddagsmöte fredagen den 9 september i Finlandia-huset. Ministrarna bekräftade vid mötet sitt stöd till Helsingforsprocessen och sin uppslutning kring uppföljningsprocessen.

Ministrarna betonade betydelsen av samarbete mellan olika aktörer för att lösa internationella problem och ansåg att det för Helsingforsprocessen föreslagna multipelsamarbetet utgjorde en synnerligen god bas för ett målinriktat samarbete. De betonade också att förslagen borde komma nerifrån – direkt från aktörerna på gräsrotsstadiet till de statliga ledarna – för att de internationella lösningarna av problemen kunde utvecklas i en mer demokratisk och öppen riktning. Regeringarna borde också vara beredda att främja de gjorda förslagen.

Ministrarna fattade också beslut om en gemensam deklaration vari de uttryckte sitt stöd för samarbetet mellan olika aktörer och sin avsikt att tillsammans främja sina aktiviteter för att motsätta sig korruption, effektivera administrationen av globaliseringen, främja jämlikheten mellan könen, förhindra människohandel, anlita informations- och kommunikationsteknologi för att främja utvecklingen, för att eliminera fattigdom och för att behandla de problem som förorsakas av de internationella migrationsströmmarna. Deklarationen är också vänländernas hälsning till Förenta nationernas generalförsamling.

Tilläggsuppgifter: ambassadör Jukka Leino, utrikesministeriet, tel. 040 507 3856

Deklaration avgiven av vänländernas ministrar under Helsingforsprocessen den 9 september 2005

Inför Förenta nationernas generalförsamlings möte på hög nivå, vars avsikt är att bedöma utvecklingen av hur man lyckats med målsättningen i millenniumdeklarationen och millenniummålen samt att behandla behovet av att effektivera administreringen av globaliseringen, känner vi oss samtidigt både uppmuntrade och skeptiska.

Vi känner oss uppmuntrade av de talrika deklarationer, rapporter, rekommendationer och initiativ, som presenterats som ett resultat av olika internationella konferenser och andra möten, kommissioner och processer. Vi välkomnar det av medborgarorganisationerna ledda Världens sociala forum och det av näringslivet ledda Världens ekonomiska forum som positiva initiativ för behandling av problemen i världen. Vi är också uppmuntrade av att de centrala teman som bägge forumen behandlade vid sina årsmöten i januari stod mycket nära varandra.

Förslagen i de ovan nämnda initiativen är synnerligen olika. Trots att en del av dessa förslag klart utgör alternativ för att lösa samma problem, stödjer de dock snarare än står i konflikt med varandra. Sålunda borde det också vara möjligt att nå samförstånd om ett program som skulle förena de centrala delarna i dessa förslag för att uppnå de gemensamma målen – förutsatt att det finns tillräckligt med politisk vilja.

Vi är skeptiska på den grund att det ännu inte fullständigt existerar tillräckligt med politisk vilja för att genomföra de behövliga reformerna. För den skull är vi synnerligen uppmuntrade av att Helsingforsprocessen har uppställt tillkomsten av politisk vilja som ett centralt mål.

Som Helsingforsprocessens vänländer har vi med intresse följt med Helsingfors-processens arbete och har aktivt deltagit i Helsingforskonferensen i september 2005. Vi tror att en lösning av de mest utmanande internationella problemen förutsätter ett ännu intimare samarbete mellan alla viktiga aktörer: regeringar, medborgarsamhället och näringslivet. Dessa olika aktörer har till sitt förfogande så mångsidiga resurser att de genom att handla tillsammans kan stödja varandras strävanden för att lösa de gemensamma problemen. För den skull stödjer vi den av Helsingforsprocessen föreslagna modellen om multipelsamarbete. Denna modell baserar sig på ett aktivt deltagande av alla aktörer samt på ett målinriktat tillnärmelsesätt för en lösning av de globala problemen. Vi vill understryka betydelsen av ett sådant multipelsamarbete för att garantera genomföringen av förslagen från såväl Helsingforsprocessen som alla andra kommissioner och initiativ.

Genom de förslag som uppkommit som ett resultat av dialogen mellan olika aktörer har Helsingforsprocessen redan strävat efter att visa sitt tilläggsvärde och att bidra med en konkret insats för internationella problemlösningar. Vi tror att denna modell som baserar sig på samarbete mellan olika aktörer förbättrar trovärdigheten, genomförbarheten och verkställigheten för dessa förslag. Trots det är dock regeringarna de huvudansvariga för att besluta om internationella reformer och om verkställigheten av dessa. För den skull har vi vänländer inom Helsingforsprocessen beslutat utröna vilka praktiska åtgärder som kan vidtas för att genomföra vissa utvalda förslag och vi kallar alla andra intresserade regeringar att stödja oss. Vi har gått igenom de förslag som Helsingforsgruppen gjort och valt sådana som vi genom att främja kan visa att vi förbinder oss till multipelsamarbetet.

Det saknas inte förslag i världen om att lösa internationella problem, men det är klart att en politisk vilja och olika resurser är absolut nödvändiga för att genomföra dessa förslag. Som ett bevis på vår uppslutning kring millenniumdeklarationen och millenniummålsättningen har vi beslutat att inleda vår verksamhet genom att bekämpa korruption, effektivera administreringen av globaliseringen, främja jämlikheten mellan könen, anlita informations- och kommunikationsteknologi för att främja utvecklingen, för att eliminera fattigdom samt för att behandla de problem som förorsakas av de internationella migrationsströmmarna. Vi hälsar alla regeringar välkomna till detta arbete.























Helsingforskonferensens webbsidor(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Utrikesministeriets utvecklingssamarbete(Linkki toiselle web-sivustolle.)