Rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser diskuterar västra Balkan, situationen i Mellanöstern och EU:s krishanteringsoperationer

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 156/2006
12.5.2006





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 15 maj. Finland representeras vid mötet av utrikesminister Erkki Tuomioja och Europaminister Paula Lehtomäki. Försvarsminister Seppo Kääriäinen deltar i ett försvarsministermöte och ett gemensamt möte för utrikesministrar och försvarsministrar.

Rådets centrala tema är situationen på västra Balkan. Bosnien-Hercegovina har inte lyckats godkänna de första ändringarna i grundlagsreformen, vilket fördröjt landets EU-integration. Finland uppmuntrar Bosnien-Hercegovina att gå vidare med sina reformer och stärka det lokala ägandet. Förhandlingarna om stabilitets- och associeringsavtalet med Serbien och Montenegro avbröts i början av maj. Enligt kommissionär Olli Rehn kan förhandlingarna fortsätta då den förre generalen Ratko Mladic överlämnats till krigsförbrytartribunalen i Haag. Finland stöder kommissionens linje. Montenegro håller för sin del en folkomröstning den 21 maj som avgör om Montenegro skall lämna statsförbundet Serbien och Montenegro. Folkomröstningen förväntas bli jämn.

På agendan står också Irans kärnprogram. Rapporten som chefen för Internationella atomenergiorganet IAEA lämnat till FN:s säkerhetsråd bekräftar att Iran inte följt uppmaningen från säkerhetsrådet i mars att efterleva IAEA:s resolutioner. Säkerhetsrådets mål är en resolution som rättsligt förpliktar Iran. Finland anser fortfarande att det vore viktigt att hitta en diplomatisk lösning.

Rådet diskuterar dessutom situationen i Mellanöstern och biståndet till palestinierna och kontakterna med den palestinska myndigheten. EU vill hålla pressen på Hamasregeringen för att denna skall godkänna de tre villkoren för samarbete: att avstå från våld, erkänna Israels rätt till existens och godkänna de existerande avtalen. Det humanitära biståndet måste dock säkras. Finlands biståndsprogram fortsätter inom ramen för dessa riktlinjer.

När det gäller de yttre förbindelserna står även situationen i Irak på dagordningen. Efter att Iraks nya regering utsetts har pressen ökat på att aktivt främja samarbetet mellan unionen och Irak. Samtidigt har säkerhetssituationen i Irak försämrats. För att nå nationell sämja vore det viktigt att snabbt bilda en bred koalitionsregering. Finland stöder ett gradvis tätare samarbete mellan EU och Irak i enlighet med EU:s Irakstrategi och är redo att främja det även under sitt ordförandeskap.

Utrikesministrarna diskuterar ordförandelandet Österrikes förslag till agenda för Europeiska rådet i juni. Huvudtemat är diskussionen om unionens framtid. Förberedelserna inför Europeiska rådet pågår fortfarande inom olika rådkonstellationer och bland annat vid det informella utrikesministermötet i slutet av maj. Rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser återkommer till förberedelserna strax före Europeiska rådet den 12 juni.

I samband med rådet sammanträder EU-ländernas försvarsministrar för att diskutera Europeiska försvarsbyrån och de militära resurserna samt EU:s operationer i Demokratiska republiken Kongo, Sudan och Bosnien-Hercegovina. På agendan för utrikes- och försvarsministrarnas gemensamma möte står EU:s åtgärder för att förbättra katastrofberedskapen, den civil-militära samordningen och reformerna inom säkerhetssektorn på västra Balkan.

I samband med rådet håller även Europeiska försvarsbyrån styrelsemöte i ministersammansättning. De viktigaste punkterna på agendan är forsknings-, teknologi- och resursfrågor när det gäller försvaret utgående från statschefernas diskussioner i Hampton Court förra hösten.

Vid en lunch med Europaministrarna diskuteras öppenheten i rådets verksamhet och spridningen av EU-information. När det gäller öppenheten behandlar ministrarna ordförandelandet Österrikes förslag att öka antalet offentliga överläggningar vid rådets ministermöten. Österrike föreslår att huvudregeln skulle bli en offentlig överläggning i frågor som omfattas av medbeslutandeförfarandet i alla behandlingsskeden på ministernivå, om inte annat beslutas. Inga beslut fattas vid Europaministermötet, men Österrike försöker via diskussionerna få stöd för en ökad öppenhet i rådsmötena. Finland stöder ordförandens strävan och ger sitt stöd till Österrikes förslag. Finland skulle som nästa ordförandeland ha ansvaret för att börja verkställa besluten. På dagordningen står även debatten om det konstitutionella förslaget.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2182, utrikessekreterare Stefan Lee, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5438 och försvarsrådet Olli-Pekka Jalonen, försvarsministeriet, tfn 09 1608 8154



















kriisinhallinta