Yhteisösakon enimmäismäärään muutoksia pakoterikosdirektiivin kansallisen täytäntöönpanon myötä

Toukokuun 20. päivä 2025 voimaan tuleva lainsäädäntö panee kansallisesti täytäntöön EU:n niin sanotun pakoterikosdirektiivin. Direktiivin tarkoituksena on varmistaa, että pakotteiden rikkominen on kaikissa jäsenvaltioissa rangaistavaa ja että rangaistussäännökset täyttävät yhteisen vähimmäistason.

Rikoslain osalta keskeinen uudistus on uusien säännösten lisääminen lakiin pakoterikoksesta, törkeästä pakoterikoksesta, tuottamuksellisesta pakoterikoksesta ja pakoterikkomuksesta. Samalla säännöstelyrikosta koskevia säännöksiä muutetaan niin, etteivät ne enää koske pakotteiden rikkomista.

Pakoterikosdirektiivin kansallinen täytäntöönpano johtaa muutoksiin myös oikeushenkilön rangaistusvastuun osalta. Rangaistusvastuun lähtökohta on, että oikeushenkilö tuomitaan yhteisösakkoon, jos oikeushenkilössä tosiasiallista päätösvaltaa käyttävä on ollut osallinen rikokseen tai sallinut rikoksen tekemisen tai jos sen toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Yhteisösakosta on säädetty yksi yleinen rangaistusasteikko, jossa alin summa on nykyisin 850 ja ylin 850 000 euroa.

Pakoterikokseen, törkeään pakoterikokseen ja tuottamukselliseen pakoterikokseen sovelletaan uuden lainsäädännön mukaan oikeushenkilön rangaistusvastuuta. Tämä ei merkittävästi muuta nykytilaa, koska oikeushenkilön rangaistusvastuuta sovelletaan nykyisinkin säännöstelyrikokseen. Uutta on kuitenkin se, että mainittujen pakoterikosten osalta yhteisösakon ylin rahamäärä on edellä viitatusta yleisestä yhteisösakon enimmäismäärästä poiketen viisi prosenttia oikeushenkilön liikevaihdosta, kuitenkin vähintään 850 000 ja enintään 40 miljoonaa euroa. Tämä perustuu pakoterikosdirektiivin velvoitteisiin.

Uudistuksen myötä yhteisösakon enimmäismäärä on korkeampi kuin nykyisin vain, jos oikeushenkilön liikevaihto ylittää 17 miljoonaa euroa, sillä 850 000 euroa on viisi prosenttia 17 miljoonasta eurosta. Jos liikevaihto on alle 17 miljoonaa euroa, on yhteisösakon enimmäismäärä 850 000 euroa. Yhteisösakon vähimmäismäärään ei säädetä poikkeusta, joten se pysyy 850 eurossa myös kyseessä olevien rikosten osalta.

Nyt säädettävä poikkeus yhteisösakon enimmäismäärään ei vaikuta muutoin oikeushenkilön rangaistusvastuuseen. Esimerkiksi yhteisösakon määrä vahvistetaan yksittäistapauksessa tuomioistuimessa edelleen nykyisten säännösten mukaisesti edellä kuvatun uuden sääntelyn nojalla määritellyn rangaistusasteikon sisällä.

Lisätietoja

  • Ulkoministeriö: Sofia Björkqvist, oikeudellinen erityisasiantuntija, pakoteyksikkö
  • Oikeusministeriö: Sami Kiriakos, lainsäädäntöneuvos, kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosasto, rikosoikeus
  • Ulko- ja oikeusministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)gov.fi