YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vierailee Suomessa

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vierailee Suomessa 18.–19. joulukuuta. Hän tapaa muun muassa vierailua isännöivän ulkoministeri Pekka Haaviston sekä pääministeri Sanna Marinin.

Türk käy myös keskusteluja kansanedustajien, Ihmisoikeuskeskuksen sekä kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. Lisäksi Türk osallistuu ulkoministeriön ja kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan (IONK) järjestämään tilaisuuteen ihmisoikeuksien globaalista toteutumisesta. Tilaisuudessa hänellä on mahdollisuus käydä vuoropuhelua laaja-alaisesti kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.

Vierailuohjelmassa korostuvat ajankohtaiset kansainväliset kysymykset, ihmisoikeuksien edistämisen mahdollisuudet ja globaalit haasteet ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja edistämiseksi.

”Arvostan suuresti ihmisoikeusvaltuutetun vierailua Suomeen näin pian nimityksensä jälkeen. YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomi on vahvasti sitoutunut ihmisoikeuksien edistämiseen. Toivon rikasta keskustelua ajankohtaisista kysymyksistä niin kahdenvälisesti kuin yhdessä eri sidosryhmien ja suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kanssa”, toteaa ulkoministeri Haavisto. 

Volker Türk on YK:n korkeimpana ihmisoikeusjohtajana globaali vaikuttaja. Ennen siirtymistä tehtävään lokakuussa 2022 hän toimi YK:n apulaispääsihteerinä vastuualueenaan muun muassa ihmisoikeuksien valtavirtaistaminen YK:n toimintaan. Myös YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) apulaispäävaltuutettuna toiminut Türk on uransa aikana edistänyt aktiivisesti universaaleja ihmisoikeuksia ja haavoittuvassa asemassa olevien, etenkin pakolaisten ja kansalaisuudettomien kansainvälistä suojelua.

Suomi tukee YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa (OHCHR) ja sen itsenäisyyttä sekä toimintaedellytyksien vahvistamista. Yhdessä samanmielisten maiden kanssa Suomi pyrkii toimimaan kansainvälisten ihmisoikeuksien edistämiseen, suojeluun ja toteuttamiseen kohdistuvien paineiden vastavoimana. Suomi on viime vuosina ollut OHCHR:n kymmenen suurimman rahoittajamaan joukossa. Suomi on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen kaudella 2022–2024.

Lisätietoja

  • Suvi Tuominen, lähetystöneuvos, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. 050 477 6577
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi