FNs civilpoliskonferens i Helsingfors 14-15.2.2002


Utrikesministeriet arrangerar tillsammans med FNs avdelning för fredsbevarande operationer (Department for Peacekeeping Operations DPKO) i Helsingfors den 14-15.2. en internationell civilpoliskonferens, i vilken man behandlar hur snabbare igångsätta olika operationer. I denna expertkonferens skall man utveckla FN-instruktioner i ärendet. Samtidigt skall man sätta igång med att skapa ett för rättsstatssektorn behövligt expertregister för snabb utryckning.

Konferensen är en del av FNs arbete för att utveckla den fredsbevarande verksamheten som helhet, i enlighet med den sk. Brahimi-panelens rapport som antogs vid FNs Millenium-generalförsamling år 2000. Inom FN har man till många delar börjat verkställa rapporten med ett omfattande stöd från medlemsländerna. FNs civilpolisverksamhet inleddes redan på 1960-talet då den koncentrerade sig på kontroll av polisens verksamhet och på polisutbildningen. I samband med kriserna på balkan och i Öst-Timor utsträcktes mandaten att gälla uppgifter där den internationella polisen skulle ansvara för lokala polisuppgifter och utbildningen av lokal polis. Svårigheterna med att få igång polisarbetet i Kosovo lyfte fram behovet att förbättra polisernas utryckningsförmåga och förhandsplaneringen av operationerna. Samtidigt skulle polisverksamheten även intimare förbindas med stödet för rättsstaten. Detta framkommer även i den civilpolisoperation som planeras för Afghanistan.

Civilkrishantering utgör en av tyngdpunkterna i finländsk utrikespolitik. Finland understöder en effektivering av FNs krishantering samt förverkligande av Brahimi-rapporten. Finland anser det också vara viktigt att utveckla samarbetet inom civilkrishantering mellan internationella organisationer. Därför har man inbjudit representanter även för OSSE och EU.

I konferensen deltar repesentanter för drygt 50 länder. Konferensdeltagarna erbjuds även möjlighet att den 13 februari bekanta sig med civilpolisutbildning vid polisskolan i Tammerfors, där man följer FNs rekommendationer. Konferensen öppnas av statssekreterare Antti Satuli och kanslichef Kari Häkämies framför inrikesministeriets hälsning.

Ytterligare informtion: utrikesrådet Laura Reinilä, UM/Enheten för säkerhetspolitik, tel. 1341 6074.








ETYJ
EU
YK
kriisinhallinta