FN:s kommitté mot tortyr behandlade Finlands periodiska rapport

Pressmeddelande 152/2005
11.5.2005


Representanterna vid FN:s kommitté mot tortyr anser det vara positivt att förbudet mot tortyr införts i Finlands grundlag, även om det inte ingår några bestämmelser om kriminalisering av tortyr i strafflagen. Representanter för Finlands regering hördes vid en muntlig utfrågning i samband med kommitténs sammanträde i Genève den 9-10 maj, då kommittén behandlade Finlands fjärde periodiska rapport som avläts år 2002.

Kommittén förhöll sig även positivt till övriga genomförda eller anhängiga lagstiftningsreformer, såsom regeringens proposition om en totalreform av lagstiftningen om verkställighet av fängelsestraff, häktning och villkorlig frigivning, ikraftträdandet av lagen om minoritetsombudsmannen, ändringarna i mentalvårdslagen samt revideringarna av lagstiftningen om invandrare och asylsökande. Kommitténs medlemmar konstaterade att de inte hade fått några uppgifter om att det skulle ha förekommit tortyr i Finland.

Vid utfrågningen ställde kommittémedlemmarna ett trettiotal tilläggsfrågor och gav uttryck för vissa omständigheter som enligt medlemmarna gav anledning till oro. Liksom tidigare fäste man uppmärksamhet vid att det inte finns några bestämmelser som kriminaliserar tortyr i strafflagen samt vid definitionen på ett säkert ursprungsland. Kommitténs medlemmar fäste även uppmärksamhet vid bruket av maktmedel vid avvisningar, romernas ställning i fängelser, den påskyndade asylbehandlingen, förvaring av asylsökande och häktade i polisens lokaler, omhändertagandet av barn samt utförande av kroppsvisitation och kroppsbesiktning. Kommittén frågade även om minoritetsombudsmannens verksamhet.

FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning trädde i Finland i kraft år 1989. Genomförandet av konventionen övervakas med hjälp av periodiska rapporter från konventionsparterna. I dessa rapporter redogörs för de åtgärder som har vidtagits för att uppfylla villkoren i konventionen. Kommittén mot tortyr, som behandlar rapporterna, kan även hålla muntliga sammanträden. Efter det att kommittén har granskat rapporten kan den avge anmärkningar och rekommendationer till det berörda landet.

Vid den offentliga utfrågningen leddes Finlands delegation av lagstiftningsrådet Arto Kosonen från utrikesministeriet. Övriga medlemmar i delegationen var riksdagsledamot Ilkka Taipale från grundlagsutskottet, utskottsrådet Sami Manninen från grundlagsutskottet, lagstiftningsrådet Ulla Mohell från justitieministeriet, polisöverinspektör Kaarle J. Lehmus från inrikesministeriet, regeringsrådet Riitta-Maija Jouttimäki från social- och hälsovårdsministeriet, överinspektör Kukka Savolainen från inrikesministeriet och lagstiftningssekreterare Satu Kaskinen från utrikesministeriet. Kommittémedlemmar förhöll sig även positivt till den finländska delegationens sammansättning, som förutom företrädare för ministerierna även omfattade representanter från riksdagens grundlagsutskott.

Tidsfristen för Finlands nästa periodiska rapport till kommittén mot tortyr är den 31 oktober 2006. Avsikten är att man i denna rapport bland annat skall redogöra för vilka åtgärder de olika förvaltningsområdena vidtagit med anledning av kommitténs rekommendationer.











Finlands fjärde periodiska rapport (på finska)

Mänskliga rättigheter

ihmisoikeudet