Rådet för allmänna ärenden 11.3.2002


EU FÖRBEREDER SIG FÖR EUROPEISKA RÅDET I BARCELONA OCH UTVECKLINGSFINANSIERINGSKONFERENSEN I MONTERREY - MELLAN-ÖSTERN OCH ZIMBABWE VIKTIGA UTRIKESFRÅGOR

Europeiska Unionens råd för allmänna ärenden sammanträder i Bryssel 11.3. och förbereder Europeiska rådets möte i Barcelona 15-16.3. Huvudspörsmålet i Barcelona är att effektivera Europas konkurrenskraft i enlighet med den sk. Lissabonstrategin. Enligt Finland är de mest centrala faktorerna för att öka EUs konkurrenskraft bl.a effektivt fungerande finansieringsmarknader, öppna och konkurrerande energimarknader, reformering av traditionella produktionsstrukturer på basen av verksamhetsplanen "eEuropa" för informationsteknologi och -samhälle samt utveckling av bioteknikbranschen.

Rådet skall finslipa sina synpunkter inför den internationella utvecklingsfinansieringskonferensen, som arrangeras i Monterrey i Mexico 18-22.3. En av de mest centrala frågorna är hur få medlemsländerna att inom en viss tidsperiod förbinda sig vid att öka den offentliga u-hjälpen till den i FN antagna målsättningen dvs. 0,7 % av BNP. Intimt förknippade med utvecklingsfinansieringen är även frågor rörande internationell handel och utvecklingsländernas skulder. Det var betydelsefullt att alla för utvecklingsfinansieringen centrala aktörerna, bl.a FN, internationella utvecklingsfinansieringsinstitut, världshandelsorganisationen WTO, den privata sektorn och medborgarorganisationerna möttes vid samma förhandlingsbord redan i konferensens förberedande fas. Rådet behandlar konkreta förslag om hur binda sig vid att höja den offentliga utvecklingshjälpen och förbättra kvaliteten och effektiviteten av biståndet.

Den inflammerade situationen i Mellan-Östern är det viktigaste utrikesärendet på rådets möte. Internationella vädjanden har inte lett till några resultat. Detaljer i det aktuella fredsinitiativet från Saudiarabien kommer sannolikt att presenteras före Arabligans toppmöte I Beirut 27.3. Finland anser initiativet vara konstruktivt. EU strävar också aktivt att under ledning av sin Höga Representant Javier Solana delta i utvecklingen av initiativet. Därtill önskar EU att de av Förenta Staternas ledda säkerhetsdiskussionerna kunde återupptas. De internationella biståndsorganisaationernas som Röda Korsets och FNs biståndsorganisation för Mellan-Östern UNRWAs verksamhet i de palestinska flyktinglägren har förhindrats pga det kärvare läget. Finland anser att hindrande av biståndsverksamheten omedelbart bör upphöra.

På rådets möte behandlas dessutom resultatet i presidentvalet i Zimbabwe 9-10.3. EU beslöt 18.2. att införa sanktioner mot Zimbabwe eftersom landet inte tillät EUs gemensamma valobservation och begränsade den internationella pressens möjligheter att bevaka valet. På samma gång beslöt rådet dra bort EUs valobservatörer från Zimbabwe. Unionens utvecklingsfinansiering nyinriktas på program som stöder den sociala sektorn , demokratin och människorättigheterna. Den humanitära hjälpen fortsätter oavbrutet. EU skall också diskutera olika verksamhetsstrategier beroende på valresultatet.

Andra frågor som kommer upp är bl.a situationen på Väst-Balkan samt förberedelserna inför EUs första krishanteringsoperation, polismissionen (EUPM) . Dessutom behandlas EUs förberedelser inför FNs människorättkommittes möte samt FNs toppmöte om en hållbar utveckling.

Ytterligare information: Utrikesministeriet, Europalinjen. ambassadrådet Anne Huhtamäki, tel 1341 6097, och politiska avdelningen, Europakorrespondenten Kirsti Kauppi tel. 1341 5026.












EU
ihmisoikeudet
kriisinhallinta