FN:s kommitté mot tortyr ställde frågor om Finlands situation

Pressmeddelande 154/2011
24.5.2011

Förenta nationernas kommitté mot tortyr ställde ett hundratal preciserande frågor om Finlands periodiska rapport. Kommittén behandlade rapporten vid sitt 46:e sammanträde och vid den muntliga utfrågning av Finland som hölls i samband med sammanträdet i Genève den 18 till 19 maj.

Föremålet för behandlingen var Finlands sammanslagna femte och sjätte rapport som täcker perioden 2002-2009. På basis av utkastet till rapport ordnades ett samråd med allmänheten i september, innan rapporten lämnades in till FN:s generalsekreterare.

Rapporten grundar sig på de förhandsfrågor kommittén ställt. Där behandlas bl.a. kriminaliseringen av tortyr, fångvården, förhållandena för dem som anhållits med stöd av utlänningslagen, riksdagens justitieombudsmans verksamhet och uppgifter samt behandlingen av asylansökningar genom ett påskyndat förfarande. Vidare i rapporten klarläggs bekämpningen av människohandel, i synnerhet bekämpningen av handel med kvinnor och barn, förebyggandet av utnyttjande av barn samt situationen för och behandlingen av romer i Finland. I rapporten har också framförts åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor.

Kommittén ställde sammanlagt ett hundratal tilläggsfrågor till Finlands delegation. Frågorna gällde våld mot kvinnor, rättsskyddet till asylsökande, människohandel, justitieombudsmannens ställning och uppgifterna för Människorättscentret som inrättas i anslutning till justitieombudsmannen samt polisens utbildning och rättsskyddsmekanismerna i polisens verksamhet.

Kommittén ville också ha ytterligare information om romernas och samernas rättsliga ställning. Flera frågor ställdes om fångvården, också om cellerna utan wc. Finlands skadeståndslagstiftning och rättegångarnas längd var också föremål för kommitténs intresse. Vidare var kommittén intresserad av människorättskonventionernas ställning i det finska rättssystemet. Kommittén frågade också varför Finlands lagstiftning inte innehåller något uttryckligt förbud mot användning av bevismaterial som erhållits genom tortyr.

Kommittén var också intresserad av vissa enskilda fall och frågade bland annat om Rwandarättegången som pågår i Finland.

Ordförande för Finlands delegation var enhetschef Arto Kosonen från utrikesministeriet och delegationens ledamöter var lagstiftningsrådet Ulla Mohell från justitieministeriet, regeringsrådet Riitta-Maija Jouttimäki från social- och hälsovårdsministeriet, överinspektör Päivi Pietarinen från inrikesministeriet, ambassadrådet Jaakko Halttunen från utrikesministeriet och ambassadrådet Krista Oinonen från Finlands ständiga FN-representation i Genève. Även ambassadör Hannu Himanen deltog i utfrågningen.

De periodiska rapporterna grundar sig på FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som i Finland trädde i kraft 1989 (FördrS 59-60/1989). Genomförandet av konventionen övervakas med hjälp av periodiska rapporter från konventionsparterna vart fjärde år. I dessa rapporter redogörs för de åtgärder som konventionsstaterna har vidtagit för att genomföra bestämmelserna i konventionen. Finland har sedermera godkänt ett nytt rapporteringsförfarande, där rapporten grundar sig på de förhandsfrågor kommittén ställer.

Ytterligare information: ambassadrådet Jaakko Halttunen, tfn 09 1605 5713, lagstiftningsrådet Ulla Mohell, justitieministeriet, tfn 09 1606 7892, 050 583 9460, regeringsrådet Riitta-Maija Jouttimäki, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 09 1607 3806, överinspektör Päivi Pietarinen, inrikesministeriet, tfn 07 1878 8257

Rapporten på utrikesministeriets webbsidor

YK
ihmisoikeudet