FN:s befolkningsrapport: Kulturen pÅverkar starkt utvecklingen

Pressmeddelande 423/2008
12.11.2008

Kulturkännedomen är en förutsättning för utveckling. De traditioner eller bruk som kränker de mänskliga rättigheterna ska ändÅ inte tolereras genom att vädja till kulturfaktorer, betonar den nyaste rapporten frÅn FN:s befolkningsfond UNFPA. Befolkningsrapporten för 2008 behandlar kulturens pÅverkan pÅ de mänskliga rättigheterna, kvinnors ställning och utveckling.

UNFPA strävar efter att främja de mänskliga rättigheterna och kvinnors jämställdhet genom ett tillvägagÅngssätt som iakttar kulturen. För detta arbete har UNFPA utvecklat en metod som kallas "kulturlinsen" och hjälper att främja till exempel fortplantningshälsan och accepterandet av kvinnors jämställdhet i olika kulturella miljöer.

Kulturerna är olika men de mänskliga rättigheterna erkänns universellt. Till exempel jämställdhet mellan könen är en mänsklig rättighet. I alla kulturer finns medel för att bÅde främja och trampa pÅ de mänskliga rättigheterna. Kulturkännedomen är en grundförutsättning för utvecklingsarbetet och främjandet av de mänskliga rättigheterna.

Alla FN:s medlemsländer är förpliktade att respektera FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som undertecknades År 1948. Ratificerandet av de mänskliga rättigheterna kan dock inte garantera att rättigheterna iakttas i praktiken eller att alla medborgare blir övertygade om att principerna kan tillämpas i deras kultur.

Perspektivet för de mänskliga rättigheterna har förändrats under de senaste 60 Åren allteftersom nästan alla forna kolonier har anslutit sig till FN. Numera koncentrerar de mänskliga rättigheterna i mindre mÅn pÅ individer och tar hänsyn till kollektiva rättigheter som gäller bland annat urbefolkningar, minoriteter och befolkningen i de industrialiserade länderna. De mänskliga rättigheterna har kompletterats med rätten till sexualhälsa och friheten frÅn sexualiserat vÅld. År 1993 erkände sammanlagt 171 länder kvinnors rättigheter som människorättigheter. Att förbättra kvinnors rättigheter och jämställdhet förutsätter i mÅnga länder att kulturbundna seder förändras. VÅld mot kvinnor kan fortsätta trots lagstiftningen om den rÅdande kulturen tillÅter vÅldet. Detta gäller ocksÅ mÅnga andra seder angÅende kvinnor, sÅ som tvÅngsäktenskap av unga flickor och kvinnlig ömskärelse.

Man ska finna sÅdana kulturella bruk som understöder de mänskliga rättigheterna och de skadliga sederna ska diskuteras kritiskt. Enligt rapporten följer människor bättre de givna normerna om brytandet mot dem fÅr till följd nÅgot som betraktas som ett straff i den egna kulturen.

Det kultursensitiva tillvägagÅngssättet förutsätter att den mänskliga verkligheten och kulturen används som grunden för förändringen. Ofta nÅs förändringen bäst när de traditionella väktarna av normer och seder börjar tala för förändringen. För att kampanjer och program om fortplantningshälsan skulle bli lyckade mÅste man fÅ samhällenas ledare och pÅverkare att stÅ bakom dem. De religiösa ledarna är en central grupp. Rapporten konstaterar att religionen har en stor betydelse i människornas och samhällenas liv. Religionen används emellertid ocksÅ som ett motiv för mÅnga brott mot de mänskliga rättigheterna, till exempel hedersmord.

Närmare upplysningar: AmbassadrÅdet Marko Laine, enheten för FN:s utvecklingsfrÅgor, tfn 09 1605 6469 och 040 7532 605.