YK:n pääsihteerin erityisedustaja Suomeen kertomaan Mosambikin rauhanprosessista

YK:n pääsihteerin erityisedustaja Suomeen kertomaan Mosambikin rauhanprosessista

Mosambikin rauhanprosessissa YK:n pääsihteeriä edustava Mirko Manzoni ja rauhanvälityksen asiantuntija Neha Sanghrajka vierailevat Suomessa 3.–4. helmikuuta. Rauhansopimuksen toteuttamisessa on meneillään kriittinen vaihe, kun oppositiojoukot pyritään kotiuttamaan osaksi yhteisöjä ja rauhanomaista yhteiskuntaa.

Vuonna 2015 Mosambikin valtapuolue Frelimon ja oppositiopuolue Renamon väliset jännitteet kärjistyivät aseellisiksi yhteenotoiksi. Joulukuussa 2016 osapuolet sopivat tulitauosta ja pitkien neuvotteluiden päätteeksi rauhansopimus saatiin solmittua elokuussa 2019.

Sveitsin entinen suurlähettiläs Mirko Manzoni ja hänen työparinsa Neha Sanghrajka olivat merkittäviä taustavaikuttajia konfliktiosapuolten välisissä neuvotteluissa. Loppuvuodesta 2019 YK:n pääsihteeri nimesi hänet erityisedustajakseen Mosambikin rauhanprosessiin.

Pysyvän rauhan saavuttamisen kannalta keskeistä on muun muassa se, että rauhansopimukseen kuuluva Renamon joukkojen aseistariisunta ja entisten taistelijoiden palauttaminen siviiliin onnistuu hyvin. Kansainvälinen yhteisö tukee prosessia YK:n alaisen UNOPSin hallinnoiman rauhanrahaston kautta. Myös Suomi on tukenut rahastoa.

Suomessa helmikuussa vierailevat Manzoni ja Sanghrajka tapaavat ulkoministeriön johtoa, presidentti Tarja Halosen, kansanedustajia ja rauhanvälitykseen erikoistuneita kansalaisjärjestöjä.

Lisätiedot: Milma Kettunen, Mosambik-tiimin vetäjä, Afrikan ja Lähi-Idän osasto, puh. 050 406 5533.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.